שתף קטע נבחר

צילום: AFP

איראן למערב: אל תתערבו; חאתמי: תנו למחות

על רקע שקט מתוח ברחובות טהרן ואחרי סוף שבוע מדמם, תקפו נשיא איראן, יו"ר הפרלמנט ושר החוץ את מדינות המערב בשל תגובותיהן לבחירות. "כך לא תצטרפו לחוג ידידותיה של איראן". בריטניה מיהרה לדחות את הטענות כלפיה. מרקל: לספור מחדש את כל הקולות. חאתמי: על הממסד לאפשר למפגינים להתבטא

נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, קרא היום (א') לארצות-הברית ובריטניה להפסיק להתערב בענייניה הפנימיים של ארצו - כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית למחצה, איסנ"א. בתוך כך, הזהיר הנשיא השמרן את הממסד מפני השלכות "מסוכנות" שיהיו לאיסור על קיום הפגנות. 

 

משבר הבחירות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

  

"ברור שבאמצעות הערות נמהרות לא תצטרפו לחוג הידידות של האומה

האיראנית", צוטט אחמדי-נג'אד כאומר בפגישה עם אנשי דת ומלומדים איסלאמיים. "לכן אני מציע לכם לתקן את עמדותיכן המתערבות". מוקדם יותר הגיבו בכירים איראנים אחרים להודעות שיצאו בימים האחרונים במערב בכל הנוגע לתוצאות הבחירות לנשיאות איראן.

 

יושב ראש הפרלמנט האיראני, עלי לריג'אני, קרא לבחון מחדש את היחסים עם בריטניה, צרפת וגרמניה. זאת לאור מה שהגדיר כהצהרותיהן "המבישות" בנוגע לתוצאות הבחירות. "לריג'אני כינה את עמדותיהן של ארצות-הברית, בריטניה, גרמניה וצרפת ביחס לבחירות לנשיאות איראן מבישות וקרא לוועדת החוץ והביטחון של הפרלמנט לבחון מחדש את הקשרים עם שלוש המדינות האירופיות", נאמר בדיווח על דברי לריג'אני, אותם נשא בנאום בפרלמנט.

 

מוקדם יותר מתח גם שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, ביקורת חריפה על בריטניה ומדינות מערביות אחרות. בנאום שנשא בפני דיפלומטים זרים בטהרן, גינה את מה שתיאר כ"התערבות" מצד גורמים בריטים בבחירות. עוד רמז כי אנשים שקשורים למודיעין הבריטי נסעו לארצו לפני הבחירות.

 

מדינות אירופה הגיבו בזו אחר זו

ארה"ב ניתקה את יחסיה עם טהרן אחרי המהפכה האיסלאמית ב-1979. הנשיא האמריקני ברק אובמה ניסה מאז שנכנס לבית הלבן בינואר לחדש את המגעים עם הרפובליקה האיסלאמית, אך טרם הצליח. מדינות רבות במערב מתחו ביקורת על התנהלות איראן בבחירות ואחריהן, והטילו ספק בתוצאותיהן. ממשלת איראן דחתה מכל וכל את הטענות בדבר זיופים.


תומכי מוסווי ברחובות טהרן, אתמול (צילום: רויטרס)

 

בריטניה דחתה היום מכל וכל את האשמות איראן, כאילו היא מילאה חלק במחאות האלימות בשטחה. "אני דוחה באופן קטגורי את הרעיון שמדינות זרות הפעילו מניפולציות או השפיעו על המפגינים באיראן", אמר שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד. "עמדתה של בריטניה היא שזכותו של העם האיראני לבחור את ממשלתו".

 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, קראה היום לאיראן לספור מחדש את כל הקולות בבחירות השנויות למחלוקת, לאפשר את קיום ההפגנות ולהתיר לעיתונאים לדווח על המתרחש בחופשיות. בהודעה שפרסמה אמרה כי גרמניה "עומדת לצד העם האיראני, שרוצה לממש את זכותו לביטוי חופשי והתקהלות".

 

איטליה קראה לאיראן לפתוח במגעים עם הרפורמיסטים כדי לשים קץ למהומות האלימות. משרד החוץ ברומא הודיע שהוא מכבד את ריבונותה של איראן ומכיר בתפקידה האזורי החשוב, אך ציין כי האינטרס של טהרן הוא למצוא פתרון בר קיימא למשבר, שיוסכם על כל האיראנים.


המהומות בטהרן, אתמול (צילום: רויטרס)

 

הנשיא המתון לשעבר של איראן, מוחמד חאתמי, הזהיר היום את הממסד מפני ההשלכות המסוכנות שיהיו לאיסור על הפגנות התמיכה במוסווי. "מניעה מאנשים להביע את דרישותיהם באופן אזרחי תהיה בעת השלכות מסוכנות", צוטט חאתמי בסוכנות הידיעות הרשמית למחצה "מהר".

 

בתו של רפסנג'ני נעצרה

הרשויות באיראן האשימו "טרוריסטים" ומתפרעים באחריות לעימותים שבהם נהרגו, לפי הטלוויזיה הממשלתית, לפחות עשרה בני אדם. הלילה דיווחה רשת CNN כי לפחות 19 נהרגו ואולם לפי דיווחים אחרים, מניין ההרוגים גבוה בהרבה. רשת טלוויזיה מקומית דיווחה כי מניין ההרוגים עומד על עשרה. בדיווחים בכלי התקשורת באיראן נרמז כי רק למערב יש מה להרוויח מהפרות הסדר שפרצו בעקבות ההכרזה על הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד כמנצח בבחירות.

 

סוכנות הידיעות פארס דיווחה כי איראן החליטה לגרש משטחה את כתב ה-BBC, והודיעה לו כי עליו לעזוב בתוך יממה. "ג'ון ליין ייאלץ לעזוב את איראן במהלך 24 השעות הקרובות, אחרי שהואשם בהפצת דיווחים כוזבים, הפר את הנייטרליות בסיקורו, תמך במפגינים ופגע בזכויות האומה האיראנית", דווח מפי גורם עלום שם. ברשת הבריטית טרם הגיבו.

 

בתוך כך, גורם בלשכתו של מנהיג האופוזיציה האיראני, מיר-חוסיין מוסווי, הכחיש מכל וכל את הידיעות שפורסמו לפיהן המועמד הרפורמיסטי המודח נכח בעימותים שאירעו אתמול ברחוב ג'ייהון בטהרן. בהודעה שפורסמה באתרו הרשמי של מוסווי נאמר כי "מדובר בשקר גס ומוסווי לא היה אתמול באף רחוב בטהרן". אתמול דווח כי מוסווי נאם בפני תומכיו ברחוב ג'ייהון ואמר להם כי הוא מוכן למות מות קדושים.

 

הטלוויזיה האיראנית דיווחה היום בצהריים כי בתו של הנשיא לשעבר, אכבר האשמי רפסנג'ני, נעצרה עם ארבעה מבני משפחתה בגין השתתפות בהפגנות בלתי חוקיות. לפי הדיווח, המעצרים בוצעו אתמול בשעת לילה מאוחרת. לא נמסר מי הם שאר בני המשפחה שנעצרו. בשבוע שעבר שידרה הטלוויזיה צילומים שבהם נראתה פאיזה האשמי רפסנג'ני, בתו הבכורה של איש הדת הבכיר, נואמת בפני מאות תומכי מוסווי. רפסנג'ני לא הסתיר את אי שביעות רצונו מניצחונו של אחמדי-נג'אד, ואף התפטר במחאה מתפקידיו הרשמיים.


פורסם לראשונה 21/06/2009 13:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא אחמדי-נג'אד: אל תתערבו
צילום: AP
צילום: איי פי
לריג'אני: לשקול מחדש את היחסים
צילום: איי פי
מותקי רמז: הבריטים שיגרו מרגלים
צילום: רויטרס
מקורב למוסווי: לא אמר שמוכן למות
צילום: AP
מיליבנד: בריטניה לא התערבה
צילום: AP
צילום: איי פי
רפסנג'ני. בתו הבכורה נעצרה
צילום: איי פי
מומלצים