שתף קטע נבחר

70% מתושבי עזה חיים על פחות מדולר ליום

מדו"ח קשה שפרסם הצלב האדום על המצב ההומניטרי בעזה, עולה כי כ-40% מהתושבים חיים על פחות מחצי דולר ליום. רבים נאלצים למכור את רכושם כדי לממן רכישת מזון. בעיות התברואה קשות וקיים מחסור בתרופות

70% מתושבי רצועת עזה מוגדרים כעניים ומשתכרים פחות מדולר ביום. 40% מהפלסטינים בעזה משתכרים פחות מחצי דולר ליום - כך עולה מדו"ח שפרסם היום (יום ב') ארגון הצלב האדום הבינלאומי ומתייחס למצב ברצועה בחודשים אפריל-מאי 2008.

 

מהדו"ח עולה כי ישראל מונעת העברת חומרים לשיקום ההריסות והנזקים שנגרמו במהלך מבצע "עופרת יצוקה". בנוסף, ישנו מחסור חמור בתרופות ובמוצרים בסיס. ילדים רבים סובלים מבעיות פסיכולוגיות עקב המצב וחולים אינם יכולים לקבל את הטיפול לו הם זקוקים. 

 

עוד נכתב בדו"ח כי 4.5 מיליארד דולרים שנאספו על-ידי הקהילה הבינלאומית לשיקום עזה, כמעט ולא נוצלו כיוון שלא ניתן להעבירם בשום צורה שהיא לרצועת עזה עקב סגירת המעברים. עוד עולה מהדו"ח כי למחלוקות בין הרשות הפלסטינית לבין ממשלת חמאס - יש השפעה קשה על מצב התברואה בעזה. פסולת בהיקף של 28 בריכות אולימפיות אינן מטופלות מדי יום ומוזרמות לים התיכון.  

  

בימים אלו עורך הצלב האדום סקר נוסף ולדברי אנטואן גרנד, שליח הארגון ברצועה, תוצאותיו צפויות להיות עגומות הרבה יותר לאור מבצע "עופרת יצוקה". "הדו"ח לא מחדש דבר וזאת בדיוק הבעיה. מטרתנו היא להזכיר לאנשים שאנחנו נמצאים כשלוש שנים מאז השתלט חמאס על רצועת עזה והחל המצור. המצב שם לא נעשה יותר טוב, להיפך", אמר גרנד ל-ynet.

 

לדבריו, אין ייצוא מרצועת עזה, והיבוא מאוד מוגבל עקב סגירת המעברים. "הכלכלה בעזה קרסה לחלוטין. אנשים איבדו את עבודתם ומתקשים למצוא מאיפה להרוויח. הם מוכרים את כל רכושם - בעיקר תכשיטים ורהיטים - כדי לממן חינוך לילדיהם. אין בטון ברצועה ולכן אי אפשר לשפץ את המבנים שנהרסו במהלך המבצע. הצעירים סבורים שאין ברצועה עתיד. לא רק שאין להם כסף ללימודים, גם אם הם יצליחו לסיים אותם - הם לא ימצאו עבודה. אין אור בקצה המנהרה. חשבנו שאחרי המלחמה הדברים ישתנו אבל שום דבר לא קרה".

 

בצלב האדום מדגישים כי אינם אדישים להמשך ירי הרקטות, לעובדה שגלעד שליט עדיין בשבי ולהניסיונות להוציא פיגועים מתחומי הרצועה לשטח ישראל. "אנחנו מודעים לסבל של אזרחי ישראל, לרקטות שנופלות לתושבי עוטף עזה על הראש ולסוגיית שליט. אנחנו קוראים לחמאס להפסיק לירות ולשחרר את שליט, אבל מצד שני ישנם מיליון וחצי אזרחים בעזה שחיים בתנאים מחפירים, אז האיזון צריך להימצא. אוכלוסיית עזה לא צריכה לשלם על הקונפליקט של ישראל לחמאס".

 

צוות החקירה של האו"ם לבדיקת אירועי "עופרת יצוקה", בראשות השופט ריצ'רד גולדסטון, שב אתמול לשמוע עדויות של תושבים ברצועה. ישראל אינה משתפת פעולה עם הוועדה בטענה כי אינה אובייקטיבית.

 לפני כשבוע אמר גולדסטון כי אינו מעריך שהחקירה אודות פשעי מלחמה אפשריים שבוצעו על-ידי ישראל והחמאס תוביל לכתבי אישום.

 

כמה ארגוני זכויות אדם ישראלים הגישו מסמך לוועדה, ובו הם משבחים את עבודתה. הארגונים - בהם האגודה לזכויות האזרח, עדאלה ורופאים לזכויות אדם- הדגישו כי לנוכח העובדה שממשלת ישראל נמנעת מלבצע חקירה עצמאית של האירועים ומסתפקת בתחקירים מבצעיים ובבדיקות הפרקליטות הצבאית - יש לדו"ח הוועדה חשיבות מיוחדת.

 

""אנו רואים חשיבות רבה בכך, שהוועדה תגבש בנוסף למסקנותיה אף המלצות מעשיות הן בתחום התנהלות הצדדים הלוחמים בעת ההתקפה ולפניה, מבחינת הפרות של דיני הלחימה, והן בנושא הפעלת המעברים ושיקום רצועת עזה", נכתב במסמך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוהל פליטים ברצועה (ארכיון)
צילום: רויטרס
הריסות מבנים בעזה (ארכיון)
צילום: AFP
גולדסטון. לא יהיו כתבי אישום
צילום: AP
מומלצים