שתף קטע נבחר

"בסוף הטלוויזיה שלנו תיראה טוב"

אחרי ארבע שנים על כס יו"ר מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, נורית דאבוש עוד לא מריחה את הסוף, מפרגנת ליוצרים, מבטיחה לטפל בנושא התוכן השיווקי והודפת את הביקורות שנשמעו נגדה. ותופתעו לדעת במה היא צופה בטלוויזיה

בחודש אוגוסט הקרוב, בעוד פחות משלושה חודשים, תסיים נורית דאבוש את כהונתה כיו"ר הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו. מדובר באחת הדמויות השנויות במחלוקת בתקשורת הישראלית.

 

מתנגדיה יאמרו לכם שהיא רק שומרת על האינטרס האישי שלה, במטרה להגיע למשרות פוליטיות ולעמדות מפתח בעתיד, ואילו תומכיה יאמרו כי בארבע שנות כהונתה, עשתה המועצה בראשותה שינויים שאיש לא עשה לפניה.


דאבוש. לא מתערבת בתכני הזכייניות, כן מחכה לבוא הרשיונות

 

אבל זה עדיין לא ראיון פרישה. בתחום התקשורת, שלושה חודשים הם פרק זמן בו יכולים להתרחש מהפכים ותהליכים שישנו את פני מפת המדיה הישראלית, במיוחד בימי משבר כלכלי. אבל בראיון הזה, מנסה דאבוש להסביר לכם מה תפקידה מעבר לכותרות הברנז'איות הנפוצות, מה השיגה בכהונתה, למה אנחנו צריכים אותה בכלל ולא תורמת אף מילה על התוכניות לעתיד.

 

אז מה אתם בכלל עושים שם, במגדל השן של הרשות השנייה?

 

"הרשות השנייה היא הגוף המפקח על כלל הערוצים המסחריים בישראל, 2 ו-10, חברות החדשות ו-16 תחנות הרדיו האזורי. הרשות היא ציבורית, ובה 15 חברים המייצגים רבדים שונים בחברה הישראלית.

 

והלכה למעשה - מה אתם עושים בעבודה?

 

"רגולציה, או בעברית תקנית אסדרה. הפיקוח שבו חוק הרשות השנייה יתבצע הלכה למעשה. ראשית, האחריות היא על חברות החדשות בערוצים השונים, שלשיטתנו אמורה להיות שמורת טבע שמביאה לצופה חדשות שבסיסן הוא מקצועי בלבד.

 

"שנית זוהי האחריות על הזכייניות השונות. תראה, הן קיבלו מאיתנו מנדט לשידור ציבורי-מסחרי, אבל אם תשאל אותם הם קיבלו מנדט לשידור מסחרי-ציבורי, ולכן אנחנו כל הזמן מפקחים עליהם. הדבר השלישי הוא לוחות השידורים שעליהם אנחנו אמונים וצריכים לדאוג לתמהיל נכון בהם. כלומר, דרמה לצד תעודה, לצד תחקירים, לצד סאטירה. גם בדברים שלא קשורים אלינו, כמו מאבק היוצרים אנחנו התערבנו ודאגנו, מה שנקרא 'הוראת השעה'".

 

התוכן השיווקי עוד יטופל

לדבריה, רשימת ההצלחות של המועצה הלכה למעשה ארוכה. "קח לדוגמה את נושא הווליום בפרסומות. את זה אנחנו עצרנו, היום כבר אין בעיה בעניין, אחרי שקבענו את הקוד האתי בראשותו של פרופ' אסא כשר. עכשיו אנחנו מטפלים גם בכל נושא הפרסומות הסמויות והתוכן השיווקי. הבאנו את חברות החדשות להבנה מה מותר ומה אסור בלי התערבותו של הרגולטור, והיום דואגים לבד לאיזון.


דאבוש במועצה. "ב'עופרת יצוקה' השידור היה טוב יותר" (צילום: ערן בר-און)

 

"קח את מלחמת לבנון השנייה כדוגמה. נתקלנו שם בבעיה אמיתית: האם חברות החדשות אמורות להיות לאומיות או לא? ומה לגבי חופש המידע? הקמנו שולחן עגול, קראנו לגורמים הרלוונטים והולדנו הבנה. במבצע 'עופרת יצוקה' השאלות האלה לא עלו בכלל. השידורים היו כמעט נטולי ביקורת. היום צריך פחות את הרגולטור ואיפה שצריך את התערבותו יש לו אמירה".

 

ובכל זאת יש חובות לזכייניות הן מבחינה כלכלית והן מבחינה תוכנית.

 

"אני לא רואה מצב שהם לא יעמדו בחובות שלהם. ערוץ 10 תחת הרגולציה הקפדנית עמד בשנתיים האחרונות במחויבותיו. לא בשמחה גדולה, אבל עמד. תראה כמה דרמות יש היום בערוץ, כמה תעודה בשנתיים האחרונות. יגידו לי לא מספיק? אולי, אבל הוא הולך קדימה.


"מרחק נגיעה". כמות הדרמות בערוץ 2 ירדה ב-30 אחוז (צילום: יוני המנחם)

 

"ערוץ 2 גם עומד במחויבויות המכרזיות שלו מבחינה מהותית. אולי הוא לא משקיע במקומות הנכונים, כמות הדרמות ירדה ב-30 אחוזים, אבל אף אחד לא ויתר ולא יוותר לו. מצפצפים עלינו? מה שלא עובד - אנחנו קונסים. בנסיבות הקיימות אנחנו רגולטור איכותי. תסתכל על ערוץ 1 ותשווה. רשות השידור, שאמונה על התרבות בישראל משקיעה רק שבעה מיליון וחצי שקלים בדרמה ותעודה. תראה כמה משקיעים בערוץ 2 ותבין".

 

ובכל זאת הזכיינים מוצאים דרך לכופף את הכללים. הסרטים הדוקומנטריים הצהובים , למשל, ה"דוקושקל".

 

"בוא נעשה סדר. הראשונים להתריע על הבעיה היינו אנחנו - דוד אלכסנדר ואני. העלינו את העניין לדיון ציבורי. מצד אחד הסרט עומד בכללים ואני אמורה לאשר אותו, ובכך הרגולטור לא יכול להתערב. אנחנו לא צנזור. את דעתנו אמרנו, וטוב יעשה שר התקשורת אם ימהר למנות ועדה שתחדד את ההגדרות ותיתן מענה. הזיקוק הזה משמעותי וזה מה שצריך לעשות, אבל במסגרת הרגולציה לא יכולנו לעשות כלום, כי אנחנו עובדים על פי חוק".

 

אז תמיד ימצאו דרך לעקוף אתכם. אולי לא צריך אתכם בכלל?

 

"בשביל זה הולכים לשיטת הרשיונות. אני מאוד אופטימית בנוגע לטלוויזיה בשיטת הרשיונות. מי שמהלך אימים ברשיונות עושה מעשה שלא ייעשה. תראה את הכבלים והלווין. למה הלכנו לכיוון הרשיונות? כי העסק דופק שם, הם משקיעים בשוק היצירה ואין בעיות כמעט. אם יש כבר מודל מצליח, למה לחפש במקום אחר?".

 

אולי כי אז גוף אחד יחזיק בכמה ערוצים, כמו במקרה "קשת" ו-24 ?

 

"לכן בעניין הזה חייב להיות גוף מאוחד שיהיה אחראי גם על זה וגם על זה, ותיעשה רגולציה משמעותית. גוף שייקח חמישה או שישה נושאים, יתעכב עליהם, יכריע ויאכוף אותם. בכל שאר הנושאים - שייתנו להם לעבוד. היום בעיניי זה הדבר הכי משמעותי, ושוב אני אומרת - תראה את זה בכבלים ובלווין. יש שם עמידה במחויבויות".

 

הפוסל במומו פוסל

דאבוש (42) בת למשפחה אשקלונית מסורתית, בעלת תואר ראשון במדעי המדינה וחינוך לא פורמלי מאוניברסיטת בר-אילן. בעברה כיהנה כעוזרת הדובר של משרד הבינוי והשיכון, עסקה בייעוץ תקשורתי ושימשה כדוברת האגודה למען החייל.


הפגנת היוצרים. "התערבנו למרות שלא היינו חייבים" (צילום: ירון ברנר)

 

היום, במקביל לעבודתה היא מרצה באוניברסיטה בה למדה, בבית הספר לתקשורת "כותרת" ובמכללת עמק יזרעאל. את תפקידה ברשות קיבלה ב-2005, במקביל למכרז החדש לערוץ 2, אז צומצם מספר הזכייניות בערוץ משלוש לשתיים בלבד.

 

לדבריה, הקו המנחה אותה בעבודתה הוא הצופה. "אני לא מחליטה מה טוב לזכיין, אני פה בשביל הצופה. האם הוא ייקבל טלוויזיה איכותית וראויה או לא". כן או לא תחליטו בעצמכם, אבל זה לא מפריע לחשוב שמתנגדיה הולכים ונמוגים ותומכיה רק מתרבים. "הבאזז בתקופה האחרונה הוא אחר לגמרי, גם מכיוון גדולי מתנגדיי. גם במועצה, מתוך 15 חברים יש רק אחת שמתנגדת, אז תסיק את המסקנות לבד".

 

את מתכוונת לנורית אמיתי.

 

"יש לה ביקורת כלפי כולם. מה היא בעצם אמרה? שאני מחליטה לבד ולא משתפת? אז מה זה אומר? שאנשים כמו נועם סמל ורחל תורג'מן הם עציצים, זו הטענה? אני לא נותנת שותפות? היא ישבה בארבע ועדות שונות. התנכלתי לה? תבדקו את כל תמלולי הישיבות אם אי פעם התנכלתי לה. הפוסל במומו פוסל".

 

הרדיו שלה

במהלך שנות כהונתה, הפכו תחנות הרדיו האזוריות, 16 במספר, לבייבי של דאבוש, שמאוד מאמינה בהן. ובכל זאת, מפעם לפעם עולה השאלה האם יש הצדקה לקיומן של תחנות רבות כל כך במדינה קטנה כל כך. לדאבוש - אין ספק שכן.


"צפון ללא הפסקה". התחנות האזוריות הקנו הרגלי האזנה (צילום: חגי עינב)

 

"ראשית, וזו עובדה, הן מניבות כלכלית. שנית והכי חשוב, הן נותנות הזדמנויות וביטוי גם למי שלא מגיע לתחנות הארציות. זו עבודת קודש מה שעושים שם, מתן ההזדמנויות הזה. אני ממש גאה בפעילות הרדיו האזורי, בהנהגה האחראית שלהם. במלחמה האחרונה הרדיו האזורי היה כוח החזית שליווה את האוכלוסיה והקנה הרגלי האזנה. השאלה היחידה עכשיו היא שאלת הפרסום בכבלים ובלוויין, שעלול לפגוע בתחנות האזוריות".

 

איך תיראה המועצה בלעדייך?

 

"אני מקווה שעם שקיפות מוחלטת וישירות, גם אם היא לא תמיד נעימה. אני עובדת במועצה עם עוד 14 חברים שתענוג לי לעבוד איתם. זו החוויה הכי מרתקת שהיתה לי".

 

אז במה דאבוש צופה? 

  • במה את צופה בטלוויזיה? "בערוץ 1".
  • מהי התוכנית אהובה עלייך? "הפינה של מנחם הורביץ בתוכנית הכלכלית ותוכניות התחקירים של אורלי וילנאי וגיא מרוז".
  • במה את לא צופה? "בתוכניות אחרי חצות".
  • מה מעצבן אותך על המסך? "הפופ-אפים, הקופצים האלה".

  • מאיזו תוכנית התרגשת לאחרונה? "מרחק נגיעה". 

  • מה מצחיק אותך בטלוויזיה? "ארץ נהדרת".

  • מהי הדמות המשפיעה ביותר בטלוויזיה? "הצופה".

  • איך הטלוויזיה תיראה בעוד חמש שנים? "קצת יותר איכותית מהיום".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניר. גוף רגולטורי אחד ימנע מקרים כמו של "קשת"
לאתר ההטבות
מומלצים