שתף קטע נבחר

 

אלמנת מתנדב במשטרה תבעה את משרד הביטחון

מ', שהתנדב במשמר האזרחי במשך יותר מ-15, מת כשהוא בן יותר מ-70 מאירוע מוחי. אלמנתו טוענת כי מותו נגרם כתוצאה מהשירות, משום שלא ניתן היה להעסיק אותו בגילו המתקדם וכי לא היה לו אישור רפואי תקף. היא דורשת שיכירו בו בחלל צה"ל

אלמנתו של מתנדב במשמר האזרחי של המשטרה, שמת כתוצאה מאירוע מוחי כשהוא בן יותר מ-70, תובעת ממשרד הביטחון להכיר זו כחלל צה"ל ובה כאלמנת צה"ל. ככלל, שוטרים שנהרגים מוכרים כחלל צה"ל על ידי משרד הביטחון בדיוק כמו חיילים, וכך גם במקרה של מתנדבים - כל עוד מותם הוא במהלך שירותם בתפקיד. במקרה המדובר, המחלוקת היא סביב השאלה אם אותו מתנדב אכן מת בהיותו בתפקיד, או כתוצאה ישירה ממילוי תפקידו.

 

המתנדב מ' היה פעיל במשמר האזרחי ביחידת התנועה המיוחדת במרחב דן, במשך יותר מ-15 שנה. שירותו היה אינטנסיבי והוא ביצע שלוש משמרות מלאות מדי שבוע. ביום מותו במאי 2007 הוא עבד במשמרת של שלוש שעות בניידת משטרתית לצד שוטר נוסף. לאחר תום המשמרת השתתף במשך מספר שעות בהשתלמות מקצועית מטעם אגף קהילה ומשטרה.

 

בדרכו חזרה לביתו לאחר המשמרת, עבר מ' אירוע מוחי ליד לביתו. אשתו, שהבחינה שהוא מתעכב, ירדה למטה ומצאה אותו ברכב. היא הזעיקה צוות טיפול נמרץ של מד"א שפינה אותו למרכז הרפואי שיבא בתל השומר - שם נפטר.

 

האלמנה ביקשה להכיר בו כחלל צה"ל, והעניין נדון במשטרה, שאמורה להכריע בעניין ולהעביר את תשובתה למשרד הביטחון, המטפל בכלל חללי צה"ל. אולם תשובת המשטרה התעכבה במשך יותר משנה, ולבסוף, באוגוסט 2008, הגישה האלמנה תביעה נגד משרד הביטחון, באמצעות עו"ד שלומי צפורי.

 

בתביעתה נטען כי על פי הוראות המשטרה לא ניתן היה להעסיק את בעלה המנוח כמתנדב במשמר האזרחי בשל גילו המתקדם. כמו כן, היא טענה כי המשטרה העסיקה אותו ללא אישור רפואי תקף ועדכני.

 

עו"ד הסביר צפורי כי הוראות המשטרה קובעות שלא ניתן להתנדב למשטרה אחרי גיל 65. לכן, טוען הפרקליט, העסקת מתנדב מעבר לגיל זה דורשת מסכת של אישורים ובדיקות רפואיות, שלא נעשו ביחס למנוח. יתרה מכך, למרות שהממונים עליו במשטרה ידעו שהוא סובל מבעיות לב שבגינן אף נותח, וכן חולה בסוכרת, הם "עצמו את עיניהם" והמשיכו להעסיקו באופן אינטנסיבי.

 

"מצבו הרפואי הבעייתי לצד גילו המתקדם חייבו את המשטרה לשלוח את המנוח לבדיקות רפואיות מעמיקות ומקיפות אצל רופא משטרתי שבקיא ומכיר את המטלות והעומסים בהם נדרש המנוח לעבוד במסגרת שירותו ההתנדבותי ביחידת התנועה כשוטר מן השורה", טוען עו"ד צפורי בתביעתו.

 

האישור הרפואי האחרון שנמצא בתיקו האישי של המנוח התקבל שנתיים וחצי קודם למותו. באישור זה כתב רופא המשפחה כי המנוח מרגיש טוב על פי דבריו, וכי אינו מתנגד להתנדבות במשטרה.

  

על פי כתב התביעה, לוּ היו מפקדיו של מ' במשטרה פועלים על פי הנהלים והפקודות, העסקתו לא היתה מתאפשרת והוא לא היה מבצע את הפעילות המאומצת שבסבירות גבוהה הביאה למותו. "רשלנותם של הממונים על המנוח יוצרת באופן ברור וחד-משמעי את הקשר שבין מותו לשירותו המשטרתי, ולפיכך יש להכיר באלמנתו כאלמנת צה"ל", סיכם עו"ד צפורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
מ' התנדב במשטרת התנועה (ארכיון)
צילום: תומריקו
עו"ד צפורי
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים