שתף קטע נבחר

הריבית נותרה על כנה - למרות האינפלציה

בהתאם להערכות: הנגיד סטנלי פישר הותיר את שיעור הריבית על 0.5%, רמתה הנמוכה מעולם, על רקע הפגיעה בכלכלה הריאלית מחד, והעלייה באינפלציה מאידך

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, השאיר אתמול (ב') את הריבית על כנה, בהתאם להערכות המוקדמות. זו הפעם השנייה ברציפות בה משאיר בנק ישראל את שיעור הריבית על 0.5%, רמתה הנמוכה מעולם, על רקע הפגיעה בכלכלה הריאלית מחד, והחששות הגוברים מעלייה באינפלציה מאידך. 


 

למרות שהמשבר הכלכלי ממשיך להכות במשק ולפגוע בביקושים, בחודשים האחרונים ישנה עליית מחירים. גם התקציב לשנת 2009-2010 שאושר בממשלה טומן בחובו עלייה משמעותית מאוד במחירים בעקבות העלאות המסים העקיפים. עם זאת, לעת עתה מעדיף בנק ישראל להמשיך לתמוך בפעילות היצרנית במשק - על אף החשש מעלייה ברמת המחירים.

 

מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל עלה ב-1%, וב-12 החודשים האחרונים ב-3.1%. בכך נמצא המדד מעט מעל הגבול העליון של יעד המחירים (1%-3%). בבנק ישראל ציינו את רמת הריביות הנמוכה בעולם, ואת הערכות האנליסטים ושוק ההון המקנות סבירות גבוהה לכך שהאינפלציה ב-12 החודשים הבאים תהייה בתוך היעד (2.2%), על אף המדדים האחרונים. 

 

מגמת הפיטורים והתחזיות לשיעור אבטלה של 8%-8.5% ב-2010, בד בבד עם ירידה בתוצר ברבעון הראשון בשיעור שנתי של 3.6%, מקשים על בנק ישראל להתמודד עם עליית המחירים על ידי העלאת ריבית. זאת משום שבכך ייגדל הרצון לחסוך במקום לצרוך ולהשקיע - ותיפגע הפעילות במשק. העלייה במחירים והתכווצות המשק במשך שני רבעונים רצופים (ההגדרה הרשמית למיתון. ג.ק.) - מעלים את הסבירות לסטגפלציה, על אף שהיא עדיין נמוכה.

 

צניחת הדולר

לעת עתה ממשיך בנק ישראל ברכישת 100 מיליון דולרים ליום מסחר, בניסיון לצמצם את הפגיעה בייצוא ולתמוך בדולר - על רקע היחלשות המטבע האמריקני בשבועות האחרונים.

 

הורדת הריבית אינה אפשרית על רקע העלייה בתחזיות האינפלציה, וחוסר היעילות של צעד זה ברמות השפל הנוכחיות בהן נמצאת הריבית במשק. מצד שני, התמודדות עם האינפלציה על ידי העלאת ריבית תחזק את השקל מול הדולר בשל תשואה גבוהה יותר הניתנת עליו ותפגע בייצואנים עוד יותר.

 

עם זאת, ספק אם ביכולתו של בנק ישראל למנוע את היחלשות הדולר. זאת כששוקי ההון מתאוששים, ומצמצמים את נהירת המשקיעים לדולר כאל מטבע בטוח. לכך יש להוסיף את הגירעונות שצוברת הכלכלה הגדולה בעולם על רקע המשבר הפיננסי והכלכלי, ואת החשש מהורדת דירוג האשראי שלה, ולפיכך את החשש לאיתנות הדולר.

 

מרבית האנליסטים מעריכים שהריבית תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים. מהם יש שמעריכים שרק ב-2010 הנגיד יתחיל להעלות את הריבית במשק, וישנם שמעריכים שהעלאת ריבית תתרחש עוד השנה - בד בבד עם ניצני התאוששות מהמשבר - בתגובה לעלייה במחירי הסחורות (אינפלציה מיובאת).

 

תגובות להחלטה

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי, מסר בתגובה: "איום החלשותו הנשנית של הדולר, לצד הירידה העולמית בביקושים ומחנק האשראי ממנו סובל המגזר העסקי - יוצרים תמהיל מסוכן ליכולתו של המשק הישראלי לשרוד את המיתון העולמי.

 

עם זאת, הוסיף יהודאי, כי הבנק המרכזי הוכיח עד כה אחריות, גמישות ויצירתיות בקביעת המדיניות המוניטרית וכי הוא בטוח שנגיד בנק ישראל מודע למצב הקשה של היצואן הישראלי והוא יפעל בכל הכלים העומדים לרשותו לשיפור כושר התחרות של היצוא הישראלי. זאת באמצעות תמיכה בשער דולר-שקל גבוה, לצד צעדים להרחבה מוניטרית, ולהקלה של מחנק האשראי במשק.

 

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר בתגובה: "טוב שהנגיד קיבל את המלצתנו להותיר את שיעור ריבית בנק ישראל על כנו. שינוי שיעור הריבית היום היה גורר תגובות שליליות למשק שגם כך נתון בתהליך אינפלציה". לין הוסיף כי, "על בנק ישראל להתערב בנושא ירידת הדולר בדרך של שינוי המדיניות בכל הקשור לרכישות המטבע. עליו לא לבצע רכישה קבועה מדי יום, אלא רכישות מפתיעות ובלתי צפויות מראש".


פורסם לראשונה 25/05/2009 17:30

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: דודי ועקנין
מומלצים