שתף קטע נבחר

"מס על ירקות ופירות - החלטה תמוהה והרסנית"

בעוד שברוב מדינות העולם המערבי דנים בהטלת מיסים על מוצרים עתירי סוכר וקלוריות, בישראל מתכוונים להטיל מע"מ על פירות וירקות, מה שיגרום לירידה משמעותית בצריכה. מומחים מתחום הבריאות המומים מהצעד שעלול להכניס את ישראל למיטה חולה

ההחלטה להטיל מס של 15 אחוז על פירות וירקות אולי תכניס כסף לקופת המדינה, אך הכסף הזה יושקע מהר מאוד בטיפול בהשלכות תזונה דלה בפירות ובירקות – השמנה, סוכרת או סרטן המעי הגס. על כך מסכימים כל הגורמים במערכת הבריאות ומציעים לאוורר תוכניות ישנות במערכת ולהטיל "מס השמנה" על מוצרי מזון לא בריאים ועתירי סוכר ושומן.

 

אחד מכל חמישה בני נוער בישראל סובל מעודף משקל או מהשמנת יתר. מנתוני משרד הבריאות עולה כי 18.6 אחוזים מבני הנוער סובלים מעודף משקל או מהשמנה. בקרב המבוגרים 62 אחוז סובלים מעודף משקל או מהשמנה. מבקר המדינה קבע בדו"ח השנה שעברה כי "ראוי שצמצום ההשמנה ומניעתה יהיו יעד לאומי". במערכת הבריאות מזהירים, שהצעד הנוכחי ישיג תוצאה הפוכה.

 

מע"מ על פירות וירקות - חשיבה לטווח קצר

ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה) מציינת כי "משרד הבריאות ומשרד החינוך פועלים במשותף על מנת להקטין את מימדי התופעה באמצעות חינוך לתזונה נכונה המלווה בפעילות גופנית. במסגרת הקמפיין המשותף מומלץ להקפיד על אכילת 7 יחידות של פרי וירק מדי יום.

 

"בעוד שני משרדי הממשלה מנהלים פעילות נמרצת המעודדת חינוך לתזונה בריאה, מודיע משרד האוצר על ייקור הירקות והפירות באמצעות הטלת מע"מ על מוצרים אלו. זוהי דוגמא לחשיבה לטווח הקצר בלבד. התוספת הצפויה מכך לקופת האוצר, תהיה קטנה מעלויות הטיפול הרפואי לטווח הארוך בסיבוכים הנגרמים בשל השמנת היתר".


שוק הכרמל. בקרוב מע"מ?

 

פרופ' מנפרד גרין, ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה ומי שהיה ראש המרכז הארצי לבקרת מחלות במשרד הבריאות מציין כי ארגון הבריאות העולמי קבע שאכילה מספקת של פירות וירקות יכולה להציל את חייהם של למעלה מ-2.7 מיליון אנשים מדי שנה ברחבי העולם. צריכה נמוכה של ירקות ופירות הינה אחד מעשרת גורמי הסיכון המובילים לתמותה בעולם כולו, והיא אחראית ל- 19 אחוז ממקרי סרטן מערכת העיכול, ל-31 אחוז ממקרי מחלות הלב ול-11 אחוז ממקרי השבץ.

 

"הטלת מע"מ על פירות וירקות תקשה על יישום ההמלצה לצרוך 5 פירות וירקות ביום ותוביל לירידה בצריכת ירקות ופירות בקרב כלל אוכלוסיית ישראל ובמיוחד בקרב אוכלוסייה המשתייכת למעמד חברתי-כלכלי נמוך בפרט".

 

"החלטה תמוהה והרסנית"

באיגוד לרפואת ילדים מזהירים כי צעד כזה עלול להציב את ילדי ישראל במקום הראשון בעולם בשיעורי ההשמנה. "כרופאי ילדים אנו נתקלים יום יום בתופעת ההשמנה ההולכת ומתרחבת. ילדי ישראל ניצבים היום במקום השלישי בדירוג ההשמנה בקרב הילדים בעולם, דבר המהווה סיכון מיידי לבריאותם. ילדים שמנים גדלים להיות מבוגרים שמנים, שסובלים ממחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם, בעיות נשימה, סוגים שונים של סרטן ומוות בגיל מוקדם", אמר פרופ' מתי ברקוביץ, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים בישראל ומנהל חטיבת הילדים באסף הרופא.

 

באיגוד מציעים פתרון חלופי בדמות מס על מוצרי מזון משמינים: "ברוב מדינות העולם המערבי דנים במיסוי מוצרים עתירי סוכר וקלוריות המזיקים לבריאות במטרה להקטין את צריכתם. בישראל, בהחלטה תמוהה והרסנית, מעוניינים להטיל את המיסוי דווקא על המזון הבריא שצריכתו הכרחית לבריאות הילדים. הטלת מיסוי שכזה היא בכייה לדורות ושר האוצר יצטרך לתת עליה את הדין", אומר פרופ' ברקוביץ'.

 

"שיטילו מס על חטיפים ומשקאות קלים"

להצעה זו מצטרפת גם ד"ר ניבה שפירא מעמותת הדיאטנים והתזונאים עתי"ד שמציינת כי "עדיף להטיל מס קניה על חטיפים ועל משקאות קלים, מזונות התורמים להשמנה ואינם תורמים רכיבים תזונתיים חיוניים".

 

לדבריה "הפחתה בצריכת ירקות ופירות בעקבות עליה במחירם עלולה לגרום לחסרים תזונתיים חיוניים כגון סיבים, ויטמינים ומינרלים ולהחרפה של סיכונים בריאותיים ותפקודיים הכרוכים בחסרים אלו". היא מציינת כי נתוני משרד הבריאות מראים כי השמנת יתר נמצאת בשכיחות גבוהה יותר בקרב אוכלוסיות מרמה סוציו-אקונומית נמוכה ושהם צורכים כמות נמוכה יותר של פירות וירקות. "הפחתת מנות הפרי והירק בתפריט גורמת לעלייה במשקל בעקבות החלפתם במזונות עתירי קלוריות ודלים במרכיבי תזונה חיוניים – המזונות שלעיתים קרובות גם זולים יותר".

 

ביום רביעי צפויה ועדת הכספים של הכנסת לדון בנושא העלאת המע"מ על הפירות והירקות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב במחיר שלא כולם יוכלו להרשות לעצמם
צילום: יהונתן צור
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים