שתף קטע נבחר

סטודנטים למשפטים נגד לשכת עורכי-הדין

הסטודנטים טוענים שהארכת תקופת ההתמחות לשנתיים ואי כוונת האוצר לשלם דמי אבטלה מתום תקופת ההתמחות ועד בחינות הלשכה תפגע בהם קשות. מתמחה: "רוב המתמחים לא יוכלו לשרוד ללא הכנסה במשך תקופת הלימודים לבחינות"

תחת הכותרת "לא עו"ד גילדה", פותחים הסטודנטים למשפטים במאבק נגד לשכת עורכי הדין, המבקשת להאריך את תקופת התמחותם של הבוגרים לשנתיים - ונגד משרד האוצר שצפוי להטיל עליהם גזרות, הנוגעות לדמי אבטלה.

 

הסטודנטים קוראים להעביר את הסמכות להסמכת עורכי דין לידי משרדי הממשלה: "ללשכה אין אינטרס אמיתי להכשיר מתמחים טובים,

שיתחרו בעורכי-הדין הוותיקים. לכן, שיפור רמת ההתמחות ואיכותה ופיקוח הגון עליה יוכלו להתבצע רק על ידי המדינה".

 

לדבריהם, שורר מצב אבסורדי בו לשכת עורכי-הדין אחראית על הענקת הרישיונות ועל כל תהליך ההסמכה של עורכי הדין החדשים. התוצאה, לדבריהם, "ניגוד עניינים מובנה, שמוביל את האיגוד המקצועי לשקול שיקולים זרים ולהיעדר אובייקטיביות בהסמכת עורכי דין חדשים ובמתן רישיונות". הסטודנטים הביאו דוגמאות מהעולם - במדינות בהן המדינה מסמיכה את בוגרי המשפטים לעסוק בעריכת דין.

 

"אי אפשר לשרוד כלכלית"

טל קדמי, מתמחה המסיים בעוד חודשיים את התמחותו באחד ממשרדי עורכי הדין המובילים בארץ, אמר: "הלימודים לקראת הבחינות מפרכים, ומתפרשים על פני שעות רבות ביממה. רובם המכריע של המתמחים לא יוכלו לשרוד כלכלית ללא הכנסה במשך תקופת הלימודים לבחינות".

 

קדמי אמר עוד: "המצב בו חושק משרד האוצר, לפיו הלומדים לבחינות לא יהיו זכאים לדמי אבטלה, יאלץ את מרבית הלומדים לעבוד במהלך הלימודים לבחינות, וראוי לזכור, כי קיים קושי במציאת עבודה לתקופה של כחודשיים וחצי, כך שלא מן הנמנע שיהיו אשר לא ימצאו כלל עבודה. ברי המזל אשר יצליחו במציאת עבודה לתקופה האמורה יהיו, באופן טבעי, מועמדים מצוינים להיכשל בבחינות, כיוון שלא ישאר בידם די זמן על מנת ללמוד לקראתן. עצוב שבשם תיקון העוול ההיסטורי לכאורה מבקש משרד האוצר לחסוך כמה שקלים מתקציב המדינה על חשבון אוכלוסייה, שהיא חלשה בהרבה משנדמה".

 

יו"ר הפורום המשפטי של ראשי האגודות מטעם ההתאחדות, אמיר זיסקינד, התייחס לתקופת ההתמחות: "על הממשלה לקחת אחריות ולהעביר את סמכויותיה של לשכת עורכי הדין בכל הקשור להסמכת מתמחים לידי משרד המשפטים. רק כך נוכל למנוע את המצב האבסורדי, שנוצר בו הגוף המסמיך מחויב בראש ובראשונה לגילדה שמטרתה למנוע תחרות בשוק".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, בועז טופורובסקי, הוסיף: "הסטודנטים רואה בהחלטות אלה פגיעה קשה וכואבת במישור התעסוקתי, החברתי והכלכלי. מאז שפורסמו הגזירות". לדבריו, "סטודנטים רבים טוענים, כי הגזירות הללו מעמידות את סיום התואר שלהם בסימן שאלה ושהחלטה זו תהפוך את המתמחים למוצר זול בדוכני 'שוק העבדים' של המשרדים הגדולים". הסטודנטים למשפטים גם כתבו מכתב לחברי כנסת, בו טענו כי "הלשכה אינה פועלת כגוף ציבורי אחראי ואובייקטיבי בנושא הסמכת עורכי-הדין החדשים, והיא פועלת, מטבע הדברים, כשחקן אינטרסנט".

 

הלשכה תוקפת בחזרה

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "פורום ראשי אגודות הסטודנטים למשפטים מציע לשלול את סמכותה של הלשכה להסמיך עורכי דין חדשים, מאחר שאינו מצליח להתמודד עם טיעוני הלשכה בדבר הידרדרות מקצוע עריכת הדין, ועם חובתה לפעול לשיפור

הרמה המקצועית של עורכי הדין, על מנת שהציבור יזכה לקבל שירות משפטי איכותי. לא רק שהלשכה לא פעלה עד היום כגילדה סגורה, אלא שהיא פתחה שעריה יותר מכל ארגון אחר, וההצעה לשינוי עתה מועלית באורח מושכל לנוכח המצב המידרדר של המקצוע".

 

בתגובה לשינוי הצפוי ב'חוק ההסדרים', אמרו במשרד האוצר בתגובה: "דמי האבטלה הינם קצבה שנועדה לסייע לדורשי העבודה בפרק הזמן בו הם מחפשים אחר מקום עבודה, לפיכך דמי אבטלה מיועדים רק למי שזמין לעבודה ומחפש מקום עבודה באופן פעיל. משפטנים ורואי החשבון אשר לומדים למבחני ההסמכה שלהם, אינם עומדים בתנאים אלו, שכן הם אינם זמינים לעבודה בתקופת הלימודים לבחינות ההסמכה, ולכן אין כל סיבה שיהיו זכאים לדמי אבטלה על חשבון הציבור בתקופה האמורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס הסמכת עורכי-דין. ארכיון
צילום: יוסי זמיר, פלאש 90
מומלצים