שתף קטע נבחר

עמק חרוד: טיול מגשר לגשר

אחרי טיול בין הגשרים של נחל חרוד, כבר אפשר להגיד באחריות מלאה: לא רק הכינרת מתייבשת, גם הנחלים שלנו. אם נחל חרוד היה שוטף וקוצף, זה יכול היה להיות טיול מושלם, אבל גם ככה מדובר ביום כיף - טיול ברגל, באופניים או ברכב בין גשר הקנטרה לגשרים הרומיים, קניון הבזלת ועיינות חוגה

לאורך 32 קילומטר, מגבעת המורה עד עמק בית שאן, עובר נחל חרוד בין בריכות דגים ומאגרי מים. אבל הנחל עצמו, איך נגיד את זה בעדינות, לח ודלוח. פעם, אי שם בחורף 2006, מפלי המים בחלקו המזרחי של הנחל עוד געשו ושצפו. אבל את שקי הקמח שנערמו בטחנות לצד הנחל החליפו שקים של סנטימנטים לזרימה שהייתה ואיננה עוד.

 

במרוצת השנים הנחל זוהם והוזנח, ורק בעשור האחרון, במאמץ משותף של קק"ל, רשות ניקוז ירדן דרומי, המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים הלאומיים ורשויות מקומיות באזור, מתחיל הנחל לחזור לתפארתו. לאורך הנחל, שמקשר בין אתרי המים והטבע, הוכשר שביל טיול להולכי רגל, רוכבי אופניים ובחלקו גם לרכב, נִטעו בוסתנים וצמחיית גדות נחלים ופונו מזבלות ומפגעים.


מבט אל בריכות הדגים 

 

תעודת זהות

איפה: עמק בית שאן. מפת סימון שבילים מס' 3 - גליל תחתון, העמקים והגלבוע.

למי זה מתאים: לכל המשפחה.

משך הטיול: חצי יום עד יום שלם.

עונה מומלצת: כל השנה, אבל ביולי-אוגוסט מומלץ בשעות הערב המוקדמות או בשעות אחה"צ המאוחרות.

חניונים לפיקניק: גשר הקנטרה, פארק בית שאן וקניון הבזלת. בכולם יש גישה גם למוגבלים בתנועה.

 

יוצאים לדרך

גשר הקנטרה

בחום השורר בעמק חרוד ובקעת בית שאן, השדות החקלאיים ובריכות הדגים הם סוג של תרפיה. בחורף הם מושכים אליהם מגוון אדיר של עופות מים ועופות נודדים, בקיץ הם החלק המרגיע שבנוף.

 

על הכביש המוביל מעפולה לבית שאן (כביש 71), בצומת השיטה, יש פנייה ימינה לכיוון חפציבה ובית-אלפא (כביש 669). הדרך עוברת בין בריכות דגים ומגיעה לתל זהרה, גבעה קטנה שבה שרידי יישוב קדום. סביב התל שביל מעגלי שממנו תצפית על הרי הגלבוע, רמות יששכר והרי הגלעד ממזרח. למרגלות התל בוסתן קטן עם כמה פינות חמד. מקום נחמד לקפה, לפני ארוחת הבוקר בגשר קנטרה.


פינת חמד. תל זהרה (צילומים: גדי חגאי, קק"ל)

 

מתל זהרה ממשיכה הדרך צפונה, חוצה את נחל חרוד ומובילה לגשר הקנטרה, או בעברית, גשר הקשתות. זהו גשר מרשים ביותר שנבנה על ידי הממלוכים במאה ה-12 לספירה ושופץ בתקופת המנדט הבריטי. עליו עוברת אמת מים שהובילה בעבר מים מנחל עמל הקדום (סחנה) לשדות רמת יששכר. מחנים את הרכב, עוברים על אמת המים, עוצרים באמצע, מביטים למטה לעבר המפל הקטן ומדמיינים איך זה יכול היה להיראות אם אכן הייתה זרימה משמעותית בנחל.

 

מי נחל חרוד אינם ראויים לשימוש מכל סוג שהוא, אסור לשחות או לשכשך, אבל אפשר לרדת למפל ולבריכה הקטנה. לצדי הבריכה קירות נטיפים, תוצר של הסחף ואפשר לנצל את המקום היפהפה הזה לארוחת בוקר בחניון המסודר שבין האקליפטוסים.


גשר הקנטרה 

 

בין הגשרים

מגשר קנטרה יוצאת דרך שעוברת לאורך נחל חרוד. ניתן לחצות את הנחל ולנוע דרומה לאורך נחל עמל קדום, שלאורכו נבנו שני גשרונים ציוריים ושלוש מרפסות המיועדות לדייגים, ועוד מצפור אחד, המשקיף אל בריכות הדגים. הדרך הראשית מובילה לכניסה המערבית לבית שאן (כביש 6667). פונים ימינה לכיוון פארק בית שאן, סמוך לכביש 7078. הפארק בנוי משני צדי נחל חרוד, ביניהם מחבר גשרון עץ חביב. במקום מתקני משחק לילדים, שולחנות לפיקניק וסככות צל.

 

מפארק בית שאן לכיוון מזרח חוצה שביל הנחל את כביש 7078 וממשיך לגשר הרומי המערבי, בשוליים המערביים של הגן הלאומי בית שאן (הכניסה לגן בתשלום). זהו גשר עתיק מהתקופה הרומית, שהוביל למרכז העיר הרומית הקדומה סכיתופוליס. לצד הגשר שרידי טחנת הקמח טחונת א-תום (טחנת התאומים, בגלל שהיתה בעלת שתי ארובות), שרידים נוספים של תחנות קמח הרוסות ושרידי תעלת השקייה.


פארק בית שאן

 

במקום מסלול לאופניים ולטיולים רגליים, שאורכו כשלושה קילומטרים ושמו שביל "בין הגשרים". השביל מחבר בין שלושה גשרים עתיקים בגדה הצפונית של נחל חרוד, ששימשו את בית שאן בעבר: הגשר המערבי, סמוך לפארק בית שאן, הגשר הקטוע, שנקרא גם שער דמשק, והגשר המזרחי, סמוך לחניון הבזלת.

 

המסלול מתחיל בגשר הרומי העתיק מעל נחל חרוד, גולש מזרחה עם ערוץ הנחל, לצד אקליפטוסים ושרידי טחנות הקמח ומגיע אל הגשר הקטוע. מדובר בשרידי גשר מרשים מאוד, גדול ועתיק, ששימש כשער הכניסה הראשי לבית שאן העתיקה. הוא נקרא גם שער דמשק, משום שהיה על אם הדרך המובילה לדמשק ובגלל דמיונו לשער דמשק בצפונה של אליה קפיטולינה, העיר הרומית שהוקמה על חורבות ירושלים.


שרידי השער הקטוע, הוא שער דמשק

 

מכאן תוכלו בעתיד להמשיך מזרחה עד גשר קניון הבזלת, מפלי נחל חרוד והגשר התלוי החדש. למעשה, ניתן כבר היום להמשיך מזרחה, אך השביל עדיין אינו מוסדר סופית בקטע זה. אם מתאים לכם להמשיך את המסלול ברכב, דרך העפר מתחברת לכיכר בכביש 7078 ולצדה חנייה.


גשר קניון הבזלת

 

אם החלטתם להמשיך, הדרך לגשר הרומי המזרחי קצרה. זהו גשר קשתות במזרחה של בית שאן, שנבנה בתקופה העות'מנית והיה בשימוש עד 1994, כשהסתיימה בנייתו של הגשר החדש. ליד הגשר, במורד הנחל, נמצא קניון הבזלת ומפל המים הגבוה ביותר בנחל חרוד, כ-13 מטר. הקניון נמצא במורד כביש 90 (הכביש הארוך בישראל, ידעתם? ממטולה בצפון, עד אילת בדרום), סמוך לגשר המזרחי. במקום חניון עם שולחנות, סככות צל ואטקרציה שווה במיוחד - גשר פלדה מרשים ביותר שעובר מעל הנחל ומחבר את שני צדי החניון.


הגשר הרומי המזרחי 

 

לקינוח: עין חוגה

בדרך לעין חוגה שלושה מצפורי נוף מעל נחל חרוד. עין חוגה הוא פארק מים שהכשירו קק"ל והמועצה האזורית בית שאן סמוך למעבר הגבול בין ישראל לירדן. בשטחו נובע מעיין סודא, מהגדולים במעיינות נחל חרוד. במקום טחנת קמח עתיקה ושלוש בריכות שכיף להשתכשך בהן אחרי יום טיול ללא מים. המקום מתאים מאוד לפיקניק, עם מדשאות מוריקות, עצים, פינת חי קטנה, שולחנות פיקניק, שירותים, מקלחת ומזנון. ומתקני משחק לילדים (הכניסה בתשלום).

 

איך מגיעים

אם באתם ממרכז הארץ, סעו בכביש ואדי ערה לצומת מגידו. והמשיכו בכביש הסרגל (מס' 65) לעבר עפולה. בצומת הסרגל פנו ימינה על כביש 675 (צומת יזרעאל-צומת נבות) ושוב ימינה לכביש מס' 71, שיוביל אתכם מעפולה לכיוון בית שאן. אם הגעתם מצפון או מדרום בכביש 90, בכביש 71 פנו מערבה לכיוון עפולה, עד צומת השיטה, סמוך לבית השיטה. בצומת פונים דרומה (כביש 669) לכיוון חפציבה ובית אלפא, עד לתל זהרה ומשם קיים שילוט לשביל נחל חרוד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תל זהרה
צילום: גדי חגאי , קק"ל
פארק בית שאן
צילום: גדי חגאי , קק"ל
מומלצים