שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ח"כים: "היטל הבצורת" - מס נוסף על הציבור

חברי ועדת הכלכלה של הכנסת טוענים כי בשיטת המכסות הנוכחית, היטל הבצורת שיוטל על צרכני מים גדולים יהפוך למס שיכביד על הציבור כולו - במיוחד על משפחות גדולות. ראש רשות המים: ההיטל נועד למלא מחסור במים - לא בתקציב; אם לא נצליח לחסוך נאלץ לגרום להפסקות מים

ועדת הכלכלה קראה היום (ב') לממשלה ולרשות המים לבחון מחדש את מכסות הצריכה לנפש שנקבעו לשם חיסכון במים במגזר הביתי, ושעל פיהן יחושב היטל הבצורת שצפוי להיכנס לתוקף ביולי. יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד), הזהיר שהמכסות הקיימות עלולות להפוך את "היטל המחסור" למס נוסף.

 

ההיטל נכלל בחוק ההסדרים שאושר בממשלה וצפוי לעבור לאישור הכנסת. על פי המנגנון שנקבע, יוטל קנס בגובה 20 ש"ח על כל קוב מים שמשפחה בת ארבע נפשות תצרוך מעבר לכמות של 15 קוב בחודש. ברשות המים הסבירו שהמטרה היא לעודד את הציבור להשתמש במים בתבונה ולנסות לצמצם את הצריכה הביתית.

 

אלא שחברי הכנסת רואים את הדברים אחרת. לדעתם, מסכת המים הראשונה שלאחריה מוטל הקנס קטנה מדי, כך שהוא יוטל על משפחות עם צריכה ממוצעת - ולא רק על הבזבזנים. חיזוק לעמדתם הם מצאו בדבריו של מומחה המים משה אבנון, שהזהיר שקביעת המכסות על פי צריכה ממוצעת תביא למצב בו לא תהיה משפחה בישראל שלא תשלם את ההיטל.

 

ח"כ אלי אפללו (קדימה) אמר: "על המדינה לעסוק בפתרונות למשבר המים ולא לנצל את ההזדמנות להטלת מיסים". ראש רשות המים פרופ' אורי שני, השיב: "ההיטל על צריכת יתר של מים לא בא למלא מחסור בתקציב המדינה אלא מבטא את המחסור במים".

 

שני הדף את הטענות לפיהן ההיטל ייפגע בראש ובראשונה במשפחות ברוכות ילדים, וטען כי על פי מחקרי הרשות צריכת המים לא עולה עם מספר הילדים במשפחה; להיפך - הממוצע לנפש דווקא יורד ככל שמספר הילדים גדל. "אני מעריך שהצריכה תרד אם יוטלו הגזירות שקבענו עד לשנים הבאות - כשהמים החסרים יבואו ממתקני ההתפלה" אמר.

 

הוא גם דחה את הביקורת כאילו הקנס הוא מפלט של הממשלה ממחדל ההזנחה של מתקני ההתפלה שחלקם טרם הוקמו. "ההיטל הוא זמני לשנתיים... בחוק הרפורמה יש מנגנון לביטול ההיטל או להארכתו על סמך נתוני המים - ולא על פי נתוני התקציב. אם לא נצליח לחסוך לפחות 60 מיליון מ"ק עד השנה הבאה יש סכנה שנאלץ לגרום להפסקות מים ביישובים". 

   

ביישובים חקלאיים אין הפרדה בין המונים

ח"כ אבשלום וילן (מרצ), שהיה בעבר מזכ"ל התאחדות החקלאים, אמר כי התוכנית נראית כמו התמודדות אמיתית ראשונה עם המשבר, אך הוא מתנגד לאופן בו אושר ההיטל - במסגרת חוק ההסדרים במה שכינה "מחטף", במקום להגיע להסדר עם המגזר החקלאי. 

 

וילן ציין גם את הקושי הקיים ביישובים חקלאיים, שם אין הפרדה בין מוני המים להשקיית השדות ולצריכה הביתית. המשמעות היא שלא ניתן יהיה לאמוד את הצריכה הביתית לצורך הטלת ההיטל.

 

סלעית קולר מהמועצה לצרכנות התריעה על קושי דומה, שקשור למוני מים "מזייפים", שאינם מספקים אומדן מדוייק של צריכת המים הביתית. לדבריה, המועצה תתנגד ליישום הרפורמה אם לא יהיה ניתן לערער על מחירי המים והמכסות שייקבעו.

 

יו"ר הוועדה אקוניס תבע לבחון מחדש את הדרכים לגביית ההיטל נוכח הקשיים שהוצגו בדיון. הוא גם קרא לממשלה שלא לקבוע את אי-תשלום ההיטל כעבירה פלילית שעונשה מאסר.

 

קריאה נוספת שיצאה מהוועדה היא להבטיח שהכספים שייגבו במסגרת ההיטל יופנו לשיפור מערכות המים, שיקום צינורות בלויים ומניעת ביזבוז - ולא לקופה כללית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרתעה לבזבזנים או מס על כולם? השקיית גינות
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים