שתף קטע נבחר

ירוק זה התכשיט החדש

נדמה שלא נותר תחום שהטרנד האקולוגי לא השתלט עליו. עכשיו תורם של התכשיטים. במקום ליצור מחומרים חדשים, אמני התכשיטים פשוט ממחזרים. רק תעשו טובה, אל תקראו להם ירוקים

"האם התכשיטים שלי ירוקים?" מתלבט יואב קוטיק, מעצב תכשיטים, שיוצר תכשיטים מדהימים ביופיים, תוך כדי מחזור של פקקים מבקבוקי שתייה. "אני מתעניין בפקקים משומשים, כי אני אוהב לעבוד עם חומרים דלים", הוא מסביר, "ובמקרה, ולא מתוך אידיאולוגיה, מצאתי שזה גם 'ירוק' והולך בקווים מקבילים עם מחזור וגישה אקולוגית".

 

קוטיק לא ממש משוכנע שהוא נופל לקטגוריה של "תכשיטן ירוק". "המחזור הוא תוצר לוואי של היצירה שלי", הוא מסביר. "תהליך העבודה נובע מהלב, מבפנים. מילים כמו 'מחזור' ו'תכשיט ירוק' אלו מילים פלקאטיות בעיניי וחסרות תוכן, כי משתמשים בהן הרבה, ולטעמי הן איבדו את הכוח שלהן. אני משתמש בפקקים ישנים, כי לעבוד בחומרים האלה זה מה שמושך אותי, מאתגר אותי ליצור ועושה לי טוב. אני מודע לכוח השיווק הירוק והאטרקטיביות של ההגדרה הזאת לגבי התכשיטים שלי, אבל אני לא קונה את האידיאולוגיה".

 

מהפח לצוואר

בלי לקטלג את התכשיטים שלו כ"ירוקים", יצירות הפקקים של קוטיק זוכות לתשואות ברחבי העולם, לא רק בזכות הגישה האקולוגית שנודפת מהם. פקקי מתכת צבעוניים מעוטרים בסמלי לוגו מוכרים של משקאות קלים ובירות הופכים בסדנת היצירה של קוטיק לטבעות, צמידים, סיכות ועדיים מרשימים במראה פופ צבעוני וגראפי. "חברים שנוסעים ומטיילים בעולם אוספים עבורי פקקים מיוחדים", הוא מספר לי. "אני אספן נלהב של חומרים דלים ופקקים מיוחדים מרחבי העולם. אני מקבל לפעמים חבילות בדואר ממכסיקו או ברזיל, ובתוכן פקקים של בירה או משקאות מוגזים, ששתו חברים או מכרים. כך אני מצליח לאסוף פקקים בשפות שונות ובעיצובים משונים".

 

הפקקים עוברים ליטוש ומעובדים לתכשיטים, ממש כמו שמעבדים מתכות יקרות. כך פקק מלוטש של פפסי או קוקה קולה הופך לטבעות חותם או שורה של פקקים מוזהבים מכופפים ומלוטשים הופכים לעדי מרשים במיוחד, שנכרך בצורה אלגנטית מסביב לצוואר. השנה הציג קוטיק לראשונה את הקולקציה שלו בתערוכה Prêt a Porter, הנחשבת מאוד בפריז. שם, בנוסף לתכשיטי הפקקים שלו במראה הפופ ארט, הוא הציג קולקציה מעודנת ו"יוקרתית" יותר של תכשיטים מפקקים מעובדים עם פנינים ואבנים חצי יקרות. "אני מתלהב מהרעיון למזג בין הדל ליקר, בין הגבוה לנמוך מבחינה ערכית", הוא מנמק את ההתלהבות לה זכתה הקולקציה בפריז. "יש משהו מרגש מבחינתי לשבץ פנינה יקרה או אבן נדירה עם פקק שמישהו השליך לזבל", וכנראה שגם האחרים מתרגשים מהחיבור. 


הפקקים עוברים ליטוש ומעובדים לתכשיטים (צילום: גולי כהן)



ענק מפקקי בירה נשר (צילום: יסמין ואריה צלמים)

 

אבנים מכרייה ירוקה  

גם התכשיטנית סמדר פולה עזריאל, העומדת מאחורי מותג האבזרים הנחשק, "פאולה ביאנקו", מצאה את עצמה מוגדרת כ"מעצבת ירוקה" בגלל אהבתה לחפצים ישנים, אותם היא מלקטת בשווקי הפשפשים בעולם. עזריאל יוצרת עדיים מעודנים בסגנון וינטג' משברים של כלי פורצלן עתיקים, המשובצים באבני חן, ונכנסה לתוך האידיאולוגיה הירוקה תוך כדי תהליך העבודה.

 

"גיליתי שהמגמה האקולוגית בתכשיטים לא מתבטאת רק במחזור חומרים ויצירת נישת תכשיטים אופנתיים חדשה", היא מבהירה. "ישנן דרכים לשמר את איכות הסביבה גם בשיטות ייצור התכשיטים הקלאסיות. כיום בייצור תכשיטים מעודדים את הכרייה ה'ירוקה', יוזמה של בנק מדרום אפריקה Nedbank, שהביאה לעלייה במודעות לאיכות הסביבה בתחום כריית אבני החן, תוך כדי שמירה על הטבע במדינות אפריקה ובעולם כולו, וקידום מנהגי כרייה שאינם פוגעים בסביבה. אני מעדיפה להשתמש באבני חן מתהליך הכרייה הירוקה ומשתדלת לחשוב אקולוגי כשאני יוצרת".

 

תכשיטים מהבוידעם

התכשיטים של "פאולה ביאנקו" מושכים את העין בזכות החומרים הייחודיים והמוזרים, מהם הם מורכבים. ידית של קומקום פורצלן שבור הופכת לתליון, שנכרך על שרוך קטיפה, שברים של ספלי תה עדינים משובצים במעין כתר–קשת לשיער, זרבובית קטנה מוזהבת של כלי לסוכר נולדת מחדש כטבעת מלכותית.

 

"חופש היצירה שלי נובע דווקא מחוסר ההכשרה שלי כצורפת", מסבירה עזריאל את הגישה השונה שלה לעיצוב תכשיטים. "עשיתי הסבה לעיצוב אופנה ותכשיטים, אחרי שעבדתי שנים בעיצוב פנים". מהסיבה הזאת עזריאל אוהבת ונוהגת לעבוד לא מעט עם סרטים, חבלים, חוטים, שרשראות מתכת ועור לשזירת התכשיטים שהיא יוצרת, ומחברת בין החומרים בצורה לא קונבנציונאלית. מה שמתקבל זה תכשיט במראה נינוח ומפתיע, תכשיטים ששוברים את המוסכמות הקלאסיות של יצירת תכשיט.

 

בגלל אהבתה לחפצים ישנים היא נוהגת לסייר בשווקי פשפשים בעולם, לחטט בבוידעם של דודות וסבתות, ולחפש אחר אוצרות שיהפכו לתכשיטים. כך היא מצאה באחד השווקים באירופה, אוצר של כפתורים עתיקים משנות ה-30, העשויים קריסטלים וזהב, שאותם היא הפכה לטבעות ועגילים במראה וינטג'. אחרי ביקור בשוק הפשפשים בפריז ובלונדון היא החלה לאסוף אותיות ישנות של בתי דפוס, שמתוכם יצרה קולקציה גראפית של סיכות ותליונים משובצים בזהב 24 קראט.


פאולה ביאנקו. שברים של ספלי תה משובצים במעין כתר–קשת לשיער 


"מחפשת אוצרות שיהפכו לתכשיטים" (צילום: באדיבות פאולה ביאנקו)


חיבור לא קונבנציונאלי בין החומרים (צילום: באדיבות פאולה ביאנקו)

 

(מחירים: יואב קוטיק - טבעות החל מ 80 שקל, צמידים החל מ 750 שקל, שרשראות החל מ 750 שקל; פאולה ביאנקו - 175 שקל - 1400 שקל)

 

לכל הטורים של נטשה

 

רוצות להכיר את נטשה טוב יותר? הקליקו על התמונה

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ענק של יואב קוטיק. נמשך לחומרים הדלים
צילום: גולי כהן
"אני אספן נלהב של פקקים מהעולם"
צילום: יסמין ואריה צלמים
טבעות של יואב קוטיק. למזג בין הדל ליקר
צילום: יסמין ואריה צלמים
ענק של פאולה ביאנקו. שובר מוסכמות
צילום: באדיבות פאולה ביאנקו
טבעת משברי חרסינה
צילום: באדיבות פאולה ביאנקו
לאשה בפייסבוק
מומלצים