שתף קטע נבחר

"את לא חוששת שיפטרו אותך בגלל שאת חולה"

במפעל בתל אביב, מייצרים נפגעי נפש מוצרים רפואיים חיוניים. העובדים כאן נהנים לבוא לעבודה. וגאים להיות חלק ממערך מקצועי שמקנה להם תחושת עשייה משמעותית ומסגרת יציבה שנותנת להם אחיזה ורצון לקום בבוקר, כל בוקר, כי יש בשביל מה. ולא תמיד היה. לקראת כנס "מעסיקים רואים מעבר", הכרות עם מפעל מוגן מהדור השלישי

מאחורי זכוכית גדולה, עטוף אריזה חד-פעמית של כובע, חלוק, כפפות וערדליים, יושב גבריאל (כל השם האמיתיים שמורים בחדר הסטרילי) ובסבלנות אין קץ שוקד על הרכבתו של מוצר רפואי חדיש. עיניו עוקבות בזהירות אחר מעשה ידיו, מבטו לא מניח לשבריר תנועה לחמוק ממנו. הכל חייב להיות מדויק מאוד. המקום, כיאה לחדר סטרילי בכל מפעל מתקדם שמכבד את עצמו, מצוחצח למשעי, בוהק בניקיונו, חשוף תחת האורות הבהירים. "אגית טכנולוגיות", ידביק עובד אחר את המדבקה עם הלוגו על אריזת המוצר, לאחר שזה יעבור את בקרת האיכות הקפדנית ויאושר על ידי עובד נוסף.

 

במפעל שממוקם בדרום תל אביב, באזור של מוסכים ובתי מלאכה לחלפים, מייצרים מוצרים רפואיים חיוניים המשמשים רופאים בבתי חולים, מנהלי מעבדות וחוקרים. נראה שהעובדים כאן נהנים לבוא לעבודה. מגיעים מוקדם, מחתימים כרטיס, גאים להיות חלק ממערך מקצועי שמקנה להם תחושת עשייה משמעותית ומסגרת יציבה שנותנת להם אחיזה ורצון לקום בבוקר, כל בוקר, כי יש בשביל מה. ולא תמיד היה.

 

אפילו עכשיו, כשהכל כאילו בסדר, שגרתי, קורה שמשהו פתאום נשבר בפנים, וקשה להמשיך. קשה להיות. אז נכון שאפשר לדבר עם מישהו, ונכון שלפעמים יום או יומיים מנוחה מספיקים כדי לעמוד שוב על הרגליים, אבל לפעמים הנפילה חזקה מדי, וכבר אין כוחות להיחלץ מהגיהנום הפנימי, ואז צריך להתאשפז. שוב.

 

"כל העובדים כאן הם פגועי נפש", מסבירה אוריאלה, אחת העובדות. "כולם כאן לוקחים כדורים, כולם עברו אשפוזים. ההבדל בין המקום הזה לאחרים מתחיל מזה שפה את לא חוששת לדבר. את לא חוששת שידעו או שיפטרו אותך בגלל שאת חולה".

 

אוריאלה (52) נולדה בתל אביב ועד גיל 47 גרה בבית, עם ההורים. לפני שהגיעה לאגית טכנולוגיות טיפלה בארנבונים, תוכים ואוגרים במסגרת מועדון תעסוקתי, "אבל שם קיבלנו רק דמי נסיעות", היא אומרת. כיום היא מתגוררת בהוסטל בעיר, ובבקרים מגיעה לעבוד במפעל, שלו היא מייחסת תפקיד חשוב בחייה, גם בתהליך השיקום והאבל לאחר מות הוריה. "מאוד טוב לי כאן", היא אומרת. "מצאתי פה כל כך הרבה תמיכה ואהבה וחום, זה מאוד עזר לי. אני קמה בשמחה בבוקר ללכת לעבודה".

 


אני יודעת שאני עושה משהו חשוב. מעריכים את העבודה שלנו

גם היא, כמו שאר עמיתיה במפעל, מייחסת חשיבות גדולה לסדר יום קבוע. "אני קמה בבוקר - לא כל הזמן ישנה במיטה -מתלבשת, נוסעת למפעל, מגיעה, מחתימה כרטיס. גם ההחתמה של הכרטיס - מהדברים הכי קטנים עד לגדולים – זה נותן לך משמעות, סיפוק, רצון לתפקד. זה נותן את הטעם לחיים, את הרצון לעזור לעצמך, את הרצון לקום בבוקר. זה נורא חשוב לנפגעי נפש, ולא רק להם, הרצון לתפקד, לקום ולעשות דברים, ולא לשקוע בדיכאון, במצב רוח רע, בעצב. הרי גם אדם בריא שקם בבוקר ויש לו מה לעשות ירגיש אחרת ממובטל, שמרגיש דחוי ולא יכול לממש את עצמו, את היכולות שלו, שלא יכול להביא פרנסה הביתה ומרגיש שהוא חסר תועלת, נטל על המשפחה שלו, על החברה.

 

"המשכורת כאן לא כל כך גבוהה", היא מודה, "אבל התנאים טובים, והעבודה עצמה לא קשה. לפעמים אני עושה רצועות למוניטור לנשים בהריון, לפעמים מרכיבה מחטים על מכסים של כוסות שתן, או מדביקה מספרי מחשב על מבחנות. המוצרים האלה מגיעים אחר כך לבתי חולים, ואני יודעת שאני עושה משהו חשוב. מעריכים את העבודה שלנו". וזה, בעיקר כשחוזרים קצת אחורה בזמן, לא דבר פשוט.

 

הכי קרוב לשוק הפתוח 

"התפישה שלנו היא לתת לנפגעי נפש סוג של תעסוקה שונה לגמרי ממה שהיה מקובל", מסביר גדי פורת, מנהל תחום התעשייה במפעלים המוגנים של האגודה לבריאות הציבור, שאגית טכנולוגיות הוא אחד מהם. "מגיע בנאדם בן 30 פלוס שמעולם לא עבד, ופתאום פה הוא צומח. אנשים ששנים לא עבדו עוברים פה שינוי מהותי. גם אם אלה עבודות ייצור פשוטות, הן עבודות ראויות, בשונה ממה שהיה מקובל במפעלים המוגנים של הדור הישן, כשפה ושם היו נותנים לאנשים לארוז כפיות, או צעצועי יום הולדת ובלונים.

 

"התפישה החדשה שמקדם משרד הבריאות היא לתת תעסוקה באופן שיהיה הכי קרוב למה שקורה במפעלים נורמטיביים בשוק הפתוח", מסביר פורת. "לכן חיפשנו נישות בייצור שבהן המפעל לא יהיה יותר קבלן משנה, אלא ייצר מוצרים סופיים ללקוחות וינוהל ברמה ניהולית גבוהה. כך המפעל ירוויח, והשכר של העובדים יעלה. לדוגמא, שולפן ללידת ואקום; במקום המוצר המיובא, שמחירו מעל 120 שקל, אנחנו מייצרים כאן מוצר חליפי ואז יכולים למכור אותו גם ב-70 שקל. נוצר פה רווח כפול: מערכת הבריאות הארצית נהנית מהחלופה המקומית, והעבודה הולכת לטובת המשתקם. כך המשתקמים כבר לא מקבלים מאות ספורות של שקלים, אלא יכולים להגיע גם ל-1,600 שקל. חלקם גם קודמו לתפקידים של מנהל מחלקה, ראש צוות, אחראי אבטחת איכות".

 


הניהול הוא נורמטיבי, עם אנשים מתחום התעשייה

 

מה שעוד עוזר להצלחת התהליך הוא השימוש בשפה שמקובלת בכלל התעשייה: "הניהול עצמו הוא ניהול נורמטיבי, עם אנשים מתחום התעשייה", הוא מדגיש. "באגית למשל, מנהל השיווק היה מנהל השיווק בטבע מדיקל, אני עצמי הגעתי מתחום ציוד רפואי, ולא מתחום השיקום. כמפעל תואם טבע, מבחינת הפרוצדורות של העבודה, גם לשם שנבחר, 'אגית טכנולוגיות', יש משמעות. התעסוקה היא כרטיס הביקור של האדם. כשהוא אומר, 'עבדתי באגית טכנולוגיות וייצרתי מוצרים רפואיים, הוכשרתי והתמדתי' - הסיכוי שלו להשתלב בעבודה יותר נורמטיבית הוא גדול".

 

פה לא עושים טיפול

מי שאמונה על כל נושא השיקום באגית היא סמדר קרת, קוסמת בהסוואה של עובדת סוציאלית שיקומית. "כולם פה מתמודדים עם מחלת נפש, בדרך כלל זו סכיזופרניה. הבעיה היא ש-90% מנפגעי הנפש בארץ אינם עובדים. רק 10% משתלבים במעגל העבודה. התפיסה השיקומית שלנו היא שגם אנשים שמתמודדים עם מחלת נפש יכולים לעבוד ולייצר מוצרים באיכות גבוהה. זה שהיום אדם יצא מאשפוז, בלי כוחות, חרד, מתמודד עם סטיגמה, עם התרופות ותופעות הלוואי ועם הסימפטומים של המחלה, שלא נעלמו לגמרי - לא אומר שעם הזמן מצבו הבריאותי לא יכול להשתפר.

 

"יש היום מושג חדש בבריאות הנפש, של החלמה. שזה אומר לאו דווקא ריפוי של המחלה, אלא שאדם מאוזן תרופתית ככל האפשר, ושבמסגרות השונות בחייו - תעסוקה, יחסים בינאישיים, פנאי, זוגיות – הוא בעצם מתפקד בהתאם לתפקוד שנדרש מאדם נורמלי בגילו ובמעמדו. העבודה נתפשת כמשאב חשוב בתהליך ההחלמה; יש בה אספקט של הסחת דעת משקיעה בדאגות פנימיות והקטנה של חרדה ותחושת חוסר אונים. דרך העבודה האדם עובר שינוי מתפקיד של חולה לתפקיד של אדם בריא, יצרני, תוך תחושה שהוא שייך לקהילה האנושית הבריאה והמתפקדת. העובדים כאן עוברים תהליך של שיקום, אבל פה לא עושים טיפול. זה מקום עבודה, מפעל רגיל, יצרני, שמייצר מוצרים ברמה גבוהה ומתמודד בשוק החופשי עם כל מפעל אחר. בה בעת זה מקום שמכין לקראת יציאה לשוק החופשי, למי שיכול".

 

קרת מדברת על התמיכה, ההכלה והסביבה כמרכיבים חיוניים בתהליך. "המפעל הזה הוא גם 'מכיל'. מותר לאדם להיות חולה, מותר שתהיה לו ירידה בתפקוד, מותר לו להתאשפז – ואנחנו נקבל אותו. אנחנו יכולים לספוג את התנודתיות הזו, שמאפיינת את האנשים שמתמודדים עם מחלת נפש. זה כמו בית כאן לרבים מהאנשים. כשיש בעיות, משברים - יש תמיכה. אצל אנשים נפגעי נפש לא תמיד אפשר לשנות דברים באדם, אז מתייחסים לסביבה; אצל חלק מהאנשים היכולת למצות את היכולות היא מאוד גבוהה, בזכות סביבה תומכת".

 


אצל נפגעי נפש לא תמיד אפשר לשנות דברים באדם, אז מתייחסים לסביבה

 

במפעל, שהוקם ב-2006, מועסקים כיום כ-50 עובדים, רובם גילאי 60-22. אלה מהם שהקשיים הנפשיים פגשו אותם בגיל צעיר נפלטו ברובם ממערכת החינוך כנערים. כמה מהם חיים עדיין אצל הוריהם או מתגוררים במסגרות של דיור מוגן. משתקמים אחרים במפעל מכירים היטב את החיים הנורמטיביים, שהיו גם חייהם שלהם, לפני שאלה התנפצו להם מול העיניים. ביניהם בעלי תארים אקדמיים ומקצועות חופשיים שחלו כשהגיעו לשנות השלושים והארבעים שלהם, כשמאחוריהם קריירה בשוק הפתוח, והם נשואים ובעלי משפחות.

 

"היתה אוכלוסייה שלמה שלא היה לה מענה", מספרת קרת על הצורך שהביא בסופו של דבר להקמתם של עשרה מפעלים כדוגמת אגית בשנים האחרונות, ביניהם "אופק תעשיות" בחיפה ו"אסיא טכנולוגיות" בירושלים. "מדובר באנשים משכילים, שהיכולת שלהם יותר גבוהה, שהמחלה שלהם מאוזנת יותר ושרמת התפקוד שלהם היתה בסך הכל גבוהה, אבל לא מספיק כדי להשתלב בשוק הפתוח במדינת ישראל, שהוא מאוד תובעני – מבחינת שעות עבודה רבות, לחץ, דרישה להספקים גבוהים, התמדה וביצוע של כמה עבודות בבת אחת. רוב האנשים כאן כן ניסו להסתדר בשוק הפתוח ולא הצליחו להשתלב. אנחנו מקווים שבסיום התהליך השיקומי שהם עוברים כאן, תוך שהם רוכשים הרגלי עבודה, ביטחון ויציבות נפשית, הם יחזרו לשוק הפתוח".

 

מחכה לבוקר שיבוא

רפאל (58) ארבעה חודשים באגית, הוא כלכלן בעל תואר שני. לו ולאשתו שלושה ילדים: אחת רופאה, אחת מורה, ובן בצבא. לפני עשר שנים חלה. לא שקודם היה קל; כשעלה לארץ מברה"מ בגיל 39, נאלץ לאחסן את השכלתו ואת הרזומה המקצועי העשיר שלו ככלכלן בחברה גדולה, וזרק אותם לבוידם. "לא היתה לי שפה. עשיתי כל מיני עבודות, הייתי מנקה צלחות במסעדה, מטאטא רחובות בשוק הפשפשים מטעם עיריית תל אביב, אחר כך התקבלתי לעירייה כפקיד. בהמשך פתחנו אשתי ואני חנות, ואז חליתי במחלה. מאניה דיפרסיה. הייתי מאושפז באברבנאל". אחרי האשפוז יצא לשוק העבודה וחיפש משהו שיותר יתאים לכישוריו. בבנק לאומי בדיוק חיפשו מישהו. "עבדתי בבנק שנתיים ושבעה חודשים, ואז שוב חליתי. היה לי התקף. פיטרו אותי. ואז שוב היה אשפוז. ואחר כך אשפוז יום. ואז הגעתי לאגית. בהמשך אני מקווה לעבוד בעבודה נתמכת, ואחר כך שוב לצאת לשוק החופשי.

 

"באגית מבינים שאני חולה, וההתייחסות בהתאם", הוא אומר. "אם אני רוצה לשתות מים, לנוח טיפה, אפשר. באים לקראתי. בעבודה רגילה הייתי מוגבל מכל הבחינות; הבעל בית עומד על הראש – עם הפטיש. פה אני לא מרגיש את זה.

"בבית משעמם לי. בבית אני חולה. אני בנאדם שלא יכול לשבת בבית. כשאני הולך לעבודה – זה כאילו שעות פנאי. אין מתח כמו שיש בבית. אני מחכה שיבוא הבוקר, ללכת לעבודה. כיף לי בעבודה. היא אולי יותר מדי פשוטה, אבל אני לא יכול לדרוש שיציעו לי עכשיו תפקיד של כלכלן".

 

אנחנו עדיין בתחילת הדרך

לא תמיד זה היה ככה, מסביר יהודה כהן, מנכ"ל האגודה לבריאות הציבור. "רוב האוכלוסייה שנזקקת לשירות התעסוקתי לא מקבלת מענה. מדובר במאות אלפי אנשים, לא רק באנשים חולי נפש אלא בכל סוגי הנכויות. רק בביטוח לאומי רשומים כ-90 אלף איש בעלי נכות נפשית. כ-60 אלף מתוכם בעלי זכאות לקבלת סל שיקום. מתוכם רק כעשרת אלפים איש מקבלים שירותים. לגבי אלה שכן זכו למענה - רובם הגדול עובדים בעבודות ברמה נמוכה מאוד, ועם תמורה דלה ביותר. במפעלים שלנו אנחנו מנסים להגיע לתעשייה ברמה שהיא תעשייה לכל דבר, עבודה יצרנית אמיתית, ותמורה כמה שיותר מלאה.

 

"לאחרונה יזמנו הצעת חוק שמטרתו להבטיח רכש מהגופים הממשלתיים, במחיר והאיכות של המכרזים הממשלתיים, כך שלמדינה זה לא יעלה, אלא גם יחסוך כסף בכך שהאנשים ישתקמו, ויפתח פתח להקמה והרחבה של מפעלים לאותם מאות ואלפי נכים שאין להם כיום כל מסגרת תעסוקתית".

 

המהפכה שלנו היא מהפכה אמיתית

"על הרבה דברים אומרים 'מהפכה', אבל המהפכה שלנו היא מהפכה אמיתית", אומרת רונית דודאי, מנהלת תחום תעסוקה באגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות ומי שמובילה לצד הממונה על השיקום יחיאל שרשבסקי את המהלך שמקדם המשרד בעשור האחרון, ושבעקבותיו פועלים בארץ - בין השאר הודות לג'וינט ולביטוח הלאומי - מפעלים מוגנים מדגם "דור 3" כגון אגית טכנולוגיות, המציעים עבודה שיקומית ברמה גבוהה, והם בעלי קו ייצור עצמאי ומראה משופר.

 


למצוא מה הגירוי הנכון, כדי שיעשה את המקסימום בתפקוד שלו

 

"זה תהליכי", אומרת דודאי. "מה שחלמנו עליו היה מודל של מקום עבודה לעיוורים בספרד, שתפס אותי מאוד. כיום יש בארץ כעשרה מפעלים שהמודל בהם די ברור, וכל היתר בדרך. אלה שלא הצליחו בחמש השנים האחרונות לעשות שינויים - גם מבחינת השתכרות האנשים, הרכב הצוות, שדרוג המראה הפיזי של המפעל, ומתן עבודה ראויה – עומדים בפני סגירה. בשנה האחרונה סגרנו ארבעה מפעלים מחוסר שביעות רצון, ויש כאלה שמסומנים מבחינתי".

 

דודאי, מרפאה בעיסוק בהכשרתה ומי שאת ימיה הראשונים בעבודה עשתה בבית חולים שלוותא, מכירה טוב את השטח ואת הגישות השונות ששלטו בתחום אז, כמו גם את אלה הרווחות כיום. "פעם המסר שהועבר למטופל היה: 'אנחנו פה בשבילך, אתה נמצא במקום טוב, ושם בחוץ קצת מסוכן'. לא היתה מכוונות ליציאה החוצה".

 

השינוי, היא מסבירה, התאפשר גם הודות לחוק לשיקום נכי נפש בקהילה וההנחיות לזכאי סל שיקום, שהתקבלו בשנת 2000: "כיום אנחנו יכולים ליישם דברים שהאמנו בהם, כמו להתמקד באינדיבידואל במובן של לחפש את הפוטנציאל שלו; למצוא מה הגירוי הנכון, כדי שיעשה את המקסימום בתפקוד שלו; לחפש איפה הבנאדם מזדהה עם מה שהוא עושה, ואיך הוא הופך את זה למשהו מקצועי, שיוכל להתפרנס ממנו".

 

תנו הזדמנות

ביום ג', ה-7 ביולי, יתקיים בהוד השרון אירוע למעסיקים, בנושא העסקת אנשים עם מוגבלות בשוק החופשי. במסגרת "מעסיקים רואים מעבר", פרויקט של עמותת "בחברה טובה" שהקים אמיר טל, דוקטורנט בחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה, ושמטרתה קידום זכויות של אנשים עם מוגבלויות. טל: "אחד הדברים הבולטים הוא החשש של המעסיקים להעסיק אנשים עם מוגבלות, ובעיקר מוגבלות נפשית. החשש נובע בעיקר מדעות קדומות וסטיגמות. הקריאה המרכזית שלנו היא: תנו הזדמנות. בכנס תינתן אינפורמציה על בעיות שיכולות לצוץ בדרך, אבל גם יוצעו פתרונות ויינתן מידע על זכויות המעסיק ועל התמיכה שהוא מקבל". 

  • לפרטים והרשמה  ל"מעסיקים רואים מעבר", לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדים באגית טכנולוגיה
צילום: דבורה שרר
שולפן ללידת וואקום המיוצר באגית
סטודיו שוקי קוק
מוצרי מפעל השיקום בחיפה ליצור טקסטיליה צבאית
סטודיו שוקי קוק
צילום: דבורה שרר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים