שתף קטע נבחר

סין רוצה עוד לוחמי טרה-קוטה

מאז שגילה אותם איכר סיני שבכלל חיפש באר, הפכו פסלי הטרה-קוטה לאחד מסמליה של סין והם עומדים במרכזה של תעשיית תיירות משגשגת. אך החשיפה לאוויר הפתוח גורמת לצבעם האדמדם לדהות, אז הסינים החליטו שפשוט זול יותר לחפש עוד כמה אלפים. החפירות יתחילו בקרוב

ב-1974 עסק החקלאי הסיני יאנג ג'ה-פה בחפירת באר ליד שדותיו שבמחוז שאאנשי שבסין, כשגילה בטעות את אחד מאתרי הארכיאולוגיה המפורסמים בעולם - קברו של הקיסר הסיני הראשון, צ'ין שה-חואנג.

 

  • תגלית: החומה הסינית ארוכה משחשבו

 

קיסרים רבים בהיסטוריה ולכולם היכלי קבורה מרשימים. מה שהופך את קברו של צ'ין שה-חואנג למרשים כל כך, הוא כמה אלפי פסלים של לוחמים בגודל טבעי שנקברו יחד איתו. פסלים אלה זכו לכינוי "צבא הטרה-קוטה".

 

הם נקראים כך על שם החומר ממנו פוסלו, קרמיקה אדמדמה המשווה להם מראה אנושי יותר (טרה קוטה=אדמה אפויה באיטלקית). מדובר בצבא שלם - הכולל 8,000 חיילים וקצינים, בגובה של 1.80 מטר עד לשני מטר, 130 מרכבות ויותר מ-600 סוסים - הערוך במבנה קרבי מלא, בהיכלים עצומים מתחת לפני האדמה. מיותר לציין שתעשיית התיירות של סין לא נראית אותו דבר מאז שנתגלו הפסלים ונבנה המוזיאון הגדול שמארח אותם.

 

מאות אלפי תיירים בשנה באים לחזות בפלא, שהפך לאחד מסמליה המובהקים של סין. בכל רחבי מחוז שאאנשי ניתן לרכוש מניאטורות של פסלי הטרה-קוטה ולאחרונה אפילו לקחו אותם לסיבוב הופעות עולמי, ששבר את הקופות במיטב המוזיאונים של אירופה.

 

אז לא פלא שהסינים רוצים עוד מהם. היום (ה') מדווח העיתון הגדול בסין כי רשות העתיקות של מחוז שאאנשי תערוך בקרוב חפירה נוספת במתחם הקבורה של הקיסר צ'ין שה-חואנג. מטרת החפירה - למצוא עוד פסלי טרה-קוטה.

 

מנהל מוזיאון הטרה-קוטה והאחראי על החפירה, צ'או ווי, מסביר את המניעים מאחורי הפרוייקט. "החשיפה לחמצן וללחות שבאוויר הפתוח גורמת לצבעם של הפסלים לדהות" אמר ווי, "קל יותר וזול יותר למצוא פסלים חדשים מאשר לשמר את הקיימים".


ערוכים במבנה קרבי מלא. לוחמי הטרה-קוטה (צילום: AP)

 

מי זכה לחיות לנצח?

צ'ין שה-חואנג, הוא הקיסר הראשון של הממלכה הסינית המאוחדת. את תקופת שלטונו, החל חואנג במאה השלישית לפנה"ס, כמלך מדינת צ'ין. במהלך ימי שלטונו איחד את צ'ין עם המדינות השכנות לה, בתהליך הדרגתי ועקוב מדם, עד שייסד למעשה את היישות הפוליטית הראשונה שנקראה סין.

 

לקיסר הראשון של סין הייתה אובססיה ידועה לחיי נצח, ככה זה כשאתה הופך לשליט של המדינה הגדולה בעולם לפני גיל 50 - לאן ניתן עוד לשאוף?! מספרים שרופאיו של צ'ין נאלצו לכתת רגליהם ברחבי המזרח הרחוק כולו, בחיפוש אחר שיקוי שיעניק למלכם חיי נצח. יש להניח שההחלטה להיקבר עם צבא מפוסל נבעה מאמונתו העמוקה של הקיסר, כי הקבר אינו התחנה האחרונה שלו, וכי הוא יזכה עוד לפקד על גייסות.

 

אך לזמן, כידוע, יש חוש אירוני חד. מאז שחשף האיכר הפשוט יאנג ג'ה-פה, שלא חיפש יותר מאשר באר להשקות באמצעותה את שדות האורז שלו, את קברו של הקיסר הגדול - נערכו שתי חפירות גדולות במתחם הקבורה והשלישית, כאמור, בדרך. כל החפירות מתרכזות בחללים המקיפים את היכל הקבר ומגינים עליו, שכן חללים אלה מאכלסים את פסלי הטרה-קוטה הנחשקים. אל היכל הקבר של צ'ין שה-חואנג עצמו, איש עוד לא העז להיכנס, שכן השמועות מספרות שהוא גדוש במלכודות מוות שנטמנו בהוראת הקיסר החשדן. וכך קרה שבעוד פסלי הטרה-קוטה זוכים לתהילת עולם, קברו של הקיסר שהורה על בנייתם שוכן לו עזוב במרכז המתחם. הקיסר מת ונשכח. חייליו - חיים לנצח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים