שתף קטע נבחר

בנגלדש: התגלו כ-6,000 דולפיני נהרות נדירים

איגוד שימור חיות הבר בארה"ב (WCS) הכריז לאחר מחקר בן חמש שנים על גילוי אוכלוסיה עצומה של כ-6,000 דולפיני נהרות האיראוואדי, מין נדיר ביותר שמספרו הוערך במאות פרטים בלבד בדרום אסיה. "זהו אוצר ביולוגי מרהיב", אומרים החוקרים ל-ynet. "ויש לשמור עליו גם לדורות הבאים"

בתום מחקר שנמשך כחמש שנים, אישרו השבוע חוקרי איגוד שימור חיות הבר (WCS) בארה"ב את קיומה של אוכלוסיה עצומה של כ-6,000 דולפיני נהרות האיראוואדי בין אזור בנגלדש ועד למפרץ בנגל.

 

דולפיני נהרות האיראוואדי (Orcaella brevirostris) נחשבים ליונקים ימיים נדירים ביותר ולקרובי משפחה של לוויתנים קטלנים. הם חיים במקווי מים מתוקים בדרום מזרח-אסיה. אורך גופם בין 1.80 ל-2.75 מטר והם מזכירים במראה שלהם את לוויתני הבלוגה בעיקר בזכות החוטם הפחוס והקצר שלהם.

 

הדולפינים אותרו בנהרות באזור בנגלדש, העשיר ביערות מנגרוב וערוצי מים מסועפים. באזור בו הם נצפו לא בוצע מעולם מחקר מעמיק בכל הקשור ליונקים ימיים, ועד כה העריכו החוקרים כי קיימים בנהרות ובמפרצים באזור מאות דולפינים לכל היותר.


דולפין נהרות איראוואדי בפעולה (צילום: Wildlife Conservation Society) 

 

"במהלך תקופת המחקר, אנשי האגודה בשיתוף עם מדענים מהודו ביצעו סקרים באמצעות סירות וספינות לאורך כאלף קילומטרים של ערוצי מים, חופים ונהרות בבנגלדש", סיפר בראיון טלפוני מיוחד ל-ynet, ד"ר האוורד רוזנבאום, ביולוג באיגוד השימור לחיות בר, ומומחה ליונקים ימיים מניו-יורק. 

 

"לאחר אינספור סקרים וספירות לאורך החופים ובנהרות, הם העריכו כי ישנם כ-6,000 דולפינים. זהו הישג גדול מאחר שעד כה היה ידוע למדע על קיומן של להקות קטנות ומפוזרות, שמנו פרטים בודדים, או לכל היותר 100 דולפינים", אמר רוזנבאום.

 

הדולפינים נלכדים ברשתות דיג וטובעים למוות

המידע על דולפיני נהרות האיראוואדי מועט ביותר והם נחשבים בסכנת פגיעות בטבע בעולם. האוכלוסיות הקטנות הידועות לחוקרים מוגדרות בסכנת הכחדה קריטית. בקרן הטבע העולמית (WWF) טוענים כי למרות הפיזור באוכלוסיות קטנות ברחבי אסיה, מאז שנות השבעים נלכדו עשרות מהיונקים הנדירים הללו באזור תאילנד וקמבודיה. הם נמכרים לתצוגה מסחרית בגני חיות או באקווריומים. בקרן מסבירים כי היונקים הללו מתקשים לשרוד בשבי, וכל לכידה של דולפין עלולה גם להשפיע קשות על קיומה של אוכלוסייה יציבה.


חיים בסמוך ליערות (צילום: Wildlife Conservation Society) 

 


זוג דולפינים (צילום: Wildlife Conservation Society)

 

"הממצאים הללו נותנים לנו תקווה גדולה לקיומו של המין, אך גם מבהירה את הצורך החשוב להגן עליו גם לדורות הבאים. הדולפינים חשופים לסכנות רבות בנהרות, מאחר שהם נמצאים בשטח דיג פעיל", הסביר רוזנבאום.

 

הוא הסביר כי דולפיני הנהרות מסתמכים על המים המתוקים כמקור מחייה עיקרי, בו הם יכולים לצוד דגים, להתרבות ולנהל חיים חברתיים. זיהומים המאיימים על איכות המים, פעולות אדם כדוגמת בניית סכרים והטיית זרימה של נהרות, והאיום הנשקף מעליית מפלס מי הים בעקבות השינוי האקלימי, מסכנים לא רק את תושבי האזור, אלא גם את הדולפינים בנהרות.

  

"מדי שנה אנו מקבלים דיווחים על דולפינים רבים שנלכדים ברשתות דיג וטובעים למוות. זו הסיבה שהחלטנו לקיים פעולות הסברה בקרב דייגים מקומיים, כדי להתעדכן על אירועים בהם הדולפינים הסתבכו ברשתות, ולהדריך את הדייגים כיצד לשחרר אותם בחזרה לטבע", אמר רוזנבאום.

 


צילום: Wildlife Conservation Society
החוקרים עוקבים אחרי כל פרט (צילום: Wildlife Conservation Society)

 


צילום: Wildlife Conservation Society 
(צילום: Wildlife Conservation Society) 

צילום: Wildlife Conservation Society
בעלי דמיון ללוויתני הבלוגה (צילום: Wildlife Conservation Society)

 

באגודה ציינו כי הם מקיימים פרויקט שימור בנהר האיראוואדי במיאנמר, שם קיימת אוכלוסיה זעומה בת עשרות פרטים בלבד. "דווקא באזור זה ישנו דו-קיום בין הדייגים לדולפינים, הודות לפעולות השימור שלנו. תיעדנו בשנים האחרונות מקרים רבים של שיתוף פעולה בו הדולפינים רודפים אחרי הדגים ומרכזים אותם לעבר רשתות הדיג", הוא גילה. "בתמורה לעזרה, הדייגים יוצרים חורים ברשתות הדיג ומאפשרים לדולפינים לאכול".

 

 

"הודו ובנגלדש זכו באוצר ביולוגי נדיר ביופיו", מסכם רוזנבאום. "חדשות לבקרים זורמות מהאזור הזה ידיעות על אסונות טבע, סכסוכים פוליטים ואובדן של חיי אדם. כעת יש לנו הזדמנות להגדיל את המודעות לקיומם של הדולפינים הנדירים, וליצור אפשרות לקיום תיירות אקולוגית שתעניק גם פרנסה לתושבים המקומיים. בסופו של דבר, כולם ירוויחו מסביבה בריאה וטבע שוקק חיים - גם בני האדם וגם החיות". 


פורסם לראשונה 02/04/2009 18:49

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוצר ביולוגי נדיר. דולפין הנהרות בבנגלדש
צילום: Wildlife Conservation Society
עשרות מהם נלכדו בשנים האחרונות לטובת גני חיות
צילום: WWF-Canon
דולפין הנהרות עולה לפני המים כדי לנשום
צילום: Wildlife Conservation Society
אזור המחייה העיקרי של הדולפינים
צילום: Wildlife Conservation Society
אחת מספינות המחקר
צילום: Wildlife Conservation Society
כעת מבקשים החוקרים לדעת כמה מהדולפינים הם בעלי יכולת רבייה
צילום: Wildlife Conservation Society
חשופים לסכנות הסתבכות ברשתות דיג ושינויים באיכות המים
צילום: Wildlife Conservation Society
מומלצים