שתף קטע נבחר

"היצע המשרדים בת"א יוריד את מחירי הקרקע"

לא פחות מ-1.4 מיליון מ"ר של משרדים ייבנו בתל-אביב וברמת-גן בשנים הקרובות. שמאי המקרקעין ירון ספקטור, שאסף את הנתונים, מזהיר מפני פגיעה במחירי השכירות והקרקעות

היצע המשרדים הצפוי באזור תל-אביב עלול לגרום לירידת מחירי הקרקעות - כך סבור שמאי המקרקעין ירון ספקטור, שבדק כמה שטחי משרדים עתידים להיבנות במטרופולין תל-אביב.

 

 

ספקטור ערך בדיקה מקיפה בנושא זכויות הבנייה והתוכניות לבניית שטחי משרדים באזור תל-אביב ורמת-גן. מהבדיקה עלה כי באזור זה בלבד קיימים כיום ארבעה מבני משרדים בבנייה פעילה, 11 מבנים שבנייתם עדיין לא החלה אך התב"ע (תוכנית בניין עיר) של המגרש נמצאת בתוקף, ועוד שלושה מבנים שאישור התוכניות לגביהם עדיין לא הושלם.

 

עיתוי בעייתי לבנייה

"התוצאה שהגעתי אליה בבדיקתי מדהימה", אמר ספקטור. "מדובר בכ-1.4 מיליון מ"ר ברוטו לשטחי משרדים רק באזור תל-אביב ורמת-גן". לדבריו, המצב כיום בשוק מעמיד בסימן שאלה את עיתוי הבנייה והאכלוס של כל שטחי המשרדים המתוכננים.

 

"עם ההאטה בשוק יש פיטורים", אמר ספקטור. "כל עובד שמפוטר או כל משרה שמתפנה משקפים שטח משרדים ממוצע של 15 מ"ר שמתפנה. הדבר מקביל גם לירידה בדמי השכירות. אם בסוף 2008 היו המחירים 120-100 שקל למ"ר לחודש בשטחי המשרדים, והיו גם הסכמי שכירות במחירים גבוהים יותר של 150 שקל למ"ר, כיום השוק ירד לרמת שכירות של כ-80 שקל למ"ר - ויש סיכוי לירידה נוספת. במשבר ההיי-טק לפני כמה שנים היו נכסים שהושכרו ב-10 דולר למ"ר".

 

עם המבנים שנמצאים היום בבנייה נמנים מגדל ששון חוגי במתחם הבורסה ברמת-גן, המשתרע על 23 אלף מ"ר; מבנה משרדים במתחם עתידים בתל-אביב, בשטח של כ-43 אלף מ"ר; תוספת למגדל מבני גזית בתל-אביב, בשטח של עשרת אלפים מ"ר; ומגדל אמפא ברחוב יגאל אלון בתל-אביב, בשטח כ-30 אלף מ"ר.

 

בסך הכל מדובר בכ-106 אלף מ"ר של שטחי משרדים בבנייה. שטחי המשרדים המתוכננים שבנייתם עדיין לא התחילה מסתכמים בלא פחות מ-964 אלף מ"ר, ובהם תוכניות למתחם ריב"ל; המסגר; רחוב החרש; בית אגד; מתחם עלית ומתחם רחוב הארבעה.

 

התחלות הבנייה קפצו

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המתייחסים להתחלות הבנייה של מבני הארחה, מסחר ושירותים עסקיים, היקף הבנייה המתרחש כיום בפועל גדול מזה שהיה בשנים 2005 ו-2007. על פי הנתונים, ב-2005 עמדו התחלות הבנייה במחוז תל-אביב על 64 אלף מ"ר, ב-2006 על 119 אלף מ"ר וב-2007 היה המספר 54 אלף בלבד. נתונים אלו מתייחסים גם למלונות ולמסחר מלבד שטחי המשרדים.

 

לדברי ספקטור, לא רק השכירות תיפגע. "שיא הפגיעה יהיה במחירי הקרקע למשרדים. בתקופת השיא, המחירים לקרקע עם זכויות בנייה היו 5,000-4,000 שקל למ"ר. אני מעריך שזה עתיד לרדת לרמה של 2,000 שקל למ"ר אם המצב ימשיך כך. הקרקע תמיד מגיבה בחריפות גדולה יותר".

 

ספקטור אמר עוד כי אופק המימוש של המגדלים שבנייתם עדיין לא התחילה יהיה ארוך מאוד, ואולם ברגע שהשוק יתחיל לחזור לעליות מחירים, יתחילו החברות השונות לנצל את אופציית הבנייה שלהן. "עליות מחירים במשרדים לא יימשכו זמן רב, כי שטחי משרדים חדשים יתחילו להיבנות, ובתוך כשנתיים המחירים שוב יירדו בגלל ההיצע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים