שתף קטע נבחר

צילום: AFP

הכנות להפגנה בטהרן; עשרות פעילים נעצרו

בעוד שבטהרן מתארגנת עוד עצרת המונים לתמיכה במוסווי, הודיעו ארגוני זכויות אדם על מעצרים של פעילים ובכירים נוספים. בין העצורים אברהים יזדי, שר חוץ לשעבר ופעיל למען הדמוקרטיה, שנעצר בבית חולים והועבר לכלא אווין. אביו של עצור אחר: האם תמיכה במוסווי הוא פשע?

טהרן נערכת להפגנת המונים נוספת במחאה על תוצאות הבחירות לנשיאות במדינה, ובתמיכה במועמד הרפורמיסטי המובס מיר-חוסיין מוסווי - חרף קריאתו של המנהיג העליון עלי חמינאי לכל הפלגים הפוליטיים להתאחד מאחורי הנהגתו האיסלאמית.

 

טלטלה פוליטית באיראן - כל העדכונים ב-ynet:

 

מוסווי קרא לתומכיו ללבוש שחור לעצרת - שתיערך לזכרם של המפגינים שנספו במהומות שסחפו את איראן השבוע. זה יהיה הערב הרביעי ברציפות שעשרות אלפים מתומכיו של הרפורמיסט יפגינו בבירה - למרות שלא קיבלו היתר לכך. באתר האינטרנט של מוסווי נכתב כי הוא עצמו עשוי להשתתף בעצרת, שתתקיים בכיכר מרכזית בטהרן ותחל בשעה חמש בערב (שעון מקומי).

 

בצהריים הודיע עבאס עלי קדחודאי דובר מועצת שומרי החוקה באיראן - הגוף המפקח על הבחירות - כי המועצה החליטה לזמן אליה את שלושת המועמדים שנחלו אכזבה בבחירות לנשיאות בימים הקרובים. זאת, כדי שאלה יוכלו להעלות בפני חבריה את תלונותיהם על התנהלות הבחירות. אתמול התכנסה המועצה לישיבה הפומבית הראשונה מאז הבחירות שנערכו ביום שישי, והוא ציין כי בפני הוועדה הועלו 646 קובלנות על אי סדרים.

 

בינתיים, הוסיפו השלטונות לנקוט יד קשה נגד מי שנתפסים בעיניהם כ"גורמים מתסיסים", וניסו להשבית אתרים ורשתות חברתיות שבהם משתמשים תומכיו של מוסווי כדי לתכנן פעילויות ולהפיץ מסרים על המשבר באיראן. כמו כן, האיסור על עיתונאים זרים לסקר את המהומות עדיין נותר בעינו. 


המפגינים צועדים אתמול לכיכר הפתה תיר בטהרן (צילום: AFP) 

 

"פשע לתמוך במוסווי?"

אמש הודיעו ארגוני זכויות אדם בינלאומיים כי פעילי אופוזיציה בולטים ופוליטיקאים המשתייכים לאופוזיציה נעצרו במדינה בתגובה לגל המחאה על תוצאות הבחירות. האדי ראמי, מנהל הארגון "הקמפיין הבינלאומי לזכויות אדם" שמושבו בניו יורק, סיפר כי שוחח עם בני משפחה ועמיתים של פעילים שנעצרו או נעלמו, ונמסר לו על לפחות 200. ממשלת איראן מנגד אישרה את דבר מעצרם של רק מספר מצומצם של פעילים - שלטענתה אחראים למעשי אלימות או פשעים אחרים.

 

גאמי אמר כי אחד הפעילים האחרונים שנעצרו הוא אברהים יזדי, שכיהן במשך תקופה קצרה כשר החוץ של איראן לאחר המהפכה האיסלאמית שהוביל ב-1979 האייתוללה רוחוללה חומייני. עתה עומד יזדי בראש ארגון "תנועת החירות", ארגון שהוצא אל מחוץ לחוק במדינה, אך המשטר מתיר את קיומו. לדבריו, יזדי נעצר בבית החולים "פרס" בטהרן. בנו של יזדי, מהדי נורבקש, המתגורר בארצות הברית, אישר כי אביו בן ה-74 נעצר כאשר קיבל טיפול בבית החולים. הוא נעצר אתמול אחר הצהריים, והועבר לכלא "אווין" הידוע לשמצה מחוץ לטהרן.


דיכוי הפגנת סטודנטים באוניברסיטת טהרן, השבוע (צילום: AFP)

 

גם פרשן לענייני איראן, סעיד ליילז, נעצר אתמול על ידי שוטרים בלבוש אזרחי בביתו. רעייתו ספרנז פנהי אישרה את דבר מעצרו. גאמי הוסיף כי פרשן ידוע נוסף, מוחמד רזא ג'לייפור, נעצר אף הוא. אתר האינטרנט של תאגיד השידור הבריטי BBC בשפה הפרסית דיווח כי ג'לפייפור נעצר בנמל התעופה כאשר ניסה לחזור לאוניברסיטת אוקספורד בה הוא לומד, יחד עם רעייתו. לדבריה, לא נמסרה סיבה למעצרו. אביו של ג'לייפור נמנה עם תומכיו של מוסווי, ובראיון ל-BBC תהה מה קרה לבנו. "האם זהו פשע, לתמוך במוסווי? זו השאלה היחידה שנשאלת עכשיו", אמר האב. "הם עברו לתקוף נשים וילדים?".

 

ארגון זכויות האדם הבינלאומי אמנסטי מסר כי 17 פעילים פוליטיים נעצרו ו"נלקחו למקומות בלתי ידועים" ביום שני בלילה, לאחר שערכו הפגנה שקטה בעיר טבריז בצפון-מערב איראן. לטענת הארגון, בין העצורים גם גפארי פרזדי, בכיר בתנועתו של יזדי, ומרצה באוניברסיטת טבריז. כן דיווח הארגון כי דיכוי אלים של כ-3,000 מפגינים בעיר אורמייה בצפון-מערב המדינה הסתיים במותם של שני אזרחים, ובמעצרם של מאות. בהפגנה באוניברסיטת שיראז נעצרו כמאה בני אדם ובהפגנה בקמפוס בעיר באבול התעמתו שוטרים עם סטודנטים במעונות.

 

בהכנת הידיעה השתתף דודי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בכיכר הפתה תיר בטהרן, אתמול
צילום: רויטרס
מוסווי. עשוי להשתתף גם היום?
צילום: רויטרס
אחד המפגינים שנפצע אתמול
צילום: פרמרז השמי
המחאה - גם על מגרש הכדורגל
צילום: רויטרס
מומלצים