שתף קטע נבחר

שכר לימוד: החזר לסטודנטים - ואיום בהתייקרות

השנה יקבלו הסטודנטים החזר של 168 שקל בשל טעות - אבל בשנים הבאות, מזהירים במועצה להשכלה גבוהה, השכר יעלה מכיוון שלא הועבר די תקציב

לשמוח עכשיו - לדאוג לעתיד? אם אתם סטודנטים - יש לכם סיבות טובות לשני מצבי הרוח, בכל הקשור לחשבון הבנק. מצד אחד, בימים הקרובים אמורים תלמידי השנה החולפת לזכות להחזר של 168 שקלים שנגבו מהם בטעות, אולם בשנים הקרובות עלול שכר הלימוד לטפס - למרות ההבטחות.

 

המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) הזהירה היום (ג') כי אין ביכולתה לעמוד בהסכם עם הסטודנטים מול הממשלה, לפיו יוקפא שכר הלימוד בשנתיים הבאות (תשס"ט ותש"ע),

שכן משרד האוצר העביר לאוניברסיטאות 80 מיליון שקלים בלבד עבור סבסוד שכר הלימוד - בעוד שבפועל הם זקוקים לטענתם ל-120 מיליון. המשמעות: כבר בשנה הקרובה עשוי התשלום להאמיר ב-316 שקלים, ולעלות עוד בהדרגתיות בשנים העוקבות, בסכומים דומים. זאת בשל הגידול במספר הסטודנטים מחד, ותקצוב נמוך מדי מאידך.

 

הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המל"ג שלחה השבוע מכתב למשרד האוצר ואיימה למעשה שלא תוכל לקיים את ההסכם שנחתם בתום שביתת הסטודנטים הגדולה - אז הצהירו ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ושרת החינוך יולי תמיר כי לא יעלו את שכר הלימוד.

 

לדברי יו"ר ות"ת, פרופ' שלמה גרוסמן, "תמוהה בעיניי עמדת אגף התקציבים באשר לגובה השיפוי שאינו הולם את מכסת הסטודנטים המתוקצבת וכן את עליית המדד הנדרשת. אי פתרון של הבעיה יגרום לכך שות"ת תיאלץ להודיע למוסדות כי יש לעדכן את גובה שכר הלימוד לתואר הראשון".

 

הסטודנטים, מצדם, זועמים על הכוונה להעלות שוב את שכר הלימוד. "לא ניתן לזה לעבור בשום אופן", אומר יו"ר התאחדות הסטודנטים, בועז טופורובסקי, ממנהיגי מאבק הסטודנטים האחרון. "נפעל בכל מישור שייתנו לות"ת את הכסף. חייבים פתרון לטווח הארוך - אחרת נשלם עוד 300 שקל כל שנה, וזה הרבה מאוד כסף".

 

במקביל, הסטודנטים שמסיימים בתקופה זו את שנת הלימודים יזכו בקרוב ל"מתנה" בדמות 168 שקלים. אלו נגבו מכולם בטעות, בשל העלאת שכר הלימוד בצמוד למדד - למרות שלפי ההסכם לגבי השנה החולפת, התשלום היה אמור להיות זהה לחלוטין לקודמתה. אופן החזרת הכסף והמועד שבו תבוצע ההעברה תסוכם בין המוסדות, התאחדות הסטודנטים ואגודות הסטודנטים בכל מוסד.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "צר לנו שהוועדה לתכנון ותקצוב מתנערת מאחריותה - כרגיל - ומנסה לגלגל את האשמה לפתחו של משרד האוצר. ות"ת

הוא הגורם היחיד והבלעדי שקובע את גובה שכר הלימוד. על פי החלטת הממשלה משנים עברו, המדינה אינה מפצה גופים מתוקצבים שנתמכים על ידה, כמו אוניברסיטאות, בגובה עליית המדד. המדד ממומן על ידי הגופים עצמם.

 

"בתחילת שנת הלימודים הנוכחית, ובהתאם להנחיות ראש הממשלה, הועברה לות"ת תוספת תקציבית של 515 מיליון שקלים. רק הות"ת רשאית להחליט את סדר העדיפויות בתקציב זה, וכך גם לגבי שנה הבאה. התקציב בכללותו מסוכם עם האוצר, אולם הות"ת קובעת כמה מתקציב זה יוקצה למימון שכר הלימוד", אמרו במשרד האוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
מאבק הסטודנטים יתחדש? (ארכיון)
צילום: עופר עמרם
אולמרט. הבטיח
צילום: AFP
מומלצים