שתף קטע נבחר

הערכות: הריבית לא תעלה, חרף החשש מאינפלציה

האנליסטים תמימי דעים שהנגיד יותיר אף הפעם את הריבית על כנה - בשיעור של 0.5%; אבל לא כולם מסכימים שזוהי דרך הפעולה הרצוייה, בצל החששות מאינפלציה. אי בי. איי: "צריך להתחיל בהעלאת ריבית כבר כעת"

לקראת החלטת הריבית, קיימת תמימות דעים בקרב האנליסטים שהנגיד צפוי להשאיר את הריבית במשק על כנה - 0.5%. עם זאת, לא כולם מסכימים שזו אכן דרך הפעולה הרצוייה. הקריאות להעלאת הריבית נשמעות על רקע האינפלציה במשק שהגיעה ב-12 החודשים האחרונים ל-2.8%, על אף המשבר הכלכלי. לעומתם, יש כלכלנים שמעריכים כי האופטימיות בשווקים מוגזמת וכי שיא המשבר עוד לפנינו - כך שהעלאת ריבית, לו תתרחש, תיפגע במשק.

 

נציין כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אמר לפני כשבועיים בכנס האיגוד הבינלאומי של רשויות ניירות ערך כי "המהלכים שבוצעו היו מהירים ואינטנסיבים, ועכשיו החלו דאגות לאינפלציה. השאלה אם החששות יהפכו למציאות תלוייה במעשי הבנקים המרכזיים, כמו העלאת הריבית במשק. במקרים מסויימים זה צריך להתרחש מוקדם יותר, במקרים אחרים מאוחר יותר. חשוב לבצע את זה בזמן, לא מוקדם מדי ולא מאוחר מדי".

 

הכלכלנית הראשית של בית השקעות, אי.בי.אי, איילת ניר, אומנם מעריכה שהנגיד יותיר את הריבית על כנה - אך טוענת נגד צעד זה. "צריך להתחיל במגמה של העלאת ריבית כבר כעת. עדיין יש לשמור על רמת ריבית נמוכה, מתוך מטרה לתמוך בפעילות הכלכלית במשק, אך נמוכה פחות", אמרה ניר ל-ynet.

 

לדבריה, אחד הגורמים התומכים בצורך להעלאת ריבית הם עלייה בסביבת האינפלציה על רקע העלייה במחירי הסחורות, והצפי להתאוששות כלכלית בהמשך השנה, בארץ ובחו"ל. ניר חוששת שאם הבנק לא יעלה את הריבית היום, הוא ייאלץ, בסופו של דבר, "להעלות אותה בקצב מהיר מדי, שעלול לחנוק את הפעילות היצרנית במשק, במקום לעשות זאת בשיעורים מדודים יותר לאורך זמן".

 

לדברי ניר, הערכות בשוק ההון מחזקות את הטענות בזכות סביבת ריבית גבוה יותר. "למרות שחלק מגזירות התקציב (שתורמות לעליית מחירים; ג.ק.) אמורות להתבטל בעוד שנה וחצי ובכך להוריד את שיעור האינפלציה - אנו רואים שהשוק מתמחר עלייה באינפלציה בתקופה זו אף מעל לטווח יעד המחירים של בנק ישראל (1%-3%). למרות זאת, אנו מעריכים כי בבנק ישראל חוששים מפני העלאת ריבית מוקדמת יתר על המידה - עוד לפני שצצו ניצני צמיחה במשק. הנגיד יעדיף להמתין לנתונים חיוביים נוספים לפני שייבחר להעלות את הריבית", היא מסכמת.

 

המשקיעים האופטימיים צפויים להתבדות

מלידר שוקי הון נמסר ל-ynet שקיים קונצנזוס כי הנגיד יותיר את הריבית על כנה. בניגוד לניר, מעריכים כלכלני לידר שוקי הון שקצב האינפלציה עומד לרדת ל-1% בלבד בחודשים הקרובים. "המשק ממשיך להידרדר, כך שאין תמריץ לבנק ישראל להוריד את הריבית", מוסרים כלכלני לידר, "אנו מעריכים שהמשק ימשיך להתכווץ ברבעונים השני והשלישי, בד בבד עם העלייה באבטלה. יש לזכור שלוקח זמן עד שהשינוי במצב המשק משתקף במלואו בירידה בביקושים ובתמחור".

 

בלידר טוענים כי עדיין לא ראינו את רוב השפעת המיתון על רמת המחירים במשק - ושהתאוששות העולמית במחירי האנרגיה היא מוקדמת ונשענת על אופטימיות מוגזמת בשוקי ההון העולמיים. בנוסף, טוענים בלידר "מחירי הסחורות החקלאיות ירדו בצורה משמעותית, ולכך צפוייה להיות השפעה ממתנת על מחירי המזון בחצי השנה הקרובה" זאת, כיוון שלוקח זמן מרגע ירידת מחירי חומרי הגלם ועד לירידת מחירי הסחורות הנמכרות בחנויות.

 

האם העלייה המשמעותית בכמות אמצעי התשלום במשק אינה מגדילה את הסבירות לאינפלציה? בלידר מעריכים שלא. "אין מדובר בזמנים תקינים. אין תמריץ להשקיע בבנק עקב ריביות נמוכות ומצד שני, חוסר הביטחון התעסוקתי מונע את השימוש בכספים לצריכה - כך שהכסף אומנם שוכב בעו"ש, אך ללא שימוש".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים