שתף קטע נבחר

ישראל: נער בן 15 שעבר קיצור קיבה - חזר לראות

נער בן 15 שסבל מהשמנת יתר ובעקבות כך נפגעה ראייתו, עבר ניתוח לקיצור קיבה בביה"ח רמב"ם שסייע לו לרדת במשקל, והחזיר לו את ראייתו. הרופאים: "זהו צעד מאוד לא שיגרתי. אין דיווח על מקרה דומה בארץ"

ניתוח קיצור קיבה בנער בן 15 החזיר לו את ראייתו: כך מספרים רופאים בבית החולים רמב"ם, ומתגאים: אין בספרות המקצועית בישראל מקרה דומה, ובחו"ל נרשמו רק מקרים ספורים כאלה.

 

ידוע שעודף משקל קיצוני קשור לבעיות לב, לסוכרת, ליתר לחץ דם ולעיתים אף לבעיות נפשיות, אולם בבית החולים רמב"ם טופל נער בן 15 שסבל מהשמנת יתר שגרמה לו ללחץ תוך גולגלתי ופגיעה בעצב הראייה ובשדה הראייה. הנער עבר ניתוח להקטנת נפח הקיבה ועם הירידה במשקל, גם ראייתו שבה להיות תקינה.

 

בשל המשקל - התרופות לא עבדו 

הנער שקל לפני הניתוח 137 ק"ג ולדברי הרופא שטיפל בו איבד בשך כך את עצמאותו. פרופ' אלי שחר, מנהל היחידה לנוירולוגיה ילדים ושירות האפילפסיה בביה"ח לילדים מאייר ברמב"ם, מספר על מצבו של הנער: "כשהוא הגיע אלינו הוא התחיל לראות צללים ואיבד את טווח הראייה ואת הראייה ההיקפית. כך למשל, הוא לא יכול לראות מכונית שמגיעה מהצד ולא יכול לחצות כביש לבד. הוא ראה רק ראייה שאנחנו קוראים לה 'ראיית צינור', כלומר רק את מה שלפניו. הוא פשוט הלך ואיבד את מאור עיניו". 

 

לפני שנתיים אושפז הנער לראשונה, אז עבר בדיקת CT ששללה הימצאות גידול במוח, מחשש שזה לוחץ על עצב הראייה. הרופאים בדקו את הלחץ בעמוד השדרה, המעיד גם על הלחץ התוך גולגלתי, וגילו כי הוא גבוה פי שלושה מהנורמה. "המצב הזה נוצר קרוב לוודאי בשל הפרשת הורמונים ממערכת העיכול, שמונעים את ניקוז הנוזלים במוח", מסביר פרופ' שחר. "כתוצאה מכך נוצר לחץ על עצב הראייה. זו השערה ועדיין לא יודעים בדיוק מהו המנגנון המדוייק". 

 

הנער קיבל טיפול תרופתי בניסיון להפחית את הלחץ התוך גולגלתי ואת הלחץ על עצב הראייה, אך הטפול לא הועיל. להערכת הרופאים, משקלו הרב של הנער הפך את התרופות ללא אפקטיביות. אפשרויות הטיפול האחרות שעמדו בפני הרופאים, בנסיון להשיב לנער את ראייתו, היו ניתוח להכנסת נקז במטרה להוציא נוזלים מהמוח, או ניתוח לקיצור קיבה.

 

"הבחירה בניתוח: צעד מאוד לא שגרתי"

ניתוחי קיצור קיבה בבני נוער אינם מקובלים, זאת בשל החשש שהם עלולים להשפיע על תהליך הגדילה התקין, ומחשש שלבני הנוער אין בשלות נפשית מספקת כדי להחליט על צעד שהוא לעיתים בלתי הפיך. ניתוחים בבני נוער מקובלים בקריטריונים מחמירים בלבד, כאשר מדד מסת הגוף (BMI) הוא מעל 50 (אצל מבוגרים על המדד לעבור את ה-40) וכאשר ישנן בעיות בריאותיות קשות.

  

ד"ר אחמד עסליה, מנהל היחידה לכירורגיה פולשנית זעירה ואנדוסקופיה מתקדמת ברמב"ם שביצע את הניתוח לקיצור הקיבה, ציין כי במקרה הזה, החליטו הרופאים שמרכיב הזמן הוא קריטי: "פשוט אי אפשר היה לחכות. לאחר שניסו דיאטות וטיפול תרופתי וזה לא עזר, וכאשר מעבר לבעיה הנוירולוגית והפגיעה בראייה היו לכך גם השלכות נפשיות על הנער - החלטנו לנתח". עוד סיפר כי הנער "נראה כמו מבוגר מבחינת הנפח. הוא היה מוגבל בביצוע פעילות פיזית, ואפילו התקשה לנשום. הוא לא הרגיש טוב עם עצמו". 

 

לפני שישה חודשים עבר הער את הניתוח, שנקרא שרוול בקיבה ובמסגרתו כורתים 80% מנפח הקיבה. מלבד הגבלה בנפח המזון שניתן לאכול, הכריתה מסייעת גם להפחתה ברמות ההורמון גרלין - "הורמון הרעב".  

 

לדברי ד"ר עסליה, "תוך חודש הראייה שלו חזרה והוא ירד יפה במשקל". בחודשים שמאז הניתוח השיל הנער כמעט 50 ק"ג ממשלו, וכיום הוא שקל 90 ק"ג. רופאיו מספרים כי לאחר תקופה שבה התבודד וסירב ללכת לבית הספר, חזר הנער לספסל הלימודים והפך לתלמיד מצטיין. בנוסף, כאבי הראש, הבחילות ומצב הרוח הירוד שמהם סבל השתפרו לאחר הניתוח.

  

ברמב"ם מציינים כי זו הפעם הראשונה שפיתרון כירורגי מיושם בישראל במקרה של פגיעה בראייה בשל השמנת יתר. "בספרות העולמית יש דיווחים ספורים בלבד על מקרים דומים ואין אף תיאור מקרה מישראל", מציין פרופ' שחר. "תפסנו במקרה הזה שתי ציפורים במכה אחת. הניתוח השיב לנער את הראייה וסייע לירידה במשקל. היינו חייבים להעז ולנקוט בצעד לא שגרתי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בגיל כזה, הניתוח אינו שגרתי. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים