שתף קטע נבחר

הצעה לסדר

בפרוייקט פסח משותף לגולשי הפורומים של ynet ולדוקטור סדר, מנהלת פורום טיפוח הבית, אספנו עבורכם עצות שיעזרו לכם לעבור את ניקיונות החג בשלום

כרגיל לפני הפסח כל מי שאמון על ניהול משק הבית (כן, גם הבנים לפעמים) יוצא מדעתו בהכנות, בניקיונות ובפרוייקטים של סדר וארגון במחשבה שהכל צריך להיעשות ממש לפני הפסח - צריך לסדר את ארונות המטבח ולסדר את המזווה, לסדר את הארונות לקראת הקיץ, לנקות ולהכשיר את כל הבית, להכין את התפריט ורשימת הקניות לקראת ערב החג, לנוח ולהגיע לערב החג שמחים.

 

בואו נצא לפרויקט סדר משותף שיאפשר לכם להגיע לליל הסדר שפויים ורעננים. איך מתארגנים לחג? איך מתעדפים את המשימות? ממה מתחילים? מה כדאי לסדר ולנקות קודם ומה לדחות לימים של ערב החג ממש? איך מסדרים לפני החג כל הנתונים נאספו מפרוייקט הפסח שהתקיים במהלך השבועיים האחרונים בפורומים.

 

הכנת הבית לפסח היא מטלה שכל עקר/ת בית נערכ/ת לקראתה זמן מראש. עוד לפני שמתחילים בתהליך, מומלץ לקחת נשימה עמוקה, דעו שאין שום סיבה לחשוש, לא משנה מה גדולה מטלה. ניהול זמן ההכנה בצורה מסודרת ייקל מאד ויהפוך את הסדר לחוויה קלה ונעימה. נתחיל מחלוקת הבית לחדרים ונייצר סדר עדיפויות. את המטלות השונות נרשום ונחלק לימים ונתלה את המרשם על המקרר, כך נדע כל יום מה עלינו לבצע וגם נוכל לשתף את כל בני הבית וביחד נתכונן לקבלת ליל הסדר כמשפחה.

 


רגע לפני שאת משתגעת, שבי ותעשי רשימה (צילום: index open(

 

נשים רבות, בעיקר כאלו המקפידות על ביעור החמץ מהבית, מגיעות לליל הסדר באפיסת כוחות. הן אינן נהנות מהחג ולמעשה מרגישות מאויימות מפניו כבר כמה חודשים לפני בואו, אמנם החג מדבר על "יציאה מעבדות לחירות", אבל איננו חייבים לשקוע בעבדות ממושכת כדי שנרגיש גם אנחנו כאילו יצאנו ממצרים. תכנון מוקדם ונכון, המתחיל כשבוע לפני פורים, יאפשר גם לנו ליהנות מהחג ומההכנות לו.

 

הקפדה על העקרונות המנחים תעשה את העבודה: א. מניעה. ב. ניקוי בררני היודע מה לנקות עכשיו ומה יכול לחכות למועד אחר.

 

למי לא הייתה סבתא שחודש לפני פסח כבר הייתה תלויה על התריסים ממרקת ומקרצפת? הסבתא הפרטית שלי כבר מזמן בגן עדן, ואת אבא שלי אני זוכרת עומד במרפסת עם משקפת, שנורקל, פומפיה ושורש חזרת. היום זה אחרת. אז, ממה מתחילים?

 

קודם כל עושים סדר: מכינים רשימה של כל מה שאתם חושבים שאתם רוצים לנקות לסדר ולהכין לפני הפסח. מחלקים את הרשימה לפי חדרי הבית השונים ואז לפי סוג הפעולה: ניקיון, סדר הכשרה וכך הלאה. כשהרשימה מוכנה, מחלקים אותה לימים שנותרו עד ערב החג. כעת חשבו: האם אכן תצליחו להספיק את כל הרשימה הענקית הזו עד ערב החג בלי שתחטפו התקפת לב, פריצת דיסק ומיגרנה? בואו נהיה ריאליים, היצמדות לרשימת פעולות ההגיונית שהכנו יכולה לעזור לנו לעבור הכל בשלום, אין באמת צורך להיכנס לפרוייקט סדר בניירת, ולא ממש דחוף לסדר את התמונות באלבומים לפני ליל הסדר.

 

אז ממה מתחילים?

מכל אותם המקומות אליהם אינכם מגיעים ביום יום. אם החלטתם שיש לכם זמן לספריות זו הזדמנות טובה לאבק את כל הספרים וכמובן לסדר אותם לפי נושאים. מומלץ גם לזכור את האסתטיקה, למשל סידור לפי הגובה. פרויקט זה בהחלט יכול להיות פרויקט משפחתי.

 

גם חדר המגורים יכול להיות מקום טוב להתחיל בו, זו הזדמנות מצוינת לעבור על מאגר הסרטים, להחזיר כל סרט לקופסא שלו, לחפש פרורים סוררים ולהחליט על מיקום קבוע לכל חפץ. הצעות לסדר: לקנות סלסלה לכל הסרטים או למקם אותם יחד כולם במגרה. אם יש לכם המון סרטים, אולי לוותר על הקופסאות ולהכניס ב"חוברת דיסקים" שתעזור לכם לאגד הכל יחד מסודר וגם תצמצם נפחים.

 


גם הילדים יכולים לעזור לכם, לפעמים זה אפילו כיף (צילום: index open)

 

חדרי ילדים - מתחילים מהתיקים, מאגרי חמץ ידועים, אפשר בהמשך למיין ולסדר צעצועים באחה"צ של כיף משותף עם הילדים שמוזמנים לתת יד. ההמלצה היא לא לסדר את הכל יחד, אפשר לחלק את זה לשניים-שלושה אירועים של יחד, סדר וכיף. זו הזדמנות נהדרת לדלל ולסדר את ארון המשחקים והספרים. שווה להציץ גם במגרת הקלטות ולראות על מה אפשר לוותר.

 

בחדר השינה של ההורים, למעט ניקיון שגרתי, אין צורך להשתגע. אחרי הכל, הבית נשמר נקי כל השנה, ואת הארונות אפשר לסדר גם בעוד כמה שבועות. כך גם חלונות, בוידעמים, תכולת ארגז מצעים וכדומה, גם עליהם אפשר לוותר לזמן שאחרי החג. במקום להתרוצץ בכל מקום, אפשר לעבור בתא המטען של האוטו ולרוקן אותו משאריות במבה ופתי בר מהטיול האחרון. סדר וניקיון זה חשוב, אבל חשוב להגיע לערב החג שפויים ורעננים.

 

זה גם הזמן להכין את רשימות הקניות לחג, לא להתפתות לעוד מבצעים מיותרים ולבנות תפריט לחג שיחלק את ההכנות ולא יעמיס עליכם. הרשימות מעודכנות? כעת הזמן לקודש הקודשים - המטבח ופינת האוכל. חג פסח הוא הזדמנות מצוינת לאוורר את המקרר והמקפיא, ולהיפטר מכל שקיות הרטבים ששמרתם בכל פעם שהזמנתם אוכל, כל שאריות הבקבוקים וכל מה שפג תוקפו במקפיא, קשה להאמין שמישהו באמת ירצה לטעום מעוגת יום ההולדת של נועה שנערך לפני מספר חודשים. אותו מהלך מומלץ גם במזווה. רפרוף מהיר וודאי יגלה לכם כמה שקיות פתוחות או מאכלים שפג תוקפם.

 

לפני שאתם עושים קניות, וודאו שאתם לא מבזבזים שטח אפסון יקר ואשראי בבנק על מלאי מיותר, קנו רק מה שצריך. יחד עם רשימת הקניות הכינו את התפריט, בנו אותו כך שתוכלו להכין חלק מראש ולהשתמש בכיריים ובתנור בזה אחר זה ובמקביל, בלי להעמיס הכל רק על הכיריים או רק על התנור. כלים חד פעמיים, עדיף כאלה שניתן למחזר, יכולים לעזור מאד להעביר את הימים שעד ובתוך החג, הם חוסכים הרבה זמן ומאמץ.

 


תנקו הכל אבל תשאירו פינה קטנה חמץ (צילום: liquidlibrary)

 

זמן הפסח הוא זמן נהדר להתרגל לאכול רק במטבח או רק סביב שולחן האוכל. כך תמנעו מהילדים לפזר חמץ בבית שכבר הוכשר. כמו כן, הכינו מראש חטיפים כשרים לפסח לילדים.

 

כל ארון שנוקה, או מדף במקרר יכוסה בניילון נצמד, או מפה גזורה למידתו, גם נייר כסף יצלח רק שעלותו יותר יקרה. במקום לעמול בפרך שעות על ניקוי התנור, הכיריים והטוסטר, אפשר לרכוש כיריים חשמליים שישמשו רק לפסח. כך גם לגבי התנור, טוסטר אובן הוא לא מכשיר יקר ויכול להיות מאופסן כל השנה בארון גבוה יחד עם הכיריים ושאר כלי הפסח. מספר ימים לפני החג, נפנה את כל החמץ שנשאר. כיוון שנערכנו בזמן ולא קנינו שום דבר מיותר, ממילא לא נשאר כמעט כלום. נשאיר לנו פינת חמץ קטנה שם נשמור את כל מה שנשאר בקופסא סגורה. אגב, פיתות הן פיתרון נוח ליומיים לפני החג – לא משאירות כמעט פרורים ואני לא מכירה הרבה ילדים שלא אוהבים.

 

זה הזמן להוציא מהאריזה את הכלים החד פעמיים. לארונות נכניס את כלי הפסח, וכעת לבישול. הכנו רשימה, עשינו קניות ובנינו תפריט, מה שאפשר לבשל ולהקפיא יוכן ראשון. ישנן  מנות רבות שאפשר לבצע איתן "חצי הכנה", את הסיום, ממש לפני שאוכלים, זה גם תורם לתחושת הטריות. בשיטה הזו אפשר יהיה לנוח בחג ולא רק לטרוח במטבח. על מנת לשמור על כשרות במטבח, אפשר להזמין אוכל מבחוץ, ובלבד שנשמור על כוחותינו. יום לפני החג נכין בצד פינת האוכל את כלי החג, ובחדרי השינה את בגדי החג מגוהצים ומוכנים.

 


רק אל תתייאשו (צילום: index open)

 

הנה הגענו לערב החג.,הכל מוכן והבית רענן וחגיגי. אתם לא מותשים וגם אם את האהילים הבוידעם והוילונות תנקו במהלך חול המועד או רק בעוד חודש – לא קרה כלום. חשוב שההכנות לחג תהיינה פרוייקט משפחתי בו כל אחד לוקח חלק על פי יכולתו ובכיף. ואל תשכחו – יציאה מעבדות לחרות, שמחו את יקיריכם בפרח, הזמנה לעיסוי או סתם חיבוק חגיגי של חג.

 

חג שמח ותודה לכל הגולשים ששיתפו ויעצו.

 

רונית גור היא דוקטור סדר ומנהלת פורום טיפוח הבית ב-ynet 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל פוטוס
הפעם לא משתגעים מהניקיונות
צילום: ויז'ואל פוטוס
מומלצים