שתף קטע נבחר

ח"כ גפני: "הרפורמים צבועים, שונאי ישראל"

ועדת העלייה והקליטה של הכנסת התכנסה לדיון חירום בעקבות החלטת בג"ץ לתקצב מכוני גיור רפורמים. ח"כ גפני הזהיר מ"מדרון חלקלק" שסופו הכרה בגיורי הרפורמים וקבע כי ההחלטה לא ישימה. מנכ"ל התנועה הרפורמית: "הפסיקה - פריצת דרך"

בג"ץ הגיור מגיע לכנסת: ועדת העלייה והקליטה התכנסה היום (ב') לישיבה דחופה בעקבות פסיקת בית המשפט לפיה על המדינה לתקצב מכוני גיור רפורמים כפי שהיא מתקצבת את המכונים האורתודוכסים.

 

ח"כ משה גפני (יהדות התורה) תקף בדיון את ההחלטה וטען כי מדובר ב"מדרון חלקלק" שסופו הכרה בגיורי הרפורמים. הוא הוסיף כי "זו החלטה לא ישימה בכל מקרה, עם כל הכבוד לבית המשפט העליון. את הדיון יזם ח"כ שלמה מולה (קדימה).

 

בהמשך תקף גפני את הרפורמים ואמר כי מדובר ב"שונאי ישראל".

הוא האשים אותם בצביעות, כאשר הם נושאים את השם הפלורליזם בעודם פועלים להפסקת תקצוב בתי הספר החרדיים על ידי המדינה. הוא הציע לנציגי הרפורמים לנסות את כוחם בכנסת והעריך כי מהר מאוד יגלו כי הציבור לא איתם.

 

לטענת גפני, כוונותיהם של הרפורמים זדוניות. הוא הזהיר כי טישטוש ההבדל בין מתן אזרחות והזכויות הכרוכות בכך לבין הכרה ביהדות - יגרום "לאסון לאומי".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ ליה שמטוב (ישראל ביתנו) אמרה כי היא אינה מעודדת מפסיקת בג"ץ - "בסופו של דבר מי שמגיע לגיור מגיע לרבנות הראשית ואני מאוד חוששת ששם הם יכולים להיתקע".

 

רותם: "כולם יפסידו"

ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) טען בישיבה כי פסיקת בג"ץ עלולה לפגוע בעותרים עצמם, כיוון שכעת יוכל בית המשפט לדחות עוד את ההכרעה על ההכרה בגיורים הרפורמים עצמם. "אין סיכוי שהדבר הזה יקרה בזמן הקרוב. על ידי כך הצדקתם את הדחיה בהחלטה העקרונית בהרבה זמן, כי אתם קיבלתם כסף, אז מה אתם רוצים?". הוא הוסיף כי בפסק הדין אין שום חידוש הלכתי והוא "לא יוביל אותנו לשום מקום". לדבריו, יש לפתור את משבר הגיור ביישום סעיפי ההסכם הקואליציוני העוסקים בנושא, ובהם פתיחת אזורי הרישום ומתן סמכויות לגייר לרבנים מקומיים. 

 

ח"כ רותם העריך כי בעקבות הפסיקה משרד הקליטה יחליט שלא לתקצב כלל מוסדות גיור פרטיים ופנה לרפורמים: "אתם לא מרוויחים כלום. רק גרמת לכך שגם אחרים לא יקבלו כעת".

 

מנכ"ל התנועה הרפורמית, עו"ד גלעד קריב, טען כי בפסיקה דווקא יש פריצת דרך, ואמר: "זו פעם ראשונה שבית המשפט העליון של מדינת ישראל חייב את מדינת ישראל לתקצב באופן שוויוני מוסדות דת ושרותי דת של התנועה ליהדות מתקדמת".

 

קריב ציין כי הדבר מצטרף להחלטה שניתנה בשנת 2002 לפיה הגיור הרפורמי מוכר על ידי משרד הפנים, ובוגריו רשומים כיהודיים במרשם האוכלוסין.

עם זאת אמר כי "ברור שלא ניתן לפתור את משבר הגיור בדרכים שבהן מדינת ישראל ניסתה להתמודד עם המשבר הזה עד היום".

 

מנהל הלשכה לשרותי דת בתנועה המסורתית, אנדי סאקס, אמר בישיבה הוועדה: "המדינה לא מהססת לתקצב לימוד תורה בישיבות ולימוד מקצוע באוניברסיטה, ועליה לתקצב גם את אלה שרוצים ללמוד יהדות בכל מסגרת – אורתודוכסית או רפורמית".

 

מנכ"ל התנועה המסורתית, עו"ד יזהר הס, הוסיף כי "יש יותר מדרך אחת להיות יהודי" וציין כי רק כ-15% מיהודי העולם בחרו בדרך האורתודוכסית. לדבריו, פסיקת בג"ץ זכתה להד תקשורתי בקרב הקהילות היהודיות בעולם, שראו בכך פריצת דרך אמיתית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
גפני. הציבור לא עם הרפורמים
צילום: דודי ועקנין
קריב. פריצת דרך
צילום: ניב קלדרון
מומלצים