שתף קטע נבחר

עבריינות בדואים: השריף החדש יעשה מהפכה?

ניצב יוחנן דנינו מצהיר שלא יסתפק עוד בסולחות, וידרוש העמדה לדין. פרשת ההצתות בעומר והקטטה ההמונית ברהט הם מקרי המבחן. ראש העיר הבדואית מברך ומסייג: "יש צרכים מיוחדים"

זר אשר יגיע לנגב אולי לא יבין זאת: עם השנים פיתחה המשטרה מעין חוסר אונים בכל הקשור לטיפול במגזר הבדואי. עבירות אמנם מטופלות, ומיתוס השוטר שחושש להיכנס לכפר בדואי הוא בדיוק כזה, יאמר כמעט כל שוטר - רק מיתוס. אבל עבירות המבוצעות בעיר או מועצה בדואית זוכות בכל זאת ליחס שונה. עכשיו יש שריף חדש שמבקש לשנות את המצב.

 

השריף הוא המפקד החדש של המחוז הדרומי, ניצב יוחנן דנינו, שמצהיר על כוונות לשינוי תפיסתי. אם בעבר השייחים והמכובדים היו לוקחים לידיהם את המושכות ומבקשים להגיע לסולחה, ההנחייה היום דורשת גם עבודה משטרתית במקביל. הגישור המסורתי לא יפתור איש מהעמדה לדין, טוען דנינו.


רחובות רהט התמלאו יס"מניקים (צילום: הרצל יוסף)

 

הקטטה ההמונית ברהט לפני כשבועיים הציפה את הנושא. עם 21 פצועים ורחובות שהתמלאו יס"מניקים, דורשים במשטרה להעמיד לדין את האשמים. בינתיים הוגשו ארבעה כתבי אישום, עוד שבעה חשודים עצורים וצפויים מעצרים נוספים.

מעבר לכך, למקומות הבעייתיים - תחנת רהט ותחנת עיירות - יוזרמו כוחות משטרה נוספים.

 

לאחרונה הורה מפקד המחוז להקים "מפקדה משימתית" שתחקור את מקרי השלכות הרימונים לעבר בתי בכירים בעיריית אשדוד. טיפול זהה מעניקים במשטרה לשורת האירועים בעומר: הצתות של כלים שעסקו בהכשרת קרקע לשכונת אנשי קבע במקום היישוב הבדואי טרבין, שמרבית מתושביו התפנו; הצתות מכוניות של תושבי המקום ומטוסו של ראש המועצה.

 

"במרכז היו רועשים"

רק לפני כחודש החליט בית המשפט להתחשב בעונשם של שלושה נאשמים באונס, מכיוון שבין משפחת הנאנסת למשפחותיהם של הפוגעים נערכה סולחה. סיפור כזה במרכז הארץ ירים הרבה מאוד גבות, ואילו בדרום יש הרואים בכך דבר כמעט טבעי.

 

הענישה אמנם צריכה להישקל לפי הנסיבות, אך בנורמות נדרשת אחידות, מזכירים אנשי האכיפה. כדי למנוע הפיכתן של נורמות אי-ציות לחוק למקובלות - גם על מערכת בתי המשפט, הפרקליטים והסנגוריה לשתף פעולה. עם גורמים אלו ערך דנינו פגישת היכרות, ופרש את משנתו בנושא.

 

סיבה נוספת לבעיה, יש הטוענים, נעוצה במרחק מהמרכז וביחס התקשורתי. לפני כשלושה חודשים הותקפו עובדי קק"ל שבאו לנטיעות באזור גבעות גורל על-ידי תושבי הפזורה. "אם זה היה קורה ביער בן שמן", אומר ראש לשכת עורכי הדין בדרום, דני אליגון, "היו זועקים ורצים לעשות מעצרים.

אצלנו בדרום מתייחסים לזה בשיוויון נפש ואיש לא מניד עפעף. אם היו מתנכלים לראש רשות במרכז המדינה הייתה רועשת וגועשת. חוסר השיוויוניות הוא בלתי סביר".

 

ומה אומרים נציגי הציבור הבדואים? ראש עיריית רהט, פאיז אבו סהבאן, מברך על היוזמה - אך מסייג. "צריך להתייחס לרהט כמו לתל-אביב וירושלים, אבל צריך גם להבין את הצרכים המיוחדים של האוכלוסייה", הוא אומר, ומציף טענה אחרת: "בכל הנוגע לסכסוכי חמולות, צריך לתת לשייחים ולמכובדים את האפשרות להרגיע את הרוחות. יתר על כך, צריך להתייחס לנאשם בדואי בדיוק כמו אל נאשם יהודי. כאשר שוטר עוצר בדואי, בתת מודע שלו הוא כבר חושב שהוא אשם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
אחרי הקטטה ברהט
צילום: הרצל יוסף
צילום: גיל יוחנן
דנינו. מהפכה?
צילום: גיל יוחנן
ראש העיר אבו סהבאן. "בתת מודע של השוטרים, כל בדואי אשם"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים