שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מיליונים כיבו את האור במסגרת "שעת כדור הארץ"

מאות מיליוני בני אדם מ-4,000 ערים ב-88 מדינות מסביב לעולם המתינו לשעה 8 וחצי בערב (ע"פ שעונם המקומי) וכיבו את האורות למשך שעה. המארגנים: המטרה היא להראות לכל הספקנים שתושבי כדור הארץ יכולים להתגייס למעשה משותף, ללא הבדלי לאום ותרבות, כדי להאבק בשינוי האקלים

מאות מיליוני בני אדם ברחבי העולם כיבו אתמול (שבת) והיום את האור למשך שעה במסגרת יוזמת "שעת כדור הארץ". כיבוי האורות המתואם החל בניו זילנד ואוסטרליה, אז הגיע תורן של ערי אסיה ואירופה, והלילה כיבו את האורות גם ביבשת אמריקה.

 

מטרת היוזמה היא לרתום כמה שיותר אנשים ממדינות שונות לפעולה אחת זהה, כדי לעורר את דעת הקהל העולמית למאבק בשינוי האקלים. מעבר להתגייסות העולמית תחת מטרה סביבתית משותפת - ללא הבדל לאום ותרבות - המארגנים מבקשים גם לעורר את המודעות לדרכים הפשוטות באמצעותן ניתן להפחית את פליטת גזי החממה באטמוספירה - כיבוי אורות למשל.

 

"מ-8 וחצי בערב ולמשך שעה אחת נקראים כולם להצביע - לא כתושבי מדינה זו או אחרת אלא כתושבי כדור הארץ - בעד מטרה משותפת: המאבק בשינוי האקלים", אמרו המארגנים, אנשי קרן הטבע העולמית (WWF). 

 

צילום: רויטרס

 

  

הפרויקט צויין לראשונה ב-31 במרס 2006 בסידני אוסטרליה, כששני סמליה של העיר - בית האופרה וגשר הנמל - כיבו את האור יחד עם עשרות גורדי שחקים ובנינים. ההצלחה של הפרויקט זכתה לפירסום עולמי וכעבור שנתיים הוא פרץ אל מחוץ לגבולות אוסטרליה. אשתקד הצטרפו ליוזמה 24 ערים ברחבי העולם - לרבות תל אביב. השנה משתתפות ביוזמה כ-4,000 ערים ב-88 מדינות מסביב לעולם.

 

כדי לתת לאקט המשותף את הביטוי המוחשי ביותר, שמים המארגנים דגש על כיבוי האור בערים גדולות ומבנים מפורסמים. לא רק בית האופרה של סידני כיבה את האור אלא מגדל אייפל, הקולוסיאום ברומא, האקרופוליס באתונה, הפירמידות בגיזה, ביג בן בלונדון ואמפייר סטייט בילדינג בניו יורק. 

 

הערים הראשונות שכיבו השנה את האור היו, כאמור, בניו זילנד ובאוסטרליה. בהמשך כיבו את האור גם בערים ברחבי אסיה - הונג קונג, בייג'ינג, בנגקוק, סינגפור, קואלה לומפור במלזיה, מנילה בפיליפינים, ג'קרטה באינדונזיה ועוד.

 

בהמשך, על פי התקדמות השעון, כיבו את האור גם במזרח התיכון וברחבי יבשת אירופה. ברומא כבה האור שמאיר את הקולוסיאום והאורות בכיכר סנט פיטר; באתונה כיבו את האורות המאירים את האקרופוליס; בפריז כבה האור על מגדל אייפל והאורות של שורה ארוכה של נקודות ציון בעיר כמו קתדרלת נוטרה דאם ועוד.

 

בברלין כיבו את האור בבניין העירייה ובמגדל הטלוויזיה באלכסנדרפלאץ. בספרד כיבו את האור בכל 52 בירות המחוזות, וכן באתרים מפורסמים כמו בניין הפרלמנט, מוזיאון גוגננהיים בבילבאו והאלהמברה בגרנדה. בלונדון כיבו את האורות המאירים את ביג בן, הגשר של לונדון ואת האורות בבנייני המשרדים במזח קנארי - אחד מרובעי העסקים של העיר.

 

הלילה כיבו את האורות גם ברחבי יבשת אמריקה, באתרים מפורסמים בארצות הברית וקנדה - כמו האמפייר סטייט בילדינג בניו יורק, מגדל CN בטורונטו - וגם במדינות אמריקה הלטינית כיבו את האור.

 

בצהריים, כמעט יממה אחרי שהמשתתפים הראשונים כיבו את האור באיי צ'טהם (כ-800 ק"מ מזרחית לניו זילנד), יעשו זאת גם תושבי הונולולו שבהוואי.

 

מסיבות רחוב - ולא הפגנות ברחוב  

המארגנים חששו שהשנה, על רקע המשבר הכלכלי, יימנעו ערים רבות מלהצטרף ליוזמה אך הם שמחו להתבדות. "שעת כדור הארץ היא קמפיין חיובי. העניין הוא לארגן מסיבות רחוב - ולא הפגנות ברחוב. הרעיון הוא תקווה ולא יאוש, ואני חושב שיש לזה חשיבות רבה דווקא השנה, כשיש הרבה יאוש מסביב לעולם", הסביר הוגה הרעיון, אנדי רידלי.

 

לצד האקט הסמלי נערכו אירועים שונים כמו קונצרטים, מופעים ומסיבות, שבכולן הודגשו החיסכון בחשמל, השימוש באנרגיות מתחדשות והמודעות הסביבתית. באוסטרליה למשל אירגנו סביב "שעת כדור הארץ" אירועי "ספיד דייטינג" לאור נרות, מבצעים במסעדות, הופעות תחת כיפת השמיים ומופעים שונים. בערים אחרות מציינים את האירוע במסיבות גדולות.

  

סין משתתפת ביוזמה בפעם הראשונה השנה, וכיבתה את האורות באיצטדיון קן הציפור בבייג'ינג ובאתרים נוספים. גם בשנגחאי ובערים נוספות בסין יכבו את האור ברובעי העסקים ובמבני ציבור רבים. עם זאת, סוכנויות הידיעות דיווחו כי האתר הרשמי של יוזמת "שעת כדור הארץ" נחסם על ידי השלטונות במספר ערים בסין, ככל הנראה על רקע יום השנה ה-50 לכיבוש טיבט.

 

בתאילנד כיבו את האורות ברובע הקאוסאן, בארמון המלך ובחלקים נוספים בעיר. ראש העיר אמר כי אם 8 מיליון תושבי העיר ישתתפו ביוזמה, החיסכון בחשמל צפוי להיות כ-1,400 מגהוואט.

 

ומה בישראל: השנה ישראל אינה חוגגת יחד עם שאר העולם. את שעת כדור הארץ יציינו בישראל ב-23 באפריל, יום כדור הארץ הבין-לאומי, כשהפעם לא רק תל אביב תכבה את האור אלא גם ירושלים, חיפה, באר שבע וכפר סבא. בעיריית תל אביב הסבירו שבשל סיום המלחמה בעזה ופתיחת חגיגות 100 שנה לעיר היה צורך לדחות את היוזמה המקומית, כדי לאפשר לכמה שיותר ערים בארץ להערך ולהצטרף לפרויקט.


פורסם לראשונה 28/03/2009 20:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סידני תחת עלטה
צילום: רויטרס
אוקלנד, ניו זילנד לפני
צילום: wwf
ואחרי
צילום: wwf
שעת כדור הארץ מעוצבת בנרות בפיגי'
צילום: wwf
חגיגה גדולה במלבורן, אוסטרליה
צילום: wwf
תל אביב בשעת כדור הארץ אשתקד
צילום: ירון ברנר
מומלצים