שתף קטע נבחר

דב חנין והיהדות

איך נראית השבת האידיאלית של דב חנין? מהי האמירה הסביבתית של המטבח היהודי? מיהו הרב הנערץ עליו, מתי התפלל בפעם האחרונה ומה הוא חייב למורה לתנ"ך יוצאת הלח"י? חבר-הכנסת היהודי של חד"ש עונה על שאלון היהדות

1. החוויה היהודית שלי: החוויה היהודית שלי היא חווית החג, וקודם כל – חווית ליל הסדר בפסח: המשפחה כולה מכונסת סביב שולחן הסדר ומשוחחת ערב שלם סביב ההגדה המשפחתית שגיבשנו לאורך השנים ואשר משלבת בתוכה חלקים מההגדה המסורתית עם קטעי שירה ופרוזה שקרובים לליבנו. בערב הזה אנחנו מנסים לקחת מסיפור יציאת מצריים את היסודות המתקדמים של חתירה לחירות ולצדק ולחשוב על משמעותם במציאות חיינו.

 

2. עם איזו דמות תנ"כית היית רוצה להיפגש, ומה היית אומר לה? הייתי רוצה להיפגש עם משה, גדול המנהיגים בתנ"ך. מנהיג העבדים שהוביל מהפיכה חברתית אמיתית של יציאה משעבוד לחירות. המנהיג שבני דורו לא תמיד הבינו את דרכו, ואשר פעמים רבות חתר נגד הזרם מבלי לוותר על הדרך שבה הוא האמין. הייתי אומר לו שאמנם מצער לא להגיע אל היעד שאליו שאפת – אבל אפשר להתנחם בכך שהיעד הזה הוא שהתווה את המסע הגדול שהובלת.

  

3. מצווה שמוצאת חן בעיניך: מוצאות חן בעיני מצוות שנת השמיטה ושנת היובל - הרעיון של לתת לאדם ולאדמה פסק זמן מהניצול הכלכלי: שחרור העבדים, שמיטת החובות ואתחול המערכת הכלכלית מנקודת האפס. רעיונות השמיטה והיובל הם רעיונות חברתיים וסביבתיים מתקדמים שיכולים לאתגר גם את המערכת הסופר-קפיטליסטית בתוכה אנחנו חיים היום.

 

4. יום כיפור: בבית הכנסת/ צם בבית מול הדי.וי.די/ עסקים כרגיל: יום כיפור הוא עבורי יום מיוחד. יום של עצירת המרוץ, יום שבו אנחנו יכולים להיזכר איך יכולה העיר שלנו להיראות בלי הרכב הפרטי, כאשר היא מוחזרת במלואה להולכי הרגל ולרוכבי האופניים. יום כיפור הוא היום שבו אנחנו יכולים להתגאות בהשוואה בינו לבין כל ה"ימים ללא מכוניות" הנהוגים בארצות העולם, אשר בהם משתתף רק חלק קטן מהציבור.

 

5. מתי בפעם האחרונה התפללת או היית בבית כנסת? בפעם האחרונה הייתי בבית הכנסת בעליה לתורה של בני הצעיר שבחר לעלות לתורה. את האירוע ציינו בקהילה מיוחדת ופתוחה ויכולנו לבטא בו גם את ערכינו.

 

6. לאיזו תקופה בתנ"ך היית חוזר, ולמה? אני אוהב את התקופה שבה אני חי ולא הייתי רוצה לחזור לשום תקופה אחרת, אבל האירוע המרשים ביותר בתנ"ך הוא מבחינתי יציאת מצרים – אותה מהפכה חברתית של יציאה משעבוד לחירות. האתוס של יציאה מהעבדות הוא אתוס מכונן, מתקדם וחשוב. לא במקרה הוא האתוס שאותו אנחנו מציינים בכל שנה מחדש בליל הסדר.

 

7. רב או איש דתי שאתה מעריך במיוחד: אברהם יהושע השל, שהיה רב יהודי קונסרבטיבי וידע למצוא במסורת היהודית ערכים ותפיסות מתקדמות. הוא לקח חלק פעיל ומוביל במאבק לשיוויון זכויות לשחורים בארצות הברית. היה ידידו ושותפו לדרך של מרטין לותר קינג ומהמנהיגים המרכזיים של הכוחות המתקדמים בארצות הברית. "מרכז השל" הפועל בישראל, ואשר קרוי על שמו, הוא מוקד של חשיבה סביבתית-חברתית מתקדמת, ויש לו זכויות רבות בהתפתחותה והצלחתה של התנועה הסביבתית בארץ.

 

8. איך נראה גן העדן שלך? גן העדן הוא המקום שבו אנשים תורמים כפי יכולתם ומקבלים לפי צרכיהם האמיתיים. מקום שבו לכל ילד הזדמנות אמיתית לממש את כל יכולותיו. לגן העדן הזה צריך לשאוף במציאות, ובמאבקים החברתיים צריך לשאוף להתקדם ככל שנוכל למקום שיידמה לו. גן העדן הזה הוא אופק ערכי שיכול להנחות את דרכנו ואת מאבקנו במציאות החברתית.

 

9. מה אתה זוכר משיעורי תנ"ך? אני זוכר את מורתי, שרה אחי"ה, יוצאת לח"י, שלימדה אותנו פרקים שלמים מן התנ"ך בעל פה. את היכולת לחזור ולצטט בעל פה מדברי הנביאים אני חייב לה עד עצם היום הזה.

 

10. האוכל יהודי הכי טעים בעיניך? אני מאוד אוהב את כל המאכלים היהודיים. המטבח היהודי, לעדותיו השונות, הוא מטבח של עניים. הוא מראה שגם מחומרי גלם דלים לכאורה, ניתן לייצר מאכלים טעימים ביותר. יש בכך גם אמירה סביבתית – איננו חייבים למצות את כל משאבי עולם הצומח והחי כדי ליהנות באמת מארוחה טובה.

 

11. אם היית ממציא את יום המנוחה שבת, איך הוא היה נראה?

אני רוצה לראות את השבת כיום מנוחה אמיתי. יום של פסק זמן מהמרוץ הצרכני של עבודה וקניות. יום שאפשר בו ליהנות מתרבות, ספורט, פנאי ונופש במסגרות משפחתיות וחבריות. ארצה לאפשר בשבת תחבורה ציבורית בסיסית. ארצה ליצור יום מנוחה שבועי נוסף – ביום ראשון – שאותו אפשר להפוך ליום של קניות וסידורים.

 

12. איזה חג יהודי אתה הכי אוהב? אני אוהב את החגים היהודיים בכלל, אבל היקר לי במיוחד הוא פסח, שמבטא מאבק לשחרור. זהו גם חג משפחתי מאוד. אני אוהב את ההתכנסות המשפחתית מסביב לשולחן הסדר וההתדיינות שאנחנו מקיימים סביב ההגדה המשפחתית שגיבשנו לאורך השנים.

 

13. בקשה מאלוהים: אני אוהב מאוד את האמירה שאלוהים נמצא במקום שאליו אנחנו נותנים לו להיכנס. מבחינתי, אלוהים הוא המקום של מחויבות לנורמות ערכיות בסיסיות – צדק, חירות, שוויון. הבקשה מאלוהים היא בעצם בקשה מאיתנו לתת מקום אמיתי לעקרונות האלה בחיינו, ולשאוף לחברה שתושתת עליהם בפועל.

 

ד"ר דב חנין הוא ח"כ מטעם חד"ש


פורסם לראשונה 18/04/2009 23:49

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
דב חנין
צילום: ירון ברנר
צילום: רינת מלכס
יום כיפור בתל-אביב. שהעולם יקנא
צילום: רינת מלכס
חומרים דלים, יוצא טעים. הטשולנט
צילום: רועי ברקוביץ
מומלצים