שתף קטע נבחר

בין חיזבאללה למערב: לבנון יצאה לבחור

בתום מערכת בחירות תוססת ורוויית הכפשות, שמועות וחשדות בריגול לטובת ישראל, נפתחו הבוקר הקלפיות בארץ הארזים. בחיזבאללה חוששים שניצחון סוחף יוביל לבידוד, אך תיקו פוליטי עלול רק להעמיק הקרע עם המחנה המתון. האם לבנון תיצבע בצהוב של השיעים, או בכחול-תכלת של חרירי?

האם חיזבאללה יעמוד בראש הגוש הגדול ביותר? הבוקר (יום א') בשעה 07:00 נפתחו הקלפיות בבחירות הכלליות בלבנון, בהן נדרשים אזרחי ארץ הארזים להכריע כיצד ייראו פניו של הפרלמנט הבא. 3.16 מיליון בעלי זכות הצבעה בוחרים במחוז מגוריהם את נציגם לפרלמנט בן 128 המושבים.

 

במוקד המאבק ניצבים שני מחנות יריבים: המחנה האנטי-סורי בראשות מפלגת "אל-מוסתקבל" (העתיד) של סעד אל-חרירי ומחנה "האופוזיציה" בהנהגת חיזבאללה. החוק בלבנון אמנם אוסר על פרסום סקרים בעשרת הימים האחרונים של קמפיין הבחירות, אולם דיווחים של הימים האחרונים טוענים שהקרב בין שני המחנות צמוד מתמיד. סקרים אחרונים חזו ניצחון של כעשרה מושבים לטובת חיזבאללה.

 

כל מחוז מחולק לפי חתך ייצוג עדתי, שמתחבר בסופו של דבר לחלוקת מושבים עדתית עליה הוסכם מראש. העדות השונות נקרעות בתמיכה בין המחנות - ועובדה זו עשויה להטות את הכף לטובת אחד מהם. בסך הכל מתמודדים 587 מועמדים על 128 מושבים בפרלמנט, המחולקים על פי מפתח עדתי: 34 מארונים, 27 סונים, 27 שיעים, 8 דרוזים ועוד.

 


תעמולת בחירות על בתים בטריפולי (צילום: רויטרס)

 

אז האם בסופו של יום תיצבע לבנון בצהוב של חיזבאללה או בכחול-תכלת של האנטי-סורים? בארגון השיעי החמוש חוששים כי ניצחון סוחף - שיאפשר להם להקים ממשלה ללא בני בריתם הפוליטיים - יוביל את לבנון לבידוד בינלאומי שיסבך את מצבה הפוליטי וכלכלי של לבנון. חשש דומה משמיעים בימים האחרונים אנשי עסקים וראשי ארגונים בינלאומיים במדינה.

 

חשש אחר הוא מתיקו פוליטי מצד אחד ואי הסכמה בין שני המחנות היריבים מצד שני - דבר שרק יעמיק את הקרע הפוליטי בו היתה שרויה לבנון בקדנציה האחרונה. ההערכה היא שאם גוש חיזבאללה יזכה בסופו של דבר בבחירות, הוא יעשה מאמץ לכונן ממשלת אחדות, בין אם כדי לאפשר תיפקוד פוליטי ובין אם כדי להיחלץ מבידוד בינלאומי.

 

ברמה ההצהרתית מנסים בחיזבאללה להתנער מהחשש הזה באופן מובהק. סגן מזכ"ל חיזבאללה, נעים קאסם, אמר בהקשר זה לרשות BBC כי "חיזבאללה הודיע לשגרירויות של מדינות זרות ובמיוחד אירופיות, כי הן יפעלו בכל תוצאה של הבחירות לפרלמנט".


כנס תמיכה בחיזבאללה (צילום: AFP) 

 

במקביל, נמשכים המאמצים הכבירים של כל המתמודדים בבחירות להגדיל את כוחם, ואלפי לבנונים החיים בקהילות גולות בחו"ל שבו לארצם על-מנת להשתתף בהצבעה. חלק לא מבוטל מכרטיסי הטיסה של גולים אלה מומנו בידי גורמים פוליטיים באופן מאורגן כדי להשיג את התוצאה הרצויה להם. הכסף, אינו זורם אך ורק לטיסות. במערכת הבחירות האחרונה הוצאו על-פי ההערכות מאות מיליוני דולרים על "רכישת" קולות. במסגרת זאת הציעו מצביעים לבנוניים את קולם לכל המרבה במחיר, בסכום שאינו נופל מ-600 דולר.

 

האווירה המתוחה בין הצדדים וקניית הקולות היא גם קרקע פוריה לגל שמועות שמטרתו להכפיש מועמדים פוליטיים המתמודדים לפרמנט. העיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, דיווח אתמול כי מקצת מהמועמדים הואשמו בריגול לטובת ישראל, וכלפי אחרים נטען כי נתנו שוחד כדי לקנות מושב בפרלמנט.

 

את כל הליך הבחירות המתוח והמורכב הזה ינסו לאבטח מנגנוני הביטחון וצבא שלבנון, שכבר הכריזו על כוננות והתפרסו לכל אורכה של המדינה. בלבנון ימתינו בציפיה דרוכה לשעות הלילה המאוחרות כדי לדעת כיצד נראים פניו של "הפרלמנט הלבנוני - מודל 2009" ומה תהיה חלוקת הכוחות בין הגושים.


פורסם לראשונה 07/06/2009 00:19

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חרירי. קרב צמוד
צילום: AP
חשש מבידוד. נסראללה
צילום: AFP
מומלצים