שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אנו באנו ארצה - וכל הביצות במישור החוף נעלמו

מחקר ישראלי חדש: לפני 150 שנה היו במישור החוף 192 ביצות ובריכות חורף; כיום נותרו רק 35. במקומן קמו ערים ונסללו כבישים, והתוצאה היא נזק לבתי גידול והכחדה של לפחות מין ייחודי אחד. החוקרים: לשמור על הביצות הקיימות מפיתוח הרסני

פעם היו כאן ביצות - אבל הן נעלמו תחת הבניינים והכבישים. מחקר חדש מגלה כי מתוך 192 ביצות ובריכות חורף שאיפיינו את מישור החוף ב-150 השנים האחרונות, נותרו כ-35 בלבד.

 

ד"ר נעם לוין מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית, ופרופ' אביטל גזית וד"ר אלדד אלרון מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל-אביב השתמשו במפות היסטוריות - למשל מפת המצור של נפוליאון על יפו מ-1799 - במפות מתקופת המנדט הבריטי, בצילומי אוויר ממלחמות העולם ובצילומים עדכניים כדי לאמוד את מספרן וגודלן של הביצות ובריכות החורף בין חדרה לאשקלון. בנוסף הם בחנו היבטים גאוגרפיים וסטטיסטיים, במטרה ללמוד מה קרה לאותן ביצות.

 

התוצאות לימדו כי 82 אחוז מבריכות החורף והביצות שהיו קיימות באזור עד המאה ה-19 אינן קיימות עוד. עוד לימדו הנתונים כי בעבר הרחוק היו כ-600 ביצות ובריכות חורף, אך הן נוקזו או נהרסו כדי לפנות מקום ליישובים.

 

חוץ מצימצום מספרן, פעילות האדם באזור הביאה להקטנת שטח הביצות. בעבר, בשנים גשומות, שטחן היה גדול משמעותית משטחן כיום. לדוגמא, אם בעבר שטחן הכולל בעונת החורף היה 27.6 קמ"ר, כיום שטחן הכולל עומד על 2.4 קמ"ר לערך - כלומר צמצום של מעל 90 אחוז מהשטח.

 

זאת ועוד: בעבר כמעט כל הבריכות והביצות לאורך מישור החוף היו במרחק של פחות מקילומטר זו מזו, אך כיום הן מרוחקות פי שניים ויותר, ומקוטעות על ידי כבישים ושטח בנוי. הדבר מקטין את האפשרות של מיני בעלי חיים - בעיקר דו-חיים - לעבור ביניהן.

 

המחקר מצא שגידול האוכלוסייה בישראל הוביל להסבת בתי גידול טבעיים רבים לשטחים חקלאיים ולשטחים בנויים. הצמצום במספר בתי הגידול הלחים בישראל ובשטחם והקיטוע ביניהם, הביאו להכחדה של לפחות מין אחד של דו-חיים שהיה ייחודי (אנדמי) לישראל - עגול לשון שחור גחון, בעקבות ייבוש החולה - ושל 22 מיני צמחים מהארץ.

 

"בריכות החורף והביצות שעדיין נותרו במישור החוף הן קטנות ומוקפות שטחים בנויים וכבישים", אומר ד"ר לוין, "רק כ-14 בריכות חורף וביצות לאורך מישור החוף המרכזי נמצאות בתחום שמורות קבע קיימות או מתוכננות".

 

החוקרים מציינים כי המצב החמור של בריכות החורף והביצות בארץ מדגיש את הצורך הדחוף בתכנית להגנה על אלו שעוד נותרו. "לאור ההצלחה של הקמת אגמון החולה. אנו ממליצים לשקם ולהגן סטטוטורית על מספר בריכות חורף וביצות שנוקזו בעבר לאורך מישור החוף, הן למטרות של שמירת טבע כגון הקטנת הבידוד המרחבי והן כעוגן לתיירות אקולוגית".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלולית החורף בשכונת דורה בנתניה. ארכיון
צילום: דני גרשוני
מומלצים