שתף קטע נבחר

65 שנה לקרב נורמנדי; "היום ששינה ההיסטוריה"

מנהיגי ארה"ב, צרפת, בריטניה וקנדה הגיעו לבית הקברות האמריקני בחוף אומהה כדי לציין את מה שנחשב לקרב ששינה את גורל מלחמת העולם השנייה. אובמה: "ההיסטוריה והגורל התנקזו ליום אחד". סרקוזי: "לא נשכח לעולם את הנופלים"

מנהיגי ארה"ב, צרפת, בריטניה, קנדה ואלפי וטרנים התכנסו בצהריים (שבת) בבית הקברות האמריקני בנורמנדי שבמערב צרפת, כדי לציין 65 שנה לפלישת בעלות הברית לאירופה (D-DAY). "מבצע אוברלורד" שהחל ב-6 ביוני 1944 נחשב עד היום למבצע הצבאי הגדול ביותר בתולדות ההיסטוריה הצבאית וליום שבו השתנתה תמונת מלחמת העולם השנייה.

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר במהלך הטקס כי "האירועים בנורמנדי שינו את מהלך ההיסטוריה באופן שאיננו יכולים לשכוח ושאסור לנו לשכוח. אנו חיים בעולם שבו קיים קשה לדבר במונחים אוניברסליים. אבל כולם יודעים שהמלחמה הזו היתה אסון. זו היתה מלחמה בין אידיאולוגיות שונות של האנושות... ידענו שאיננו יכולים לעמוד מהצד מול הרשע של הנאצים".


מימין לשמאל: סרקוזי, הרפר, בראון, הנסיך צ'רלס ואובמה (צילום: AP)

 

אובמה, המסיים היום ביקור שהחל בסעודיה ובמצרים והמשיך לגרמניה ולמחנה ההשמדה בוכנוולד הוסיף: "'די-דיי' היה יום שבו ההיסטוריה והגורל מתאחדים, לרגע אחד. הניצחון כאן מנע את התפשטות הכיבוש הנאצי לכל העולם והשפיע באופן מכריע על מהלך העניינים במאה ה-20. הכל התנקז לקרב אחד במקום הזה".

 

בטקס נכחו ונשאו דברים גם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר וראש ממשלת בריטניה גורדון בראון. את הממלכה המאוחדת ייצג גם הנסיך צ'רלס, שהגיע במקום אמו, המלכה אליזבת השנייה, שלא הופיעה ברשימת המוזמנים המקורית לטקס. הממשל האמריקני ניסה ליישר את ההדורים עם המלכה, ולבסוף הוחלט על השתתפותו של צ'רלס.


בית הקברות האמריקני בנורמנדי, אחר הצהריים (צילום: רויטרס)

 

בבית הקברות האמריקני בנורמנדי טמונים 9,387 חללי צבא ארה"ב מקרבות ה-"די-דיי". כ-215 אלף חיילים מכוחות בעלות הברית ומספר דומה של חיילים גרמנים נהרגו או נפצעו בקרבות בשלושת החודשים הבאים, שנועדו להבטיח לבעלות הברית דריסת רגל באירופה.

 הצלחת המבצע בנורמנדי הובילה לשחרורה של צרפת משליטת הנאצים והעניקה דחיפה משמעותית לבלימת הנאצים.

 

נשיא צרפת הביע תודה במהלך נאומו לחיילים שנפלו בקרבות לשחרור צרפת ואמר כי צרפת לא תישכח לעולם את גבורתם. סרקוזי הודה גם לאובמה ואמר כי הוא "סמל לאמריקה שאנו אוהבים - זו שנלחמת למען החופש, הדמוקרטיה וזכויות האדם. אירופה נולדה מתוך הרשע והסבל של מלחמת העולם השנייה ובזכות האידאלים הנצחיים של החיילים", הוסיף סרקוזי. בסיום הטקס ירו תותחים מטחי כבוד ונערך מטס אווירי לזכר הנופלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוויט אייזנהאואר משוחח עם חיילים בנורמנדי
צילום: איי פי
אובמה. מלחמת אידאולוגיות
צילום: AP
מומלצים