שתף קטע נבחר

מפגינים בסילוואן: רוצים לזרוק אותנו ממזרח י-ם

כ-150 תושבים ופעילי שמאל הפגינו נגד הריסות הבתים שנבנו שלא כחוק במזרח ירושלים. תושב: "אני נולדתי פה, ילדיי נולדו פה. או שנחיה פה על אדמתנו בכבוד - או שניקבר פה"

"יהודים וערבים נגד הריסת בתים" – בקריאה זו יצאו אחרי הצהריים (שבת) לרחובות סילוואן כ-150 יהודים, פעילי זכויות אדם מחו"ל וערבים תושבי המקום. הצועדים יצאו ממאהל בשכונה שאותו הקימו לפני כ-40 ימים, במחאה על ביצוע צווי ההריסה למבנים שהוקמו ללא היתר.

 

אחת התחנות בצעדה הייתה חורבותיו של בית שנהרס לפני שבועיים. "מתחת להריסות אלה עדיין נמצא הריהוט של משפחה שלמה ובה חמש בנות אשר אין

להן בית אחר", קרא אחד המפגינים במגאפון. "זהו מעשה של ברקת (ראש עיריית ירושלים - ר-מ.), שכבר ביום הראשון לתפקידו החליט להרוס בתים והולך להמשיך ולהרוס בתים באזור".

  

סוגיית הריסת הבתים אף הגיעה בתחילת החודש לפתחה של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, שאמרה כי המהלך "אינו מועיל". היא הבטיחה שהממשל עוקב אחר הנושא מול ממשלת ישראל ומול עיריית ירושלים, שם אמרו לאחרונה בנושא זה: "מאז הבחירות, העירייה והעומד בראשה פועלים למימוש הזכויות והחובות של תושבי מזרח העיר ומערבה, במלוא המרץ ובשקיפות מלאה. גישתו של ניר ברקת בנושא שמירת החוק ואכיפתו היא עניין מהותי ואין לה קשר לשאלת הזהות הלאומית". עוד נמסר מהעירייה כי מחודש ינואר בוצעו ברחבי העיר צווי הריסה ל-11 מבנים במערב העיר ול-17 מבנים במזרחה.


"אבותינו חיו כאן 300 שנה לפחות", ההפגנה (צילום: גיל יוחנן)

 

עבד אל–חאליק שלודי, חבר בוועד המקומי של שכונת אל–בוסתן שבמזרח העיר הוא ממקימי מאהל המחאה בסילוואן. הוא סיפר ל-ynet על תלאות תושבי השכונה: "כבר ב-2005 קיבלנו צו הריסה גורף של 88 בתים עליו היה חתום ראש עיריית ירושלים הקודם, אורי לופוליאנסקי, שאמר כי חייבים להרוס את הבתים על מנת להקים גן לאומי במקום".

 

"שילמנו על הכנת תוכניות - ודחו אותן"

"הקמנו אז אוהל מחאה אשר החזיק מעמד כמעט חמישה חודשים, עד שראש העיר הסכים לשבת איתנו ונתן לנו הזדמנות לעשות תוכנית מתאר על חשבוננו. עשינו הכול, שילמנו 77 אלף דולר מכיסנו ולפני 40 ימים קראו לנו ממשרד הפנים ובישרו לנו כי דוחים את התוכנית שלנו משום שהיא מנוגדת למדיניות העירייה. למחרת הקמנו את אוהל המחאה אליו באים מכל העולם" סיפר שלודי.

 

לדבריו, ראש העיר ברקת אימץ את תוכניותיהם של המתנחלים, שמתכננים להשתלט על השכונה: "ברקת ממשיך את דרכו של לופוליאנסקי. זה מובן מאליו שזהו סיפור פוליטי שמטרתו לזרוק אותנו ממזרח העיר. כיום חיים כמעט 300 מתנחלים בסילוואן וכל פעם הם נכנסים ורוכשים חלק אחר בדרכים לא כשרות. מאוחר יותר הם מסדרים את הדברים עם נכסי נפקדים, שמים גדר ושומר עם נשק וכך אוסרים עלינו להיכנס".

 

"אנחנו נולדנו כאן ואבותינו חיו כאן 300 שנה לפחות. אני נולדתי פה, ילדיי נולדו פה ואו שנחיה פה על אדמתנו בכבוד - או שניקבר פה ולא במקום אחר", סיכם.

 

תושבי השכונה שהפגינו קיבלו חיזוק מצד פעילי שמאל מהארץ ומהעולם. מתן קמינר, פעיל חד"ש מתל אביב אמר שחשוב לו להתנגד יחד עם התושבים להשתלטות של

עמותות המתנחלים על השכונה: "זהו ניסיון השתלטות על אדמות אסטרטגיות, ומלבד אי הצדק המובן מאליו זה גם ניסיון ברור לתקוע יתד בגלגלים של כל הסדר עתידי. יש לנו אינטרסים גם כיהודים וגם כפלסטינים להתנגד לזה. זה כבר קונצנזוס שמזרח ירושלים תהיה בירת פלסטין וסילוואן היא חלק ממנה".

 

פעילה נוספת שהגיעה למחות היא מרי ג'ייק, אזרחית צרפת: "בתים של פלסטינים רבים נמצאים תחת איום משום שרוצים לעשות חפירות מתחתיהם. זו השנה השנייה שאני כאן, ולנה בשכונת שייח ג'ראח ומידי יום מדברת עם אנשים שרוצים לגרש אותם מביתם".

 

ג'דה, תיירת מאיטליה, טוענת כי מדובר בכלל ברצון להרחיב את השטח הנתון בשליטת יהודים "משיקולים אסטרטגיים" ומבטלת את הטענה כי המבנים הוקמו ללא אישור: "גם אם הסיבה הרשמית להריסות היא שאין אישורי בנייה - הרי ברור שזו לא הסיבה האמיתית. החלק הזה של העיר כבוש וזה לא חלק ממדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה בסילוואן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים