שתף קטע נבחר
זירת הקניות

יאמי יאמי

שוק הכרמל ומדפי הקוסמטיקה מעולם לא היו קרובים יותר - הפירות והירקות הם הסלבס הכי מבוקשים על המדף. האם באמת מלפפון ואבוקדו יעניקו לך עור פנים זוהר או שזה עוד טרנד שמטרתו לגרום לך לפשפש בארנק? מרחנו ובדקנו בשבילך

 

 

מאז ומעולם ידענו שמה שאנחנו אוכלות משפיע על כל תחומי החיים שלנו. מכרסמת חסה? רזה. אוכלת אורז מלא? בריאה. חולה על פיצה? קני מייק־אפ איכותי. החזרה לטבע ולמזווה הביתי היא אחד הטרנדים הכי לוהטים של המילניום החדש, ולאחרונה הוא מחלחל מהמטבח אל הפנים שלנו. אם יש בזה ויטמינים שעושים לנו רק טוב, למה לעצור בלאכול אותם? למה לא למרוח אותם ישר על הפנים? אסתי לאודר גילתה את קסם התה הלבן; איב סן לורן אימץ את המייפל; סיסלי אימצה את נפלאות הלימון. תעשיית הקוסמטיקה תמיד מחפשת את הדבר הבא, וכרגע כולם רוצים שנאמין שאין דבר שיועיל לפנים שלנו יותר מעגבנייה, מלפפון ובצל. בקיצור - סלט.

 

בחו"ל, בייחוד באירופה, הטרנד האקולוגי־אורגני ותיק ומוכר. בארץ יש כבר כמה חברות טבעיות כמו "לאבידו", "כנען" ו"שוורץ" המייצרות מוצרים על בסיס ענבים, דבש ורימון. גם חברות שאינן טבעיות לחלוטין מצטרפות לטרנד: "נטורל פורמולה", למשל, השיקה סדרה שלמה של מוצרים לשיער המבוססים על זרעי ענבים, דבש, שיבולת שועל ונבט חיטה; וחברת "מון פלאטין" מייצרת מסיכה לשיער על בסיס קוויאר שחור, לא רק לאוליגרכיות.

 

את תעשיית הקוסמטיקה מניעה התשוקה לעצור את גלגלי הזמן. במלחמה נגד הקמטים שלך צריך נוגדי חמצון, והפירות והירקות מכילים אותם באופן טבעי. בזכות התכונה הזו גם התרד מתחיל לצבור לעצמו מעריצות; הקופי ברי - הפרי של צמח הקפה - נעשה פופולרי; והצ'ילי האדום שהכרנו מהתאילנדי־מוקפץ־בבגט ידוע בתור ממריץ דם נהדר. אבל רגע אחד, איך את יכולה להיות בטוחה שזה באמת עובד? אולי מה שהולך טוב בסנדוויץ' לא טוב לאפידרמיס?


 

ארוחת הערב תוגש על הסנטר והעפעפיים

"הנושא של מוצרים אכילים בתור מוצרי קוסמטיקה אינו חדש. ברוסיה הקומוניסטית הנשים היו רוקחות לעצמן מרקחות טבעיות שהתבססו על הגינה והמטבח", מספרת גליה תורן־חן, מנהלת הדרכה בחברת "שסטוביץ" שאחראית על ייבוא מותגי טיפוח כמו "גרלן", "רבלון" ו"איב סן לורן".

 

אבל קוסמטיקה מהמטבח התחילה הרבה לפני סטלין. המצרים הקדמונים, שיכולים לעשות בית ספר לכל בוגרת של "רונית רפאל", היו חונטים את מתיהם במרקחה מיוחדת וטבעית שכללה בין היתר אלוורה. עד היום אפשר לראות את המומיות של חלק מהפרעונים, כולל העור. נכון שהוא אפרפר משהו, אבל זה עדיין עור אמיתי אחרי אלפי שנים!

 

אז שאפו למצרים שהצליחו לעשות את מה שאנחנו עדיין לא מבינות. עד שנצליח לשמר עור בצורה מושלמת, אולי נתחיל בצעדים קטנים יותר ונבין איך מחדירים ברוקולי או אבוקדו לדרמיס? זה לא מרחיב את הנקבוביות?

 

פיקציה או קסם?

"העור מורכב מכמה שכבות", אומרת לאה לשם, ראש החוג למדעי התזונה במכללת "רידמן". "השכבה העליונה שנמצאת במגע מתמיד עם הסביבה נקראת אפידרמיס. מתחתיה נמצא הדרמיס, שמכיל נימי דם ועשוי מסיבי קולוגן ואלסטין. השכבה הזו אחראית על אספקת חמצן ואבני בניין תזונתיים לאפידרמיס".

 

לשם טוענת שקרם לחות לא באמת יכול לספק לחות, כיוון שאין באפשרותו לחדור מעבר לשכבה העליונה: "הרכיבים הבריאותיים שהוכנסו לקרמים משפיעים באופן מוגבל וזמני, ואין באמת דרך להזין את העור מבחוץ. קרם לחות שומר על הרעננות ועל לחות העור לזמן מוגבל".

 

אז רגע: אם הקרם משפיע בצורה שטחית בלבד, זה אומר שאם נמרח על הפנים שלנו קרם תפוז הוויטמין C שבו לא באמת יעשה לנו עור זוהר ונקי ממתחים? "אכן, קשה ליצור מחומרי מזון מוצרים קוסמטיים שמשפיעים על העור במהירות כמו שעושים החומרים הסינתטיים הזולים", אומרת רונית נחום, נטורופתית ומרצה לתזונה וקוסמטיקה טבעית. "נכון שללא ספק עדיף להשתמש בשמנים הטבעיים ובחומרים מהטבע, אבל אורך חיי המדף שלהם נמוך משל חומרים סינתטיים, והחברות לא נוטות להשקיע במוצרים כאלה".


 

טבעי זה הוצאה מוכרת

חברות הקוסמטיקה הן לא אגודת צדקה לעור הפנים שלך אלא עסק, וחשוב לזכור את זה. "מאחורי כל מוצר טיפוח עומד גוף משומן היטב", מזכירה נחום למי ששכחה, "לכן על האריזות מדגישים את המרכיבים הטבעיים ומטשטשים את הסינתטיים. בבריטניה, למשל, מותר לכתוב את המילה 'טבעי' על כל מוצר שמכיל מינימום 1% של מרכיבים שהופקו בטבע". במילים אחרות, מוצר שכתוב עליו "טבעי" יכול להכיל 99% חומרים לא טבעיים.

 

היות שתכשירי קוסמטיקה אינם תרופות, לא חלים עליהם כללי פיקוח מחמירים. כך, חומר טבעי שהגיע למפעל טבעי יכול לעבור שינויים כימיים ללא פיקוח ממשי. בקיצור, שכונה. "שמנים טבעיים עוברים תהליכים רבים בתחום הקוסמטיקה, כך שבסופו של דבר מה שמתקבל עלול להיות חומר סינתטי עם שם טבעי, כמו שמן קוקוס מעובד שמאבד את הקשר לצורתו הטבעית", מסביר ניר אברם, סמנכ"ל פיתוח בחברת "קרליין".

 

מי שרוצה להיות בטוחה שהיא מורחת על הפנים שלה רק חומרים טבעיים ואורגניים, מוזמנת להיכנס לאחד מהאתרים של האגודות הקיימות ברשת למטרה זו.

 

עור זוהר מתחיל בתוכי

מורגן ספרלוק הוכיח בסרטו "Super size me" ("לאכול בגדול") שמספיק חודש של אכילת ג'אנק פוד כדי להיראות כמו גועל. כל אחת (טוב, אולי חוץ מטיילור מ"היפים והאמיצים", שהולכת לישון נסערת וקמה בבוקר כבובה מאופרת) יודעת שאחרי לילה של מעט שינה והרבה אלכוהול רואים עדויות ישירות על העור. תזונה ואורח חיים בריא הכולל ספורט, הגנה מספקת מהשמש וניקוי פנים יומי הם אלמנטים הכרחיים לעור יפה, מה שמוביל אותנו לשאלה המאוד מתבקשת: לא עדיף פשוט לאכול את זה?

 

"בטח שלאכול!", מזדעקת תורן־חן בחינניות, "זה גם וגם: תזונה נכונה היא קריטית לעור יפה, ויש דיאטות מיוחדות ממש למטרה זו. צריך לאכול פירות, ירקות, דגים, אגוזים, אומגה 6 ו־3 (הכול באופן מאוזן), ולהשתדל להימנע כמה שאפשר מסוכר ומאוכל מעובד. בלי הבפנים, הבחוץ לא שווה שום דבר".

 

הגוף שלנו זקוק לכל אבות המזון לתפקוד יעיל וחיוני, וזה נכון גם לגבי תאי העור. הם זקוקים לפחמימות (מלאות), לחלבונים, לוויטמינים ולמינרלים. לא צריך להיות אינשטיין (שהיה צמחוני) כדי לדעת ש"אתה מה שאתה אוכל".

 

יצחק טבעוני, נטורופת, מומחה לרפואה פונקציונלית ומפתח שיטת "טבעוני", מסכים עם לשם: "לא תמיד רכיב מהמזון ישפר את הקרם. לרוב, גם רכיבי התזונה שאנו אוכלים לא יכולים לסייע לעור כקרם. כדי שמזון ישפיע הוא צריך לעבור תהליכים רבים, והעור לא יודע לפרק אותו כמו הכבד, למשל. העור הוא למעשה חסימה, והוא מונע חדירה של רוב הרכיבים. רובם נכנסים עד האפידרמיס בלבד".

 

במילים אחרות, זה טוב ויפה, אבל לא באמת עושה את כל הדברים שמבטיחים לנו שזה יכול לעשות. "ברוב המקרים, רכיבי תזונה המשפיעים על בריאותנו באכילה לא יכולים לסייע לעור כקרם", קובע יצחק נחרצות.

 

מריחה פנימית

הדבר הבא בקוסמטיקה כבר כאן, ולא מורחים אותו על הפנים. הוא נקרא אוכל פונקציונלי. ניר אברם מסביר: "בעולם היופי יש מה שנקרא Beauty from the inside - קפסולות יופי המכילות ויטמינים, מינרלים, חומרים טבעיים ואנטי־אוקסידנטים". פשוט להכניס גלולה ולהתעורר עם עור מבריק.

 

לפי התחזיות, אפשר לצפות שהדור הבא של מוצרי האנטי־אייג'ינג יתבסס על שילוב של טבע עם הנדסה גנטית. בקרוב יגיע היום שבו הקוסמטיקאית, שתהיה כמובן גם גנטיקאית, תרקח עבורך קרם בהתאמה אישית בדיוק כמו שאת הולכת לדיאטנית והיא בונה לך תפריט שמתאים רק לך. אבל עד שיגיע היום הזה שקרם הפנים שלך, שנושא את שמך ומיועד אך ורק לעורך, יגיע לשוק - נצטרך להסתפק במה שיש לשוק החופשי להציע.

 

הפשילי שרוולים

אפשר לומר שהמסקנה הכי בולטת היא שלצערנו, כנראה שכל היאמי יאמי הזה לא ממש עובד כמו שרוצים שנאמין. נכון שעדיף להשתמש בחומרים שהטבע יצר במקום בחומרים סינתטיים, אבל אף אחד לא יכול להבטיח לך שהם באמת משפיעים. אז אם את רוצה עור פנים בריא, אולי כדאי שתתחילי לרוץ בפארק, תתאהבי, תאכלי נכון, תקשיבי למוזיקה שאת אוהבת, תישני טוב, לפעמים אל תשני בכלל (מאוהבת, כבר המלצנו?), תאכלי מאוזן ותשתדלי לראות את חצי הכוס המלאה.

 

אם את רוצה להיות בטוחה שאת שמה משהו טוב על הפנים שלך, הדרך הכי טובה היא להכין אותו בעצמך. כך את יודעת שהחומרים הם באמת הטובים ביותר, מה תאריך התפוגה שלהם ואיפה היו מאוחסנים.

 

האם החזרה לטבע היא רק עוד טרנד או שהיא באמת אפקטיבית? לחברות הקוסמטיקה היא מועילה כיוון שהיא משלשלת לכיסן רווחים מהטרנד החדש שהוא מאוד "ברוח הזמן", ולך היא מועילה כי היא לפחות לא מזיקה. אז לפני שאת קופצת לביקור בפרפומריה הקרובה לחזות בחידושים האחרונים, מה דעתך להביא קפיצה קטנה ל"AM-PM" הקרוב כדי להצטייד בחומרי עזר בסיסיים ולשחק אותה אסתי לאודר?


 

ארוחת יופי

שלושה מתכונים לימי מיתון שאפשר להכין בכל מטבח ביתי

פילינג זוהר לתפארת:

1/2 כוס יוגורט

2 כפות סוכר חום

2 כפות קווקר/ 2 כפות קפה שחור/ 2 כפות מלח

2 תותים

1 כפית לימון

1 כפית דבש

 

מערבבים את כל המוצרים ומשתמשים מיד. למרוח בתנועות סיבוביות על הפנים והגוף ולשטוף.

 

מסיכת לחות מרעננת:

2 כפות גבינה לבנה

2 כפות מחית תמרים

2 כפות ג'ל אלוורה

1 כפית מיץ לימון

 

מועכים הכול בבלנדר, אפשר לקרר את המחית חצי שעה. למרוח על הפנים, להמתין 20 דקות ולשטוף.

 

מסיכת כיף טרופית:

1/2 כוס יוגורט

1/2 כוס פפאיה ואננס

2 כפות דבש

מועכים הכול בבלנדר. למרוח על הפנים, להמתין 20 דקות ולשטוף

.

 

צילומים: Index open
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתבו לנו
מומלצים
מומלצים