שתף קטע נבחר

חופשה מהספרים

לרגל שבוע הספר, שמתחיל היום, אנו יוצאים לטייל בשלוש ערים אירופאיות בעקבות ספרים וסופרים: בפריז של "צופן דה וינצ'י", בברצלונה של "צלה של הרוח" ובפראג של קפקא

לקראת שבוע הספר שנפתח היום, כדאי להתוודע למגמה בעולם של סיורים בעקבות ספרים רבי מכר וסופרים מפורסמים. סיורים בעזרתם תוכלו "להיכנס לנעליהם" של גיבורי הספרים האהובים ולחוות את העלילה ומקום התרחשותה בגוף ראשון. לחליפין, ניתן לקיים סיורים למקום הולדתם של סופרים ומחזאים המדגימים את רוח התקופה וממחישים מהיכן קיבלו את השראתם. הנה שלושה סיורים מומלצים באירופה

 

בפריז בעקבות גיבור הספר "צופן דה וינצ'י"

פרסומו של רב המכר "צופן דה וינצ'י" מאת דן בראון לפני שש שנים הביא לפריחה של סיורים בעקבות ספרים בעולם כולו. רבים רצו להתחקות אחר רוברט לנגדון, פרופסור בתחום הסמלים הדתיים מאוניברסיטת הרווארד, שהוא הדמות הראשית בספר, ולפתור יחד איתו את תעלומת הרצח של ז'אק סונייר, האוצר של הלובר. לא פחות מחמישה מדריכי טיול התפרסמו בעקבותיו, אך אותו עצמו אפשר לקרוא גם כמו מדריך טיולים.

 

כמו עלילתו, הסיורים המוצעים בעקבות הספר סובבים בעיקר סביב פריז בהווה, ומביאים את מקומות ההתרחשות המתחיל בלילה גורלי ברצח תמוה וממשיך משם למחוזות נסתרים של מתח, פעולה, היסטוריה, תיאולוגיה, אמנות וכו'. אז לאן מובילה אותנו העלילה?


הספר שעורר סערה (צילום: איי פי)

 

נקודה שאסור לוותר עליה היא ביקור בכנסיית סן-סולפיס, המהווה אחד האתרים המרכזיים בספר וכן בסרט שנעשה על-פיו. לפי הספר, בכנסייה זו נמצאים מרידיאן הפליז ואובליסק האבן, הממלאים תפקיד מרכזי בחיפוש אחר הגביע הקדוש העומד במרכז העלילה. סן-סולפיס, שלא היתה כה פופולרית עד פרסום הספר, זוכה מאז לעלייה לרגל - עד כדי כך שלאחרונה נערכו עבודות שיפוצים במגדלי הכנסייה. בהשפעת הספר אף תלו בכנסייה שלט: "בניגוד לטענות דמיוניות המובעות ברב-מכר שפורסם לאחרונה, הכנסייה אינה בנויה על שרידי מקדש פגאני".

 

כמובן שלא ניתן לקיים את הסיור ללא ביקור במוזיאון הלובר, שכן חלק ניכר מעלילת הספר מתרחש באולם שבו מוצגת התמונה המפורסמת בעולם, "המונה ליזה" של ליאונרדו דה-וינצ'י. שם גם צולם חלק גדול מהסרט. כידוע, פענוח ההודעה המוסתרת בעבודותיו המפורסמות של לאונרדו, כולל "המונה ליזה" ו"הסעודה האחרונה", הוא מרכיב מרכזי בפתרון התעלומה שבספר.

 

במסגרת הסיור מומלץ להגיע ל"גראנד גאלרי", המקום בו התבצע רצח אוצר הלובר, ז'אק סונייר. ותוכלו כמובן להתבונן בתמונות "המונה ליזה" ו"מדונה בין הסלעים" של דה-וינצ'י המוזכרות בספר. סונייר כתב על הזכוכית המקיפה את המונה ליזה את ההודעה "כה אפלה שפלות הגבר" (So dark the con of Man), שאותה ניתן היה לקרוא רק באור על-סגול. משפט זה הוא אנגרמה לשם "המדונה בין הסלעים" התלוי בסמוך. מאחורי ציור זה סונייר החביא מפתח. על מפתח זה יש כתובת המהווה את הרמז הבא. ואולי אתם בביקורכם תוכלו להתחקות אחר הרמזים ולפענחם? 

 

עוד מקומות מומלצים הם כיכר ונדום ומלון "ריץ", שם התאכסן הגיבור רוברט לנגדון, והנקודה בטיילת בקצה הגן - שממנה ניתן לצפות בארבעת המוזיאונים לאמנות המפורסמים של פריז, ואליה דן בראון מתייחס בספר. בנקודה זו ממש תוכלו לצפות אל ארבעת המוזיאונים במיקום ארבע הרוחות: בדרום – מוזיאון ד'אורסיי, בצפון – מרכז פומפידו, במערב - מוזיאון דו ז'ה דה פום, וממזרח - הלובר.


חפשו את הכתובת הסודית. המונה ליזה בלובר (צילום: איי פי) 

 

בברצלונה בעקבות "צלה של הרוח"

אם קראתם את "צלה של הרוח", לבטח תרצו לערוך סיור בעקבותיו בעיר ברצלונה שבמהלכו תעקבו אחר צעדיו של גיבור הספר. מחבר הספר, קרלוס רואיס סאפון, זכה בזכותו בפרס הספרדי היוקרתי "Planeta" לשנת 2005. הספר עצמו הפך לרב-מכר עולמי כשמכר שבעה מיליון עותקים ברחבי העולם ותורגם עד כה ללמעלה מארבעים שפות.

 

גיבור הסיפור הוא נער בשם דניאל סמפורה, בנו היחיד של בעל חנות לספרים משומשים בברצלונה המתגורר עם אביו בדירה קטנה מעל החנות. דניאל מוצא ספר בשם "צילה של הרוח" אותו הוא קורא ומחפש אחר ספרים נוספים של הסופר המסתורי, חוליאן קאראך. בהמשך העלילה נקשרים חיי דניאל בסיפורו של קאראך עצמו, עד שקשה להפריד בין העלילות, המתרחשות בספרד, ובעיקר בברצלונה על טירותיה המסתוריות, ההיסטוריה שלה, ריחותיה וצבעיה. מהספר עולה ניחוח של געגוע של המחבר - יליד ברצלונה המתגורר כיום בלוס אנג'לס.

 

בסיור בעקבות הספר תוכלו לגלות את האתרים המסתוריים ביותר של ברצלונה ולהתחקות אחר צעדיו של הגיבור. רוב האתרים המוזכרים בספר מרוכזים סביב הרובע הגותי שבמרכז ברצלונה וברובע טיבידאבו. תוכלו לעבור בשדרה היורדת מפלאסה קאטלוניה ההומה לעמוד שעליו ניצב קולומבוס ולנמל המחודש המוזכרים בספר. הפלאסה ריאל היא הכיכר שבסביבתה מתגוררת קלרה, אהובתו הראשונה של דניאל באזור העתיק הסמוך לנמל ונחשבת למקום רומנטי ביותר. כיום זו מעין חצר פנימית מוקפת עצי דקל שבלבה ניצבים עמודי תאורה מעניינים שעיצב האדריכל אנטוניו גאודי. גאודי עיצב מבנים רבים ומפורסמים בברצלונה, וזו היתה עבודתו הראשונה בעיר. כמו כן תבקרו בכיכר סנט פיליפה נרי הסמוכה והמרוצפת אבן, אשר עדיין לא שופצה למרות הפרסום שהביא לה הספר.

 

אתר נוסף אליו תוכלו להגיע בסיורכם הוא האזור בו מתגוררת משפחת אלדאיה, הנמצא בצפון העיר. זהו אזור שונה לחלוטין באופיו מהרובע הגותי - כולו מודרני ויוקרתי יותר. תבקרו בחשמלית הכחולה המוזכרת בספר מספר פעמים במהלך הספר. אם תרצו לבדוק מי גר במקום המשפחה בכתובת האמורה - תופתעו לגלות שם בניין משרדים.


ברובע הגותי (צילום: רונה פפר) 

 

בעקבות הסופר פרנץ קפקא בפראג

אם אתם מגיעים לפראג, לא תוכלו לוותר על סיור בעיר הישנה בעקבות נקודות ציון בחייו של הסופר היהודי פרנץ קפקא, שהינו אחד מהסופרים הגדולים בעולם והמפורסם ביותר בפראג. פראג נראית כעיר מסיפורי האגדות והיוותה השראה לסיפוריו של קפקא אשר ביטא את יחסיו עמה כשכתב: "פראג אינה עוזבת אותך, לזקנה הזו יש ציפורניים". ספריו של קפקא היו אסורים בפראג במשך שנות השלטון הקומוניסטי, ועד 1989 הוא היה דמות כמעט אנונימית בעירו. כיום נראה חותמו כמעט בכל פינה בעיר, במיוחד באזור הכיכר.

 

העיר העתיקה מלאה בסמטאות צרות ובמגדלים מחודדי קצה, אלה ונהר הוולטאבה שימשו השראה לסופר. המעבר היומיומי בכיכר העיר העתיקה התעצב בתודעתו של קפקא וקיבל ביטוי גם בכתביו כמו למשל בסיפור "תיאור של מאבק" בו הוא כותב "כשעלי לחצות כיכר גדולה, אני שוכח הכל". תקופת חייו, סוף המאה ה-19 וראשית המאה ה-20, היא מרתקת ובאה לידי ביטוי בעיר הישנה במסתורים האפלים בעיר הישנה ובאזור היהודי האותנטי.

 

במסגרת סיורכם תוכלו לבקר ליד הבניין בו קפקא החל את חייו בבית שבהצטלבות הרחובות מייזלובה וקפרובה, סמוך לכנסיית ניקולאס הקדוש. היום ניצב שם פסלו של הסופר. בבית שבו נולד שוכן כיום מוזיאון המהווה מחווה ליצירתו של הסופר והאדם שמאחורי הסיפורים ובו תוכלו לראות תמונות, כתבים מקוריים וחפצים אישיים בעזרתם מצליח המוזיאון לקרב את המבקרים לעולמו של קפקא. הבית, הממוקם בבנין בעל חזות גותית, בהחלט קודר מספיק כדי לשמש השראה ל"קפקאיות" הידועה. במוזיאון אפשר ללמוד על חייו של קפקא, מילד יהודי בפראג ועד לאיש הרוח שהשביע את חברו הטוב לשרוף את עזבונו הספרותי שלמזלנו לא הוציא לפועל את בקשתו זאת.


תיירים במוזיאון קפקא (צילום: עדי ארבל)

 

מול השעון נמצאת גלריית קפקא, ובסמוך לו - קפה מילֶנָה, על שם אהובתו של הסופר, מילנה יסנסקה; כמו כן תבקרו בבניין העומד במפגש של רחוב פריזקה (Parizska) עם הכיכר ובו נמצאת הדירה שבה כתב קפקא בשנים 1914-1913 הסיפור "הגלגול" המהווה אחד מסיפוריו החשובים והמוכרים ביותר.

 

במסגרת סיורכם כדאי לבקר במלון Century Old Town בפראג שם התגורר פרנץ קפקא תקופה מסויימת. המלון ברמת 4 כוכבים נמצא במרכז פראג, והיה ביתו של פרנץ קפקא במשך תקופה קצרה. המלון נמצא במרחק הליכה מכיכר העיר העתיקה, ממוקם ברחוב הומה אדם עם תחנת חשמלית במרחק מטרים מהמלון ובמרחק 20 דקות משדה התעופה. המסעדה ממוקמת בקומת הקרקע מאחורי הלובי. הבניין הוא נאו קלאסי מהמאה ה-19, עם חזית מרשימה למראה.

 

 

  • המידע באדיבות חברת אלדין טרוול , העורכת סיורים אלה ואחרים בחו"ל

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הסרט "צופן דה וינצ'י"
"מדונה בין הסלעים" של ליאונרדו דה וינצ'י
הספר "צופן דה וינצ'י"
סיור בברצלונה עם הספר "צלה של הרוח"
צילום: מאיה מאהלר
פרנץ קפקא
מומלצים