שתף קטע נבחר

דו"ח: 1,227 מיני ציפורים בסכנת הכחדה עולמית

דו"ח מדאיג מצביע על עליה במספר מיני הציפורים המצויים בסכנת הכחדה בעולם כתוצאה מפעילות אנושית. למרות נורות האזהרה, החוקרים טוענים כי בעזרת פרויקטים לשימור, איסורי ציד ושמירה על סביבת חייהם הטבעית ניתן יהיה להציל ואף לשפר את מצבם של מינים רבים של ציפורים

יותר ויותר ציפורים בעולם הופכות לנדירות ונמצאות תחת איום - כך עולה מ"הרשימה האדומה" - דו"ח המפרט את כל מיני בעלי החיים הנמצאים בסכנת הכחדה בעולם. דו"ח חדש מגלה כי בשנה האחרונה נרשמה העליה הגדולה ביותר במספר מיני הציפורים העומדים בפני סכנת הכחדה בעולם.

 

את הדו"ח גיבשו מומחי איגוד השימור העולמי (IUCN) בשיתוף עם ארגון הבינלאומי למען ציפורי העולם, "Birdlife International". מהנתונים עולה כי 1,227 מיני ציפורים המהווים 12 אחוז מכלל מיני הציפורים הידועים למדע, הוגדרו מחדש השנה כמי שנמצאות בסכנת הכחדה עולמית. 

 

אובדן שטחי מחייה כתוצאה מהתרחבות שטחי מגורים וחקלאות, כריתת עצים, ציד והתגברות של מינים פולשים, הם הגורמים העיקריים לשלומם של מיני הציפורים. לדעת החוקרים, רק הקצאת משאבים והמשך קיום פרויקטים לשמירה על בעלי הכנף, ימנעו את הכחדתם מהטבע.

 


Mauritius Fody במאוריציוס. ציפור שיר שחזרה לחיים (צילום: lucy garrett)

 

בדו"ח מככבים השנה 192 מיני ציפורים בסכנת הכחדה קריטית - דרגת הסיכון הגבוהה ביותר לפני שהמין של בעל החיים ייכחד לחלוטין מהטבע. לדברי החוקרים מדובר בעליה מדאיגה לעומת השנה החולפת. 

  

"זה מדאיג מאוד שמספר המינים בסכנת הכחדה קריטית ממשיך לעלות, למרות הצלחות ביוזמות לשימור המינים ברחבי העולם", אומר סיימון סטיוארט, ממחלקת שימור המינים ב-IUCN. 

 

גם מינים חדשים שרק התגלו לאחרונה נמצאים בסכנה. ציפור ממין Gorgeted Puffleg, בעלת מופע צבעוני מרהיב, סובלת מירידה שנתית מתמשכת באזור המחייה הטבעי שלה בדרום מערב קולומביה. הסיבות הן גידולי חקלאות וקוקה, שנועדו בעיקר לתעשיית הסמים. זו הפעם הראשונה שהיא מופיעה ברשימת המינים בסכנת הכחדה.

 


עפרוני סידאמו - ייכחד באפריקה? (צילום: greg davies)

 


רחם בתימן, סובל מהרעלות וירי (צילום: Richard Porter/BirdLife)

 

בנוסף הדו"ח מתריע כי מצבו של עפרוני סידאמו (Heteromirafra sidamoensis), החי בעיקר באזור אתיופיה, הידרדר בשנה האחרונה. יתכן וזו תהיה הציפור האפריקנית הראשונה שתיכחד מהטבע בעקבות שינויים בייעודי הקרקע ביבשת.

 

גם ציפורים שנחשבו נפוצות - נעלמות

החוקרים מציינים בדו"ח כי נשקפת סכנה לא רק לציפורים הנדירות ברשימה, אלא גם ישנה מגמה מדאיגה של היעלמות ציפורים שנחשבו עד כה לנפוצות ביותר ולא היו תחת איום. בקרב מין של סיסים (Chaetura pelagica) נרשמה ירידה של 30 אחוז ברחבי ארה"ב בעשור האחרון, וכיום מין זה נמצא תחת איום בטבע.

 


חיוויאי להטוטן בטנזניה. דורס הולך ונעלם (צילום: שלמה כרמל, עולם אחר)

 

גם אצל הדורסים באפריקה המצב אינו מאיר פנים. "ברחבי היבשת, מגוון רב של דורסים נעלמים בקצב מדאיג, ומינים הנחשבים לסמלים ידועים כדוגמת חיוויאי להטוטן (Terathopius ecaudatus) ועיט לוחם אפריקאי (Polemaetus bellicosus) הוכנסו לדרגת סיכון גבוהה יותר", אומר ג'ז בירד, מנהל תוכנית המינים העולמית בארגון "בירד-לייף". "הירידות החדות הללו משתקפות היטב במינים רבים, בכל יבשת", הוא הוסיף.

 


קיווית להקנית בסוריה (צילום: koshkin maxim)

 

לא רק באפריקה: הקיווית הלהקנית נחשבת לאחת הציפורים הנדירות בעולם, ממנה נותרו בטבע פחות מ-11 אלף פרטים. סקר חדש גילה כי ציפור זו נמצאת בסכנת הכחדה קריטית בעקבות הציד במזרח התיכון. הסקר, שבוצע על ידי האגודה המלכותית הבריטית להגנת הציפורים (RSPB) והאגודה הסורית לשימור הטבע (SSCW), גילה סכנות חדשות המאיימות על הקיווית הלהקנית בסוריה. לטענת החוקרים תוצאות הסקר מוכיחות כי הקיוויות ניצודות במספרים גדולים בצפון-מזרח סוריה, אחד מאתרי הנדידה הגדולים ביותר של ציפורים.

 

אפשר להציל את הציפורים

למרות פעמוני האזהרה, בדו"ח מציינים כי בעזרת פעולות שימור מטעם הממשלה וארגוני טבע ניתן לשפר את מצבם של מינים שנפגעו כתוצאה מפעילות אנושית. המומחים מציינים כי ישנן עדויות שאיסורים על ציד ושמירה על סביבת המחייה הטבעית של הציפורים הצילו לא מעט מינים.

 

כך למשל קרה כשמחלקת השימור בניו-זילנד החליטה להגן על אזורי המחייה של אחד ממיני היסעורונים (Pterodroma axillaris) במדינה רגע לפני שנכחדו מהטבע, מצבם השתפר ודרגת הסיכון להיעלמתם פחתה מעט.

 


ניו זילנד נחלצה לעזרת יסעורון נדיר (צילום: colin miskell)


הממשלה מגינה על ארות כחולות בברזיל (צילום: andy and gill swash)

 

באינדונזיה התעורר חשש לגורל ציפור נדירה נוספת - מלאו. מדובר בעוף מוזר למראה שדוגר על קרקע חולית וגוזליו ניחנים בתכונה מרשימה של תעופה מייד לאחר הבקיעה. כיום נותרו פחות מ-7,000 ציפורי מלאו בעולם.

 


ציפור המלאו קיבלה חוף מוגן באינדונזיה (צילום: AP)

 

תושבים מקומיים החומסים את הביצים למאכל ומפריעים לציפורי המלאו במלאכת הקינון היו איום מתמשך על המשך בקיעת הדורות הבאים. כדי להגן על הציפורים רכשו ארגוני שימור מארה"ב ומאינדונזיה השנה רצועת חוף במזרח המדינה, שתאפשר למעט הקינים שנותרו פעילים לשרוד ללא הפרעות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
gorgeted puffleg בקולומביה. רק התגלתה וכבר בסכנה
צילום: alex cortes
Mauritius Fody במאוריציוס. חזרה לחיים
צילום: lucy garrett
טבלן אפור לחיים
צילום: james c lowen
עגור כתר אפור באפריקה. אין סיבה לשמחה
צילום: שלמה כרמל, עולם אחר
חיוויאי להטוטן בטנזניה
צילום: עומר כרמל, עולם אחר
מומלצים