שתף קטע נבחר

הערכות: מדד המחירים במרס יעלה

לאחר ארבעה חודשים של ירידת מחירים - צפוי המדד לעלות ב-0.2%, לכל היותר. העלייה במחירי הפירות והירקות, כמו גם במחירי הדיור עקב התחזקות הדולר, צפויה לגבור על הירידה העונתית במחירי ההלבשה

לאחר ארבעה חודשים של ירידת מחירים - צפוי מדד המחירים לחודש מרס לעלות. מחר (ג'), ערב חג שני של פסח, תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את המדד והאנליסטים מעריכים שבחודש שעבר עלו המחירים ב-0.2%, לכל היותר. בין הגורמים לעליית המחירים, על אף ההוזלה העונתית במחירי ההלבשה וההנעלה, מציינים האנליסטים את עליית מחירי הדיור והתחזקות הדולר.

 

כלכלן המאקרו בכלל פיננסים, אורי גרינפלד, מעריך שהמדד יצביע על עליית מחירים של 0.2%. לדבריו, הירידה העונתית במחירי ההלבשה והנעלה נמשכה אומנם, והמזון הוזל אף הוא, אך השפעת סעיפי המדד שעלו, כמחירי הדיור, נתנו הפעם את הטון. עוד מעריכים ב"כלל פיננסים" שב-12 החודשים הקרובים תהיה אינפלציה של 0.5%, כשכבר בחודש הבא צפויה האינפלציה לרדת בפועל, חזרה לטווח יעד האינפלציה של בנק ישראל (1%-3%). 


ארבעה חודשים רצופי של ירידות מחירים, המדד של 12 החודשים האחרונים (מקור: הלמ"ס) 

 

צחי לייבוביץ', מנהל תחום ניהול תיקים בגאון בית השקעות, מעריך שהמדד ינוע בין 0% ל-0.2%, בין השאר בשל התחזקות הדולר. הכלכלנית הראשית בבית ההשקעות אי.בי.אי, איילת ניר, מעריכה שמדד מרס יעלה ב-0.2% עם נטייה ל-0.3% ושמדד אפריל יעלה ב-1%. הכלכלן הראשי במגדל שוקי הון, יוסי שווימר, מעריך כי מדד מרס יעלה ב-0.1%. "הגורמים העיקריים שצפויים להשפיע החודש הם הירידה במחירי ההלבשה וההנעלה ומנגד, עלייה במחירי הפירות והירקות", אמר שווימר.

 

בישיר בית השקעות מעריכים שהמדד במרס נשאר ללא שינוי, שהאינפלציה ב-2009 תהיה אפסית ושהאינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים תהיה 0.5%.  גם בישיר מעריכים שמחירי הלבשה והנעלה ירדו במרס, "בעיקר עקב הצורך לחסל את המלאי עקב המעבר לקולקציית הקיץ שמתחילה באפריל וכן מהמיתון הגורם באופן טבעי לירידה בביקוש ולהורדת מחירים". עם זאת, צופים בישיר שהירידות יתקזזו עם העלייה בסעיף הדיור, בין השאר בשל התחזקות הדולר.

 

ומה בנוגע לריבית?

אומנם היעדר החששות מפריצת יעד האינפלציה, על רקע המגמה בחודשים האחרונים, מאפשר לנגיד בנק ישראל להוריד את הריבית; אבל הריבית גם כך לא רחוקה מ-0% ולא ניכרת הוזלת האשראי על ידי הבנקים, כך שכלי זה איבד את האפקטיביות שלו בעידוד השווקים.

 

ליבוביץ' מעריך שבנק ישראל יותיר בסוף החודש את הריבית על כנה, ברמה של 0.5%. לדבריו, אין לכלי הריבית משמעות כיוון ש"הריביות על הפיקדונות בבנקים הן אפסיות ממילא ומה שחשוב כעת הם הצעדים הנוספים שינקוט בנק ישראל להתמודדות עם המשבר הכלכלי, כגון התערבות בשוק על ידי רכישת אגרות חוב למיניהן".

 

גם ניר מעריכה שהריבית תישאר ללא שינוי "על רקע העלייה בציפיות האינפלציה, במחיר הנפט ובכמות הכסף". גרינפלד צופה אף הוא שבנק ישראל יותיר את הריבית ברמתה הנוכחית וימשיך להתמקד בתמיכה במשק, דרך ההתערבות בשוק האג"ח הממשלתיות. עם זאת, הוא מעריך ש"לקראת סוף השנה יעלו הציפיות האינפלציוניות וייתכן שנראה העלאת ריבית כבר בתחילת השנה הבאה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ההלבשה וההנעלה הוזלו"
צילום: צבי רוגר עיריית חיפה
צילום: גדי קבלו
"הדיור התייקר"
צילום: גדי קבלו
מומלצים