שתף קטע נבחר

המראה הרטוב: מעיינות ובריכות בגליל התחתון

מחפשים היכן להתרענן בימי הקיץ החמים? בגליל התחתון מחכים לכם מעיינות עין שרונה, עין שוקק, עין מודע ונחל הקיבוצים. בנוסף תוכלו ליהנות משכיות חמדה ונוף מרהיב. אז קדימה, צאו לדרך. המידע עלינו, בגד-הים עליכם

הגליל התחתון המזרחי מציע שפע של מעיינות, בריכות וגם מאגר מים ענקי, בו ניתן להעביר יום קיץ חם לכל המשפחה. בעין שרונה, נחל הקיבוצים, עין שוקק ועין מודע תוכלו ליהנות משכשוך נעים במים הקרירים והמרעננים ומכניסה חופשית. יש להצטייד בבגדי רחצה, נעלי הליכה במים, כובע, קרם שיזוף ובגדים להחלפה. הכניסה לאתרי המים השונים באחריות המתרחצים בלבד, אין מציל.

 

עין שרונה

מעיין קטן באזור רמות יששכר שבגליל התחתון המזרחי, הוא לא מקום לבלות בו יום שלם, אבל אין ראוי ממנו לעצירה ולהתרעננות בדרך לטיול בצפון או בדרך חזרה הביתה. על הדרך המובילה מהר תבור לכינרת, תמצאו כמה שולחנות פיקניק מאבן ומעיין שכבה איתן, הנובע משך כל ימות השנה ומנוקז לבריכה קטנה ועגולה, בנויה מאבני בזלת ונעימה לשכשוך. פינת חמד קטנה ושלווה, ששוקמה על ידי קק"ל במהלך שנות ה-90 במסגרת פרוייקט להעסקת מובטלים מהאזור.

 

את הרכב תצטרכו להחנות מיד בכניסה לחניון מורי הדרך. ירידה לאורך כ-200 מטר מעץ האקליפטוס הגדול, תוביל אתכם לפתח בית המעיין, שכבר עבר התמוטטות, אז שמרו על עצמכם. המבנה הקטן הוקם בתקופה הרומית סביב הנביעה.


מעיין שרונה. נובע במשך כל ימות השנה (צילומים: גדי חגאי, קק"ל)

 

במקום התגלו שרידי בית כנסת, כנסייה ומבני בזלת של הכפר סרונה, שיושב בתקופה הביזנטית על ידי נוצרים ובהמשך על ידי מוסלמים. בעונה זו תמצאו במקום שיחי צבר ופטל ועצי תאנה. אם תגיעו בתחילת האביב, יקדם אתכם אירוס ארם נהריים.

 

מגיעים לכאן מכביש מספר 65, כביש חדרה-עפולה, עד לצומת כפר תבור. אחרי כפר תבור פונים ימינה לכביש 767 לכיוון שרונה ויבניאל. כחצי קילומטר אחרי הפנייה למושבה שרונה פונים ימינה, בעקבות השילוט, לדרך עפר לעין שרונה. מיד אחר כך פונים שמאלה, בעקבות הסימון השחור עד לרחבת החנייה של חניון מורי הדרך.

 

יתרונות: הכניסה חופשית והמים ראויים לשכשוך, אך לא לשתייה.

חסרונות: הבריכה לא מוצלת. עדיף להגיע בתחילת או בסוף היום.

 

נחל הקיבוצים

נחל הקיבוצים הוא הצלע הראשונה במשולש המעיינות, הכולל גם את עין שוקק ועין מודע, הקרובים זה לזה. לא חייבים, אבל לפני הקפיצה למים בנחל הקיבוצים אפשר לטפס לתצפית מרהיבה על האזור מתל שוכה, הוא מצפה השלושה, ממנו נצפית נקודת של נחל הקיבוצים ונחל שוקק.

 

המקום שימש כנקודת שמירה על שטחים שנגאלו על ידי הקק"ל ועובדו על ידי המתיישבים הראשונים באזור. מלמעלה, אפשר לראות ביום טוב את כל העמק וגם את הרי הגלבוע והגלעד.

 

לא סתם הפך נחל קיבוצים, עין אל אל'מאעין, לאחד המקומות המטויילים בישראל, בכל עונה ובמיוחד בקיץ. הנחל מקבל את מימיו משני מעיינות, עין חומה ועין מגדל וזורם משך כל ימות השנה. לאורכו צמחיית נחלים – ערבה, אשל ותמר, קנים, פטל וגומא.

 

אפשר לחנות בקצה מגרש החנייה ולהמשיך בהליכה מערבה, לאורך גדר היקפית של קיבוץ ניר דוד, בדרך עפר קצרה לאורך הנחל. אחרי כקילומטר, כחצי שעת הליכה, מגיעים למקום בו אפשר לרדת לנחל. את הדרך חזרה לחניון מומלץ לעשות במים הצוננים, שמגיעים עד גובה המתניים.


נחל קיבוצים. אחד המקומות המטויילים בישראל

 

אם לא מתאים לכם, תוכלו לעצור קרוב לשפת הבריכה הגדולה, שהינה חלק ממערכת מים האזורית. ליד הבריכה, בצל האקליפטוסים, הכשירו קק"ל ורשות ניקוז ירדן דרומי, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה והמועצה האזורית עמק המעיינות, חניון ושולחנות פיקניק.

 

מגיעים לכאן מצומת התענכים על כביש 675 עד צומת נבות. בצומת פונים ימינה לכביש 71. אחרי כביש הכניסה לקיבוץ בית השיטה, מגיעים לצומת השיטה ופונים ימינה, לכביש 669. בצומת הראשונה אחרי הכניסה לקיבוץ ניר דוד, פונים ימינה לכיוון רשפים ולאחר מאה מטר שוב ימינה לחניון נחל הקיבוצים.

 

יתרונות: הכניסה חופשית. ההליכה במים חוויתית ומעוררת, הילדים מאושרים ואיתם המוני בית ישראל.

חסרונות: אין מציל.

 

עין שוקק

אחד המעיינות הגדולים באזור. הצלע השנייה של המשולש, שמוכר גם כ"עין אל ג'וסק" (מעיין הארמון). המעיין מוביל לבריכה גדולה ורדודה, שהשכשוך בה הוא חוויה מרעננת ביותר בקיץ החם. לצדה, שרידי טחנת קמח מהתקופה הביזנטית, שאותה הפעילו מי המעיין.

 

לעין שוקק אפשר להגיע ברגל וברכב. מנחל הקיבוצים ממשיכים בדרך עפר מסומנת שחור דרומה לכיוון תל שוכה. אחרי כקילומטר וחצי פונים ימינה לבריכות הדגים. עין שוקק נמצא במרחק של כקילומטר אחד, מצד ימין.

 

יתרונות: הכניסה חופשית.

חסרונות: שביל גישה בעייתי, מתאים לרכבי שטח בלבד.

 

עין מודע

הצלע השלישית של המשולש. מעיין ובריכה ענקית ורדודה, שקק"ל שיקמה יחד עם רשות ניקוז ירדן דרומי, המשרד להגנת הסביבה ומועצה אזורית עמק המעיינות. סביב הבריכה עצי אקליפטוס, קזוארינות, ברושים, עצי תמר, שאחד מהם רוכן אל המים וזכה לרגלית תמיכה, שולחנות פיקניק וגם גשרון קטן.


עין מודע. מעיין ובריכה ענקית ורדודה

 

את הבריכה בנו הטורקים והבריטים אחריהם. במקום שרידי בית מהתקופה הרומית ואמה שהובילה את מי המעיין לבית שאן. תוכלו ליהנות מיופיו של המקום ומשלוותו.

 

גם לכאן מגיעים מכיוון רשפים (כביש מס' 669). עוברים את הכניסה לקיבוץ ונכנסים בדרך סלולה לאורך הגדר המזרחית של הקיבוץ, כשני קילומטר עד לסוללת עפר, למאגר רשפים. עולים על הסוללה וצופים על מאגר רשפים, משם חוזרים לדרך הסלולה נוסעים לאורך נחל מודע עד לחורשה שבתוכה מסתתר עין מודע. דרך עפר מסומנת בשחור ממשיכה מכאן צפונה לתל שוקק.

 

יתרונות: הכניסה חופשית. המקום יפהפה ומפנק.

חסרונות: אין מציל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש גם תצפית מרהיבה. נחל הקיבוצים
צילום: גדי חגאי, קק"ל
טוב להתרעננות. מעיין עין שרונה
צילום: גדי חגאי, קק"ל
נבנה על ידי הטורקים. מעיין עין מודע
צילום: גדי חגאי, קק"ל
מומלצים