שתף קטע נבחר

המסתורין של האבנים הגדולות

מהפירמידות במצרים ועד פסלי הענק באי הפסחא, מהאבנים של סטונהנג' ועד המנהירים של קרנאק - העולם מלא במבני אבן אדירים שתרבויות קדומות הצליחו להקים בצורה מסתורית. הצצה אל שבעת האתרים המגליתיים הכי מרתקים בתבל

בין אם בני ישראל בנו את הפירמידות המצריות ובין אם אחרים השקיעו את המאמץ האדיר כדי להקים את הפלא הזה, אין ספק שזהו אחד מהאתרים מולם אנו ניצבים מלאי השתאות. המבצע ההנדסי הכביר, היכולת האנושית לעשות זאת כבר לפני אלפי שנים והמסתורין הרב שמאחורי הפירמידות משותף לאתרים דומים אך שונים ברחבי העולם – אתרים שנבנו מאבני ענק כבדות, שהוקמו למרות מגבלות טכנולוגיות והם ניצבים בבטחה עד היום. יתרה מכך, החידות אודות נסיבות הקמתם - איך, מי, מתי וכיצד - נותרו לרוב בלתי פתורות גם בימינו. אין ספק, שבעת המופלאים הם הפעם גיבורי-על של ממש.

 

הפירמידות במצרים

מאות פירמידות פזורות ברחבי מצרים. המפורסמות שבהן הן אלה שבגיזה הסמוכה לקהיר. בסיס הפירמידה הוא תמיד משטח רבוע ועליו הונחו משטחים רבועים נוספים ליצירת קומות. כל משטח שנוסף קטן מקודמו וכך נוצר המראה של צורת משולש. הפירמידות המצריות הן בעצם קברים שנועדו לשמר עצמות של מנהיגים ושליטים. הן ניחנות במערכת של מעברים וחדרים פנימיים, המקושרים זה עם זה בתחכום רב. חלק מן המעברים האלה לא התגלה עד היום וכך רק גובר המסתורין.

 

הפירמידות - ואיתן הספינקס ומקדשי מצרים העתיקה - מציבות כל כך הרבה חידות ותעלומות לגבי שימושן ואופן בנייתן, שהן כר פורה במיוחד לפרשנויות רוחניות מסוגים שונים, לפעמים משונים. אין ספק שלאדריכלים הקדומים היה ידע באחיזת עיניים בנוסח החרטומים שמוזכרים בתנ"ך ובין אם היו ידועים להם סודות של כוחות עלומים, שלא מוכרים למדע גם כיום.

 

יש המאמינים שלמקום שעליו בנויות הפירמידות - מישור גיזה, שעליו ניצבת הפירמידה הגדולה ואחיותיה - יש כוחות רבי עוצמה, אשר מועצמים בעזרת המבנה המשולש של הפירמידה ובזכות מיקום הפירמידות ביחס לגרמי השמים ותנועתם. לפי אסכולה זו, מסיבה זו בחרו המלכים הפרעונים לבנות את מצבותיהם המדהימות דווקא שם. זהו אחד האתרים הפופולריים ביותר בקרב תיירים רוחניים. מיסטיקנים, שוחרי מסתורין וחברי כתות שונות נוהרים לשם בתקווה לזכות במעט מהכוחות הללו ומהשפעתם המבורכת.


קברים עם עוצמה מיסטית. הפירמידות בגיזה (צילום: אחיה ראב"ד)

 

אי הפסחא

אי הפסחא, או ראפה נוי בשמו המקורי, הוא האי המבודד בעולם. זהו אי קטן בן 180 קילומטר רבוע בלבד, פרי פעילות געשית של שלושה הרי געש שונים, השוכן בבדידות מזהרת בלב האוקיינוס השקט. חופה של צ'ילה, מדינת החסות, מרוחק ממנו מרחק אדיר בן 3,800 קילומטר. אל האי ניתן להגיע בטיסות של חברת התעופה הצ'יליאנית בלבד, מטהיטי או מסנטיאגו. באי עצמו אפשר לטייל באמצעות רכבי שטח ואופנועים מושכרים וברכיבה על סוסים.

 

את פרסומו קנה האי בזכות המוֹאֵי: פסלי אדם מונומנטליים מסתוריים, שנחצבו בהר הגעש ראנו ראראקו (Rano Rarakau) והוצבו ברחבי האי על גבי פלטפורמות אבן בידי תושביו המקוריים של האי. בניית הפסלים החלה כנראה במאה ה-17, וסיבותיה אינן ברורות. המסתורין האופף את פשרם של הפסלים ודרך העברת משקלם העצום מאזור החציבה אל מעמדי האהו (ההשערה המקובלת כיום היא כי גולגלו על גבי בולי עץ עד למקומם) הביא למקום ולפסליו פרסום עולמי ולכד את סקרנותם של רבים. מהתרבות שחצבה פסלים מרשימים אלו לא נותרו עדויות רבות שישפכו אור על החידות הקשורות במקום – רעב, מלחמות, מחלות שהביאו עמם יורדי ים אירופאים (הראשונים בהם הגיעו לאי ב-1722) ודרום אמריקאים ופשיטות של שודדי ים פרואנים שחטפו ומכרו את תושבי האי לעבדות, מחקו את רובה של תרבות עשירה זו. 


התרבות נכחדה, פסלי המואי עוד כאן (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

סטונהנג', אנגליה

אתר האבנים העצומות סטונהנג' הוא כנראה האתר המגליתי (אתר אבני הענק) המפורסם ביותר בעולם, ואחד המקומות המתוירים ביותר באיים הבריטיים. כבן זמנן של הפירמידות הגדולות במצרים והתרבות המינואית בכרתים, סטונהנג' מהווה עדות מדהימה ליכולת הטכנית של תושבי אנגליה הקדומים ולידע האסטרונומי שלהם.

 

ראשיתו של האתר בסביבות שנת 3000 לפני הספירה. מקימי האתר הקדום חפרו בקרקע תעלה בעומק של כשני מטרים, ויצרו מתחם עגול בקוטר של כמאה מטר. למתחם פתח אחד הפונה לצפון-מזרח, בזווית מדויקת אל הנקודה שבה זורחת השמש ביום הארוך ביותר בשנה (21 ביוני). כמה מאות שנים מאוחר יותר הוצבו במרכזו של המתחם עשרות מצבות אבן, המסודרות בצורת עיגול פנימי. אבנים אלה, שמשקל כל אחת מהן כארבעה טון, הובאו לסטונהנג' מהרי דרום ויילס, מרחק של כ-400 קילומטר. איך זה נעשה? מסתורין ותעלומה.

 

בשנת 2000 לפני הספירה נבנה באתר החלק המרשים ביותר, הבולט למרחוק גם בימינו. עשרות אבני ענק, שמשקל כל אחת מהן כ-50 טון, נחצבו בגבעות מארלבורו כשלושים קילומטר צפונית לסטונהנג', הובאו לאתר והוצבו במעגל, כאשר בין כל שתי אבנים מחברת אבן משקוף ענקית. עד היום לא ברור כיצד הצליחו בוני סטונהנג', שכנראה לא הכירו את הגלגל, להעביר אבני ענק כאלה למרחק רב כל כך. לפי אחת הסברות, גִלגלו הבונים את האבנים על גבי בולי עץ. לפי גרסה אגדית יותר, הביא אותן למקום מרלין הקוסם.

 

מדוע הושקעה עבודת ענק כזו בהקמת מעגל אבנים בלב המישור? במשך מאות בשנים התחבטו החוקרים בשאלה זו, ועד היום לא נמצאה לה תשובה מספקת. יש הסוברים שסטונהנג' שימשה כמצפה כוכבים קדום, ושמיקום האבנים מסמן מהלכים אסטרונומיים שונים. ייתכן גם שהאבנים אִפשרו לתושבי המקום לחזות את מזג האוויר ואת ירידת הגשמים, וכך מילאו תפקיד חקלאי חשוב. אולם נראה כי התשובה העיקרית למהותו של האתר המסתורי טמונה בעולמם הרוחני והדתי של תושבי אנגליה הקדומים. סביר להניח שסטונהנג' שימשה כאתר פולחן לתושבי דרום אנגליה. כאן היו מתכנסים תושבי האזור (ככל הנראה, כמה אלפי אנשים) במועדים קבועים - הקשורים בחילופי עונות השנה - לחגיגות דתיות, שבמהלכן הועלו קורבנות לאלים הקדומים של האיים הבריטיים.


כיצד התגלגלו אבנים במשקל טונות ברחבי אנגליה? (צילום: נירה ניסקי)

 

אייווברי, אנגליה

בכפר הקטן והציורי אייווברי (Avebury) שמדרום לעיר סווינדון, על גדות נהר קנת נמצא אחד האתרים המגליתיים הגדולים והמרשימים באנגליה. המטייל בין בתי הכפר, הנמצא על כביש A361, מגלה עשרות אבני ענק, הניצבות על צידן הצר, ומזכירות בצורתן את אבני סטונהנג'. גם אבנים אלה הובאו לכאן ממרחקים, ביכולת טכנית והנדסית מרשימה. האבנים - המסודרות בזוגות, שכל אחד מהם מכיל אבן גדולה ומגושמת ובצידה אבן עדינה יותר - יוצרות מעגל ענק, החבוי בין בתי הכפר. על פי אחת הפרשנויות, מייצג כל זוג אבנים אלוהות זכרית (האבן הגדולה והמגושמת) ונקבית (האבן המעוצבת והצרה). הכנסייה הציורית מימי הביניים והמוזיאון הקטן המציג את תולדות הכפר תורמים גם הם לחוויית הביקור במקום.

 

טיקאל, גואטמלה

הפירמידות של טיקאל ממוקמות בחלק הצפון-מערבי של גואטמלה בתוך יערות הגשם הטרופיים של איזור פטן, קרוב לעיר פלורס. מה שמעורר עדיין את תמיהת החוקרים הוא כיצד בנו בני המאיה פירמידות אלה, שגובהן עשרות מטרים, ללא כלי מתכת ובלי שהשתמשו בגלגל; ובכלל, כיצד תרבות שעולמה הרוחני והמתמטי היה מפותח כל כך, נותרה מבחינה טכנולוגית בעידן האבן.

 

בני המאיה האמינו בקדושת הטבע. ההרים קדושים, וכמוהם גם האגמים, הסנוטה, מאגרי מים טבעיים במערות העשויות מאבן גיר - והמערות. המערה היא פתח קדוש וחשוב, כי דרכה ניתן להיכנס אל עולם האופל. לפי האמונה המקומית, כדי שתגיע לדרגות השונות של השמיים, על הנשמה לעבור לפני כן בכל מדורי האופל. שם, בעולמות החשוכים, עליה לנצח את האלים הרעים במשחק הכדור המפורסם של בני המאיה.

 

אז למה פירמידות? טיקאל בנויה באיזור מישורי יחסית, בו אין הרים גבוהים. הפירמידות מחליפות, למעשה, את ההרים המקודשים. המקדש הקטן, שפתחו היחיד המצוי בראש הפירמידה מייצג את הפתח לעולם האופל הוא החלק החשוב ביותר במבנה. הפירמידות היו שילוב של קבר ומקדש. כל פירמידה בטיקאל, מלבד פירמידה מספר שתיים, בנויה מעל קבר של אחד המלכים החשובים, ובקצה הקטום של כל אחת מהן נמצא מקדש ששימש לפולחן.


בלי מתכת, בלי גלגל. פירמידות טיקאל (ויז'ואל/פוטוס)

 

בריטאני, צרפת

החלק הדרומי של בריטאני מציע לא רק נופים וטבע, אלא גם אתרים היסטוריים רבים. המגליתים הראשונים הוקמו במקום כבר באלף השישי לפני הספירה. בחבל מורביאן נמצא הריכוז הגדול בעולם של מנהירים (מצבות אבן) ודוֹלמֶנִים (מעין שולחנות אבן). בעיירה קרנאק (Carnac) לבדה יש כ-3,000 מגליתים, ובאתר המגליתים הסמוך אַלִינימָאן דֶה קֶרלֶסקַאן (Alignements de Kerlescan) ערוכים 555 מנהירים ב-13 שורות. בקרנאק עצמה נמצאים המגליתים בכמה אתרים עיקריים. באַלִינימאן דֶה קֶרמַריוֹ (Alignements du Kermario) יש 1,029 מנהירים, המסודרים בעשר שורות ("אלינימאן" בצרפתית). אתר המגליתים החשוב ביותר בקרנאק הוא אלינימאן די מֶנֶק (Alignements du Menec), שם סדורים כ-1,100 מנהירים ב-11 שורות. מידע נוסף על המגליתים מציע הארקֶאוֹסקוֹפּ הסמוך לאלינימאן די מנק. הארקאוסקופ הוא אולם שבו נערכים מופעים אורקוליים, הממחישים את החיים בתקופה הניאוליתית.

 

בלוֹקמאריאקֶר שבכניסה למפרץ מורביאן ניצב גרַאן מֶנִיר בְּרִיזֶה, מנהיר ענק שאורכו עשרים מטר. המנהיר נשבר במרוצת הדורות, וכיום מונחים ארבעת חלקיו על צידם.


שורות על גבי שורות של מנהירים בקרנאק (צילום: jupiter)

 

רוג'ום אל-הירי, רמת הגולן, ישראל

במרכז רמת הגולן, ליד מושב יונתן וממזרח לגמלא, נמצא אחד האתרים המסתוריים והפחות מוכרים בישראל. רוג'ום אל הירי הוא אתר אבני ענק שמורכז מארבעה מעגלי אבנים. קוטר הגדול שבהם 155 מטרים. במרכזו של המעגל מצבור אבנים גדול ובמעגל החצוני שני פתחים. אחד מהם מסמן את מקום זריחת השמש ביום הארוך ביותר בשנה. במהלך השנים הוענקו הסברים רבים לסיבות להקמתו של האתר ולאופן שבו הוקם ולזהות מקימיו. ההערכה הרווחת היא שגילו של האתר ארבעת אלפים שנים. האתר מסקרן במיוחד בשל גודלו וייחודו באזור - בניגוד לאנגליה בה יש כ-900 מעגלי אבנים, באזורנו זהו מחזה נדיר במיוחד.


יחיד במינו בישראל. רוג'ום אל-הירי (צילום: דובי טל, "מסע אחר")

 

  • לכתבות הקודמות במדור "שבעת המופלאים":

גנים בוטניים שמתאימים לביקור חורפי

אכסניות מומלצות בערים מתויירות

מסעות הרכבת הכי יפים בעולם

שוקי הפשפשים המוצלחים באירופה

המפלים היפים בעולם

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פירמידות מודל מצרים
צילום :AP
צילום: איי פי
פירמידות מודל המאיה
צילום: איי פי
חגיגות היום הארוך בשנה בסטונהנג'
צילום: AP
לוגו מסע אחר
מומלצים