שתף קטע נבחר

הבחירות באיראן: תעמולה באינטרנט וב-SMS

אחרי שנים שבהם תעמולה הועברה באמצעות רמקולים על טנדרים וכרזות ענק, האינטרנט והטלפונים הסלולרים משמשים זירה מרכזית לתעמולת בחירות באיראן

"אם אתה מתכנן לא להצביע, רק תחשוב על ה-13 ביוני כשתשמע שאחמדי-נג'אד נבחר". זה אחד מהמסרונים שמופצים בימים אלה ברחבי איראן לקראת הבחירות לנשיאות שייערכו ב-12 ביוני.

 

באיראן יש כ-47 מליון משתמשים בטלפונים סלולרים, רובם צעירים מהערים הגדולות. בימים אלה הם מופצצים בהודעות כאלה ואחרות לקראת הבחירות לנשיאות.

 

מייל שמהלל את הנשיא

גם בדוא"ל ובבלוגים יש תכונה רבה לקראת הבחירות, וזאת מערכת הבחירות הראשונה באיראן שהאינטרנט והסלולרי ממלאים תפקיד כה מרכזי, לאחר שנים שבה היו רגילים האזרחים להיחשף למסרים הפוליטים דרך רמקולים גדולים שמורכבים על טנדרים, דרך כרזות או בכינוסי בחירות גדולים.

 

הממשלה של אחמדי-נג'אד שעיקר הכוח שלה בפריפריה בקרב העניים והכפריים שולחת הודעות מטעמה ודוא"ל המהללים את הישגיו של הנשיא אחמדי-נג'אד. בה בעת היא גם מודאגת. תומכיו הקיצוניים של אחמדי-נג'אד התלוננו שבדיחות גסות בנוגע למנהיגם מופצות באמצעות המסרונים. סוכנות הידיעות הרשמית אירנא דיווחה שמשרד התובע בטהרן יטפל בהודעות המעליבות את המועמדים.

 

האתר הפופולרי פייסבוק נחסם בסוף השבוע האחרון על ידי משרד התקשורת אולם בעקבות ביקורת מצד המועמדים לנשיאות החסימה הוסרה. מצד אחד הורגשה הקלה

ברשת האיראנית אך מצד שני שואלים שם מה עם כל אתרי האינטרנט בנושאי זכויות אדם ובלוגים שעדין חסומים.

 

בפייסבוק יש יותר מ-150 אלף משתמשים מאיראן, רבים מהם הם מצביעים צעירים שסייעו לנשיא לשעבר מוחמד חאתמי, מנהיג הזרם הרפורמיסטי במדינה, להיבחר

בשנת 1997 וב-2001. 

 

הבוחרים הצעירים בפייסבוק

מיר-חוסיין מוסווי, ראש ממשלת איראן לשעבר שנתמך על ידי חאתמי, ומהדי כרובי, יו"ר הפרלמנט לשעבר, רצים בבחירות מטעם הזרם הרפורמיסטי המבקש להעמיק את הדמוקרטיה ויותר זכויות אזרחיות. מטעם השמרנים מתמודד הנשיא המכהן אחמדי-נג'אד ומוחסיין רזאי, יריבו הפוליטי שהיה מפקד משמרות המהפכה.

 

אנשיהם של מוסווי וכרובי רואים במסרונים ובאינטרנט ככלים הטובים ביותר להגיע אל קהל היעד שלהם, שמורכב ברובו מצעירים. באחד מעמודי הבחירות של מוסוי בפייסבוק, שאליו הצטרפו יותר מ-5,200 חברים, כתוב "הצביעו למוסווי ושלחו את המסרון הזה לעשרה חברים, אחרת יהיו לכם סיוטים", רמיזה לארבע שנים נוספות עם אחמדי-נג'אד.

 

מנגד, במסרונים מטעם אחמדי-נג'אד נכתב "הצביעו לאחמדי-נג'אד שתומך בעניים" וגם "האיראנים אוהבים את אחמדי-נג'אד ששומר על כבודם". כמו כן, הופץ דוא"ל שמשבח את ממשלת אחמדי-נג'אד על הישגיה ב-4 השנים לכהונתה על כך שהיא החייתה את עקרונות המהפכה האסלאמית שהיתה במדינה ב-1979.

 

להצביע ולהעביר לחברים

"הצביעו לנשיאנו האמיץ אחמדי-נג'אד כדי לעזור לבנות איראן חזקה", נכתב שם. גם את המייל הזה נקראים הקוראים להעביר לחבריהם בדומה למסרונים. יותר מ-23 מיליון איראנים, מתוך אוכלוסיה של כ-70 מיליון, נגישים לאינטרנט. יותר מ-45 מיליון הם בעלי טלפונים סלולאריים. רבים מהם גרים בערים, לעומת תומכיו המסורתיים של אחמדי-נג'אד,שהם בדרך כלל מהפריפריה ומהאזורים הכפריים, ומנותקים מהטכנולוגיה המודרנית הזאת.

 

הרפורמיסטים אומרים שהממשלה רוצה לכפות על האיראנים לסמוך על מקורות כמו התקשורת הממלכתית, שלטענתם תומכת באחמדי-נג'אד ועלולה לגרום לצעירים

להחרים את הבחירות. "אנחנו צריכים היענות גבוהה כדי לזכות בבחירות", אמר מוחמד סדקאתי, ממטהו של כרובי. לדבריו, "אם האיראנים יחרימו את הבחירות

אנחנו נפסיד לאחמדי-נג'אד שאנשיו לבטח יגיעו לקלפיות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מייל שמהלל את הנשיא אחמדי-ניג'אד
צילום: AP
מומלצים