שתף קטע נבחר

קנס של 10,000 שקל לצייד שירה באווז נדיר

צייד מיפו נקנס ב-10,000 ש"ח לאחר שירה בשנה שעברה בעופות מים מוגנים ונדירים בשפלת יהודה. הצייד תועד על ידי צלם טבע בעת מעשה, והורשע בבית המשפט הודות לבדיקות DNA בבשר הציד שנמצא בחיפוש בביתו. אחת מהאווזות בהן ירה נפצעה, ולאחר שיקום ארוך שוחררה לטבע

בית משפט השלום בקריית-גת גזר השבוע את אחד הקנסות הגבוהים שניתנו עד כה בגין ציד של בעל כנף מוגן.

 

תושב יפו נקנס ב-10,000 ש"ח לאחר שירה אשתקד באווז לבן-מצח בשפלת יהודה. במהלך חיפושים בביתו נמצאו פגרי עופות מים אחרים ודורבן. באמצעות בדיקת גנטיות זוהה אחד הפגרים כאווז לבן מצח - מין נדיר ומוגן - והדבר סייע בהרשעתו. בבית המשפט נקבע כי אם יבצע הנאשם עבירה דומה בשנתיים הקרובות הוא ישלם קנס נוסף של 14 אלף ש"ח.  

 


שמונה אווזים נורו למוות באותה תקרית (צילום: הָרִי קְרוֹיְטוֹרוּ)

 

האירוע התרחש בשנה שעברה, בעת שאנשי רשות הטבע והגנים קיימו את מפקד עופות המים השנתי. במהלך סוף השבוע של המפקד נאסר ציד של ציפורים במאגרי המים ברחבי הארץ.

 

צלם הטבע הרי קרויטורו הגיע באותה שבת מוקדם בבוקר למאגר מים סמוך למושב תימורים שבשפלת יהודה כדי לתעד את עופות המים הרבים השוהים במקום בחורף. בעת שצילם את העופות במסתור הבחין בג'יפ ובו שבעה אנשים, כשאחד מהם נושא רובה. 

 

קויטרו תיעד את הציידים יורים בעופות המים במאגר. הוא התעמת עימם, ובמקביל העביר על כך דיווח לחבריו הצלמים - שהודיעו לאנשי רשות הטבע והגנים. פקחי הרשות שהגיעו למקום לא הצליחו לאתר את הציידים, אך מאוחר יותר נוצר קשר ישיר בין קרויטרו למחלקת האכיפה ברשות, וצילומים שהעביר להם סייעו לחקור את המקרה.

 


"זה-זה", נקבת האווז הפצועה (צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים)

 

החקירה שניהלה הרשות הביאה לממצאים תוך זמן קצר. באמצעות הפרטים שנלקחו מהצלם הצליחו ברשות לאתר את הצייד החשוד במעשים - תושב יפו שהחזיק ברישיון חוקי לציד. בחיפוש בביתו נמצאו בשר אווזים וברווזים ובשר דורבן. בדיקות ה-DNA בבשר גילו שמדובר באותו מין של אווז שנמצא פצוע בשטח המאגר.

 

במקביל לחקירה הצליחו אנשי רשות הטבע והגנים  לאתר ולאסוף את האווזה שנותרה פצועה בבריכת המים. היא הובאה לטיפול בהול בבית חולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג. האווזה, שזכתה לשם "זה-זה", סבלה משברים בכנף וברגל. תהליך השיקום שלה נמשך מספר חודשים וכלל פיזיותרפיה והידרותרפיה, ולאחר שהתאוששה היא הושבה לטבע.

 


צילום: ערד בן דוד, רשות הטבע והגנים

פורשת כנפיים לאחר שיקום ארוך (צילום: ערד בן דויד, רשות הטבע והגנים)

 

"האווז לבן-מצח נחשב לעוף נדיר החורף בישראל, אליה מגיעים עופות רבים ממין זה בעקבות התנאים הקשים השוררים באזור הטונדרה הארקטית שברוסיה", הסביר אז אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות. "האווזים נחשבים בארץ למוגנים מפני ציד, ובתצפיות שנערכו בזמן המפקד נמצאו במאגרים עשרה אווזים בלבד, המהווים את כל אוכלוסיית המין בישראל במהלך החורף"  

 

ברשות הטבע והגנים הביעו סיפוק רב מהחלטת בית המשפט, אך הבהירו כי בסמכותו להחמיר יותר עם עבריינים בתחום הציד. בשנה שעברה הכנסת אישרה את התיקון לחוק הגנת חיות הבר לפיו על עבירה של ציד לא חוקי ובמקום אסור, ניתן יהיה להטיל קנס של עד 134 אלף שקלים - ולא 67 אלף שקלים כפי שהיה עד כה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זה-זה, נקבת האווז ששרדה את הירי
צילום: ערד בן דוד, רשות הטבע והגנים
אנשי רשות הטבע והגנים מחלצים את האווזה הפצועה
צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים
צלם הטבע תיעד את הציידים באזור ודיווח לרשויות
צילום: הָרִי קְרוֹיְטוֹרוּ
שחרור האווזה לאחר שנה בחזרה לטבע
צילום: ערד בן דוד, רשות הטבע והגנים
מומלצים