שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ונציה נלחמת בזבל: המציאה מחדש את מי הברז

מיליוני תיירים בשנה, קיץ חמים ולא מעט איטלקים חובבי מים - לא פלא שהפחים והתעלות של ונציה התמלאו בבקבוקי מים מפלסטיק. הפיתרון שהגו בעיר נלקח מהמתחרים - תעשיית בקבוקי המים: מיתוג מחדש ויוקרתי למי הברז המקומיים

תעשו חשבון: ונציה היא עיר חמימה למדי בקיץ, והאיטלקים הם אלופי העולם בצריכת מים מבקבוקים (כ-150 ליטר בשנה). תוסיפו על זה את העובדה שבעיר מבקרים מדי שנה פי מאה תיירים ממספר התושבים - ותקבלו הרבה מאוד בקבוקי מים שצפים בתעלות, סותמים את הפחים באתרים ההיסטוריים ומתגלגלים בכל פינה.

 

מאחר שבמקום רחובות יש בונציה תעלות - איסוף האשפה חייב להעשות באופן ידני, והמחיר גבוה פי ארבעה מבערים אחרות באיטליה. כל זה הוביל את ראשי העיר להגות תוכנית שבעבר נשמעה בידיונית: לגרום לאיטלקים לשתות מים מהברז.

 

לפני כשלוש שנים הקימה העירייה את חברת וריטאס - "אמת" - חברה עירונית לטיפול בתשתיות המים והאשפה, מתוך הבנה שהגדלת השימוש במי ברז תפחית את כמות האשפה. לאחרונה פתחה העירייה בקמפיין ציבורי חדש, שמבוסס על הטקטיקה הפירסומית שהפכה את תעשיית המים בבקבוקים לענף שמגלגל מיליארדי דולרים בשנה.

 

המים האמיתיים של ונציה

"ניו יורק טיימס" דיווח כיצד מיתגה העירייה מחדש את מי הברז בעיר, והעניקה להם את השם "אקווה וריטאס" - מים אמיתיים. מעצבים עמלו על סמליל (לוגו) מעוצב באלגנטיות המתבקשת, והעירייה חילקה לכל התושבים חינם אין-כסף כדים הנושאים את השם המחודש, כדי שימלאו אותם במי ברז וישתו בהנאה.

 

באיטליה מכנים לעיתים את מי הברז המסופקים על ידי העירייה כ"מים של ראש העיר". הוגי הקמפיין - במהלך שכלל בתוכו גם לא מעט הומור עצמי - הציבו בחזית הקמפיין את ראש עיריית ונציה, מאסימו קאצ'ארי, שנראה בפרסומת מוזג לעצמו כוס מים מתוך הכד ואומר: "גם אני שותה מים של ראש העיר".

 

"מים מהברז לא צריכים בקבוק", הסביר אחד מבכירי העירייה, ריקרדו סקרלו. "האיכות שלהם נמצאת תחת פיקוח קפדני יותר ממים בבקבוקים, הם זולים וגם לא צריך ללכת לחנות כדי להשיג אותם".

 

יתרה מזאת - תושבי העיר קיבלו עלוני מידע שהסבירו למי שלא ידע כי המים של ונציה מקורם במאגרי מי תהום עמוקים, ומדובר במים מאותו אזור ממנו שואבים גם את מותג המים המבוקבקים המפורסם ביותר של איטליה - סן בנדטו.

 

הפסולת פחתה אך צריכת מי הברז לא גדלה

התוכנית הצליחה בכל הקשור להפחתת הפסולת בעיר. על פי חישובי העירייה, כמות הפסולת פחתה מ-288 טונות בחודש לפני שנה, ל-261 טונות השנה. מנגד, בכל הקשור לשתיית מים - התוכנית מעט חורקת. התושבים, כך מתברר, לא מיהרו לזנוח את הבקבוקים. אם לפני שנתיים 72 שתו לפעמים מים מהברז, היום שיעורם עומד על 79 אחוז.

 

חיסרון אחר בתוכנית קשור בעובדה שהיא פונה לציבור המקומי, בעוד שעיקר נפח הפסולת מקורו לא בבתים אלא במסעדות, בקיוסקים ובבתי המלון - כלומר בתיירים. ועדיין, בעיר סבורים שניתן לתקוף את המטרה גם בחזית הזו, ומתכננים להמליץ למבקרים הרבים לשתות מים מהמזרקות הציבוריות הפזורות ברחבי העיר - בדיוק כפי שנהגו האורחים לעשות לפני מאות שנים. "המים האלה מצויינים", אמר סקרלו.

 

עוד ממליצים בעירייה להניח לכמה דקות את כד או כוס המים, כדי לאפשר לכלור להתנדף, ולמשקעים שונים לשקוע. ומה בקשר למי שמעדיפים מי סודה: גם לזה העירייה מוכנה עם תוכנית להנחה על מכשירי סודה ביתיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מים בששון. ונציה
צילום: דני שדה
מומלצים