שתף קטע נבחר

צילום: AFP

הרג המפגינה באיראן: 'אמרתי לה - נדא, אל תלכי'

למרות איסור השלטונות לדבר על מי שהפכה לסמל המחאה - כמה מחבריה של נדא סולטאני שוחחו עם כתב עיתון אמריקני, שבא לבית משפחתה האבלה. אחד מהם שחזר את הרגעים האחרונים, לפני שנורתה למוות בהפגנה

"אמרתי לה 'נדא אל תלכי', אבל היא התעקשה". כך צוטטה (יום ג') חברתה של נדא סולטאני, שנהרגה בהפגנה האלימה בטהרן בשבת והפכה לסמל תנועת המחאה. בינתיים, במה שהוגדר כעוד יום אבל, לא דווח על הפגנות או מהומות חדשות, לפחות לא בטהרן. עם זאת, אנשי המחאה לא נכנעים לתכתיבי המשטר - ומארגנים הפגנה גדולה מחר מול הפרלמנט, ועוד אחת מחרתיים.

 

טלטלה פוליטית באיראן - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

"היא אמרה לי 'אל תדאגי, זה רק קליע אחד וזה נגמר'", סיפרה החברה שהזדהתה בשם הבדוי גולשאד, בראיון לעיתון האמריקני "לוס אנג'לס טיימס". החברים מספרים שכוחות הביטחון באיראן הורו לחברים ולמשפחתה של נדא לא לערוך טקסי זיכרון עבורה במסגד, ודרשו לא לדבר עליה בפומבי. אבל כמה מהם מתעקשים לדבר - בתקווה שהעולם לא ישכח אותה. כך חשפו את הפרטים המהימנים ביותר אודותיה עד כה, לאחר חרושת שמועות ברשת. 

 

ביום ראשון הגיעו רבים לבית האבלים של משפחת סולטאני במזרח טהרן. חלק מהנשים לבשו צ'אדור שחור, המכסה את כל הגוף, ואחרות לבשו ז'קטים ומשקפי שמש מעוצבים. רבים מחבריה פחדו לדבר - חוץ מפנהי, שאמר שכבר אין לו מה להפסיד. "הם מכירים אותי ויודעים מי אני. הם יכולים לבוא ולקחת אותי לאן שהם רוצים. הזמן שלי עבר, אנחנו צריכים לחשוב על הצעירים".

 

הסרטון שתיעד את מותה של נדא (קשה לצפייה)

 

עבור הקרובים, נדא היא הרבה יותר מסמל - בת, אחות וחברה, שאהבה מוזיקה ואהבה לטייל. אשה צעירה ויפה בשיא פריחתה. "היא היתה אדם מלא שמחה", סיפר המורה שלה למוזיקה, חמיד פנהי. כמו רבים אחרים, גם הוא בא לבית הוריה להתאבל. "היא היתה קרן אור. אני כל כך מלא צער, הייתי מלא תקווה לגביה".

 

רצתה להדריך טיולים

נדא סולטאני נולדה בטהרן למשפחה צנועה. אביה עובד במשרה ממשלתית ואמה עקרת בית. החברים מספרים שכמו רבים משכניה, נדא היתה נאמנה לשורשים האסלאמיים ולערכי המסורת. עם זאת היא גם היתה סקרנית בנוגע לעולם שבחוץ אליו ניתן להגיע בקלות בעזרת טלוויזיה בלווין, באינטרנט ובטיולים לחו"ל. 


המוות הטראגי שהפך לסמל (צילום: AP)

 

נדא היתה הבת השניה מתוך שלושה ילדים, ולמדה פילוסופיה איסלאמית באוניברסיטת אזאד בטהרן עד שהחליטה לפתוח בקריירה בתחום התיירות. היא

לקחה שיעורים פרטיים כדי להפוך למדריכת תיירים, וקורסים בטורקית, כדי שיום אחד תוכל להדריך תיירים איראנים בחו"ל. היא מאוד אהבה טיולים וחסכה כסף כדי לטוס עם חברים לדובאי, טורקיה ותאילנד. רק לפני חודשיים נפשה באנטליה.

 

פנהי וחברים אחרים סיפרו גם שהיא מאוד אהבה מוזיקה, במיוחד פופ פרסי ולמדה לנגן על פסנתר. היא גם היתה זמרת מעולה, הם אומרים. לדבריהם, נדא מעולם לא היתה פעילה פוליטית, והיא התחילה ללכת להפגנות ההמוניות רק אחרי שכעסה על תוצאות הבחירות.

 

"היא לגמרי לא היתה יכולה לסבול את חוסר הצדק", אמר פנהי. "כל מה שהיא רצתה הוא שיספרו את הקולות של האנשים כמו שצריך, אז היא יצאה למחאה בלי שום אלימות". לדברי גולשאד, לא רק היא הזהירה אותה לפני ההפגנה - גם ההורים ועוד חברים.

 

מי ירה בנדא?

כשהתבקשו לשחזר את שעותיה האחרונות, הם הסבירו שנדא, המורה למוזיקה פנהי ושני חברים נוספים נתקעו בפקק תנועה ברחוב קארגר, ממזרח לכיכר אזאדי בטהרן, בדרכם להפגנה. כשהם יצאו מהמכונית כדי לנשום קצת אוויר ולהעיף מבט מעבר למכוניות הרבות, שמע פנהי קול נפץ מרחוק. בן רגע הוא הבין שמדובר באש חיה. נדא התמוטטה על הקרקע.

 

"היינו תקועים בפקק ויצאנו החוצה להסתכל. הם ירו בה מבלי שהיא השליכה אבן או משהו אחר", הוא אמר. "זה היה רק קליע אחד". הדם נשפך מצדו הימני של החזה שלה, ניגר מחוץ לפיה לאפה, לאחר שראותיה התמלאו. "אני בוערת, אני בוערת", משחזר פנהי את מילותיה האחרונות.

 

מהר מאוד התגודד סביב נדא קהל גדולים של סקרנים. רופא ניסה לעזור לה ואמר לפנהי לשים את כף ידו על הפצע וללחוץ. נהג שהגיע מכיוון אחר קרא לאנשים להכניס אותה למכונית, אך עד שהגיעו לבית החולים היא כבר מתה מפצעיה. פנהי סיפר שעדי ראיה במקום אמרו שהיורה לא היה שוטר, אלא איש כוחות הביטחון שהיה בלבוש אזרחי.

 

באשר לאחראים למותה, אומר פנהי כי "כאשר הורגים ילדה תמימה, זה לא צדק. זאת לא דת. זה לא מקובל בשום אופן ואני בטוח שאלוהים לא יוותר למי שירה בה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נורתה והתמוטטה. נדא סולטאני
צילום: AFP
אלימות ברחובות טהרן
צילום: פרמרז השמי
מומלצים