שתף קטע נבחר

שפעת החזירים: האם מצאנו את הווירוס הנכון?

לאור אופיה המוזר של מגיפת שפעת החזירים, מומחים ברחבי העולם עדיין מתלבטים ולא בטוחים מה בדיוק תקף את העולם. תתי הזנים הרבים והשונות בין הנדבקים במכסיקו לאלה בארצות-הברית, מעלים לא מעט שאלות כשהראשית שבהם - מי לעזאזל הווירוס כאן?

שפעת החזירים כבר עושה שמות בכל העולם. היסטריה נרשמת כמעט בכל נקודה מערבית בגלובוס המחוברת לתקשורת העולמית. במכסיקו ובארצות-הברית - כל נזלת קלה שיעול וחום גוררים ריצה בהולה לבתי החולים, שם קורסים הצוותים הרפואיים והמעבדות מרוב בדיקות, רובן מיותרות. והכל באשמת המגיפה. אולם מרוב אי וודאות, מתעוררות שאלות ותהיות רבות האם היא מוצדקת, ומאיפה הפאניקה.

 

שפעת החזירים - סיקור נרחב ב-ynet:

  • איך נדבקים והאם בטוח לאכול חזיר?
  • מי אמר מגיפה?

    כלל לא בטוח שהמדובר במגיפה כלל עולמית. השם הזה - מגיפת שפעת

    החזירים, בו אנחנו, התקשורת, אשמים, כבר עשה את שלו. אכן, מדובר במחלה נשימתית מידבקת מאוד, הנגרמת על ידי אחד מכמה תתי זנים של נגיף שפעת A החזירי. התחלואה ממנו גבוהה, אולם התמותה נמוכה ועומדת סביב 1-4 אחוזים, לא רחוק משיעור התמותה משפעת אנושית רגילה בחורף.

     

    הצרות מתחילות בחוסר הוודאות: מה בדיוק גרם למגיפה הנוכחית? האם זה נגיף H1N1, או שמא חבריו, תתי הזנים H1N2, H3N1, H3N2. הבלבול אף מחריף בנקודה זו, כשהסתבר כי חזירים נדבקים גם בנגיפי שפעת העופות, וגם בנגיפי שפעת האדם. כך שחזירים יכולים להידבק בכמה זני נגיפי שפעת בכל פעם, מה שמאפשר לווירוסים להתערבב וליצור זן חדש לגמרי ולא מוכר.

     

    הבלבול מחריף, כאשר התסמינים בין נגיפי השפעת השונים למעשה דומים למדי: כולם גורמים לעליית חום, שיעול, נזלת, כאבי שרירים, ודלקת ריאות ההולכת ומחריפה עד לתמותה. אבל לא רק: ככל הנראה, במרבית ההדבקות, הנגיף אינו גורם לכל תחלואה, ומקסימום לנזלת קלה מאוד, כך שנראה שאלפי או מאות אלפי נבדקים אחרים, כלל לא זוהו, לא בודדו ולא טופלו מה שאיפשר אולי להתפשטות הנגיפים, או ליצירת זני נגיפים חדשים ולא מוכרים.

     

    ישנם נתונים רבים נוספים המעלים עוד לא מעט תהיות האם אכן המדובר בנגיף שפעת החזירים המאובחן במעבדות האמריקניות. כך למשל, החולים האמריקנים היו צעירים בגילאי 9 שנים עד 50, וכולם הבריאו. מנגד, גילם של החולים המקסיקנים נע בין 20 ל-40 שנים, הם מתו מדלקת ריאות שנגרמה על ידי אחד מזני וירוס שפעת החזירים. השונות בטווח הגילאים, מעלה את התהייה – האם אותו זן תקף את כל החולים?

     

    מוטציות חדשות

    אחת ההשערות היא שתנאי התברואה הירודים במכסיקו, זיהום האוויר הפוגע בריאות, העוני ותת התזונה ממנו סובלים תושבים רבים והיעדר רפואה מודרנית ונגישה, סייעו להתפשטות הנגיפית, ומנגד גרמו למערכת חיסונית ירודה אצל החולים. עובדה זו ככל הנראה איפשרה לנגיפים להשתולל בגופם ולהביא לתחלואה קשה יותר ולתמותה, בהשוואה לחולים האמריקנים.

     

    אפשרות נוספת היא שהנדידה של הנגיף ממכסיקו לאמריקה איפשר לו ליצור מוטציה חדשה, והזן האמריקני אינו בעצם אותו הזן התוקף במכסיקו. כך או כך, מעלות כלל הספקלוציות אפשרות אחת מרכזית: אין המדובר בווירוס אחד, אלא במגיפה של מספר וירוסים נגדם לא ברור אם הטיפול התרופתי אכן משפיע.

     

    ומה בינתיים? מומחי ארגון הבריאות העולמי שעדיין דנים בסוגיות ומנסים לפענח את ה-DNA של הווירוסים בחולים השונים משתי המדינות הנגועות, ממליצים לשמור על היגיינה מקסימלית הכוללת:

    • שטיפת הידיים היטב לאחר מגע עם הפרשות הפה והאף, עדיף בג'ל אלכוהולי
    • שימוש במגבת רחצה נפרדת
    • שימוש בכלי אוכל נפרדים
    • בכל מקרה של חזרה ממכסיקו או מגע עם חולה שחזר ממכסיקו עם חום גבוה ותסמיני שפעת הכוללים נזלת, חולשה וכאבי שרירים - יש לפנות לבית החולים לבדיקת דם ותחילת טיפול תרופתי ב"טמיפלו".

  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    שגרה במכסיקו עם מסיכה
    צילום: רויטרס
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים