שתף קטע נבחר

נאום באו"ם: תנו לעסקים לטפל בפער הדיגיטלי

במועצת האו"ם למדע וטכנולוגיה קרא טלל אבו-גזלה, יושב ראש איגוד האינטרנט של העולם הערבי, לממשלות העולם לתת אחריות שווה למגזר העסקי בגישור על הפער הדיגיטלי - ולא לפחד מפרוטקציוניזם

טאלל אבו-גזלה, יושב ראש איגוד האינטרנט של העולם הערבי, נאם בטקס הפתיחה של מועצת האו"ם למדע וטכנולוגיה (UNCTAD). בעוד שאר הדוברים בכנס נתנו נאומים סטנדרטים וחגיגיים, אבו-גזלה נאם נאום מאוד פרובוקטיבי. דבריו מתפרסמים כאן באדיבות הנציגה הישראלית הראשונה למועצה, ד"ר קארין ברזילי-נאהון, אשר משתתפת במועצה כנציגת איגוד האינטרנט הישראלי. 

 

חיים בשני עולמות

"הרשו לי להתחיל בווידוי: אני מגיע גם מהעולם העסקי, וגם ממדינה מתפתחת - ואני גאה בזה. תודה שהזמנתם אותי לכאן בזכות שני הדברים האלה.

 

אנחנו לא חיים בעולם אחד. החלוקה הזאת, ביותר מדרך אחת, היא האתגר העיקרי שלנו בפיסגה העולמית לחברת המידע (WSIS) שהתרחשה בג'נבה וטוניס, דברתי על המירוץ הלא הוגן בין האריות לצבאים - הפער בין מדינות המפותחות לבין המתפתחות רק גדל, במקום להצטמצם.

 

בתוך כך, אנחנו צריכים לפתח גישות שונות בשביל מדינות מפותחות ומתפתחות, ולהיות זהירים כשאנחנו עושים את זה. כן, יש ווריאציות שונות בכל אחד מהעולמות, אבל יש להם גם דבר אחד במשותף: כל אחד מהם נמצא בצד מסויים של אותו קו חלוקה.

 

אנחנו צריכים להודות: כשלנו בנסיון להשיג את יעדי הפיתוח למילניום (MDG) - והפסקנו לשאוף להצלחה. כעת אנחנו צריכים לכתוב מחדש את המטרות. אסור לוותר. טכנולוגיית מידע ותקשורת לפיתוח? כן. אני גם מאמין כי פיתוח טכנולוגי כשלעצמו הוא דרישת סף. תשתית הפיתוח, בכל המובנים, צריכה לקבל קדימות, במיוחד במדינות המתפתחות.

 

ממשלות, שתפו את המגזר העסקי

טכנולוגיית המידע נעה מהר יותר מתקשורת טלקום. זהו כישלון עסקי. התעשייה צריכה לתקשר יותר טוב, כדי להשיג את ההתקדמות הטכנולוגית. אני קורא למנהיגות ה-ITU (איגוד הטלקומיוניקציה הבינלאומי) לאחוז במושכות ולהיכנס לעניינים בהקדם האפשרי.

 

פוטנציאל הפס הרחב חייב להיות מנוצל היטב - לשם הפיתוח, כמובן. הרבה יותר מזה צריך להיעשות על-ידי מנהיגות ה-ITU. אני קורא לממשלות ולארגונים ממשלתיים לערב את המגזר העסקי ולהפכו לשותף מלא ושווה, בעל אחריות שווה. העסקים הם יוצרי הידע והעושר. המודל העסקי חיוני לכל מטרה. עסקים צריכים להיות יותר מהנושא או ממשלם המס לממשלה.

 

המשבר הכלכלי האחרון והשלכותיו צריכים עדיין להתעכל. אנחנו מתמודדים עם משבר כלכלי שדומה להוריקן, או מגיפה. רבים אינם מסכימים עימי. הפתרון הוא לא להימנע מפרוטקציוניזם, אלא לאזן ליברליזציה ופרוטקציוניזם. הבה נודה: זה לא מה שמדינות מתפתחות מיישמות כיום. חידושים בתחום טכנולוגיית המידע מואצים על ידי העולם העסקי ומוטיבציית הרווח. החירות ברשת עודדה השקעה עסקית גדולה יותר ב-IT. הנה, העולם הוא שלכם.

 

מותם של המרחקים

הטלקום ראוי לקרדיט כשחקן מרכזי באינטרנט. עם זאת הטלקום הוא יותר מרחב חופשי בעצמו, מאשר מרחב של תעשיית המידע. אני חוזה מהפכת טלקום דומה למהפכת ה-IT, אוניברסיטת טלקום שתהיה חופשית בדרכים רבות וחינמית, ותוביל אותנו להגשמת חלום של מותם של המרחקים.

 

בעולם של מונחים קצרים, איבדנו את היכולת להבין כי קניין רוחני, חידוש, מחקר ופיתוח הם כלי הנשק של העוצמה הכלכלית והתחרותיות. אנחנו צריכים לחזור לשורשים ולקדם את המוטיבציה לרווח בכל התחומים. אנחנו צריכים לחפש תשובות לשאלות כמו מדוע טלפונים ניידים לא הפכו לתחליף טלפוניה מלא, בעוד שאימייל הפך לדואר העיקרי בחיינו.

 

בפורום חזון יונסקו 20025, לפני שבועיים, קראתי לפעולה בקרב ארגונים בינלאומיים לפי נוסחת המדיניות. במדינות מתפתחות, יש לאתר נותני חסות ולא רק לספק עצות. תודה לכם עמיתי המלומדים, אני מצדיע על סבלנותכם. זכרו כי גם אידיוטים אומרים לפעמים דברים חכמים, כפי שצ'רצ'יל אמר.

 

הנאום מתפרסם גם בבלוג של ד"ר קארין ברזילי-נאהון, שומרת סף . ד"ר ברזילי-נאהון היא ראש "המרכז למידע ולחברה" וחוקרת ומרצה בבית הספר למידע באוניברסיטת וושינגטון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
עצרת האו"ם
צילום: איי אף פי
מומלצים