שתף קטע נבחר

האפיפיור קורא לסדר כלכלי חדש, מבוסס אתיקה

במכתב השלישי שלו לבישופים, שהתפרסם יום לפני פתיחת ועידת ה-G8 באיטליה, גינה בנדיקטוס ה-16 את מנטליות ה"רווח בכל מחיר", וקרא לאנשי הפיננסים "לגלות מחדש את הבסיס האתי של הפעילות שלהם"

האפיפיור בנדיקטוס ה-16 קרא היום (ג') לכינון סדר פיננסי עולמי חדש שמונחה על ידי אתיקה, כבוד הדדי והחיפוש אחר הטוב הכללי, במכתב הכללי השלישי שהוציא לכל בישופי הכנסייה בתקופת כהונתו.

 

בנדיקטוס גינה את מנטליות "רווח בכל מחיר" של הכלכלה הגלובלית, וקונן על כך שהחמדנות הובילה למשבר הכלכלי החמור ביותר מאז השפל הגדול. האפיפיור

כתב: "הרווח הוא שימושי אם אמצעי, שמשרת מטרה. ברגע שהרווח הופך למטרה הבלבדית, ואם הוא מיוצר באמצעים בלתי הולמים וללא הטוב הכללי כמטרתו הסופית, הוא מאיים להשמיד את ההון וליצור עוני".

 

המסמך, שנמצא בעבודה כבר שנתיים, פורסם יממה לפני פתיחת פסגת שמונה המדינות המתועשות (G8) באיטליה, בה צפויים מנהיגי המדינות לתאם את מאמציהם להיחלצות מהמשבר הפיננסי הגלובלי. עיתוי הפרסום נועד לתת למנהיגי העולם ציווי מוסרי חזק לצורך תיקון שגיאות העבר, "שזרעו כל כך הרבה הרס בכלכלה האמיתית", ולצורך יצירת סדר פיננסי עולמי אחראי יותר והוגן יותר מבחינה חברתית.  

 

לדברי האפיפיור במכתב, "הכלכלה זקוקה לאתיקה כדי לתפקד נכון - לא לכל אתיקה, אלא לאתיקה שמעמידה את האדם במרכז".

 

האפיפיור בנדיקטוס בן ה-82 מתייחס לעיתים קרובות בדבריו להשפעת המשבר הכלכלי על העניים, בעיקר באפריקה, בה ביקר בתחילת השנה הנוכחית. המכתב הנוכחי, שהוא אחד המסמכים בעלי התוקף החזק ביותר שנמצאים בסמכות האפיפיור, מסמן רמה חדשה של מחוייבות לקישור בין הדוקטרינה של הותיקן לגבי העניים לבין האירועים העכשוויים.  

 

בנדיקטוס דחק במדינות העשירות להגדיל את הסיוע למדינות העניות, כדי לסייע בחיסול הרעב. לדבריו, השלום והרווחה תלויים בצעד כזה. הוא פירט ואמר שהסיוע צריך לשמש לפיתוח חקלאי - שיפור תשתיות, מערכות השקייה, תחבורה ושיתוף בטכנולוגיה חקלאית.

 

האפיפיור אמר עוד כי על המדינות המתועשות לצמצם את צריכת האנרגיה שלהן, כדי לשמור על הסביבה - "מתנת האל לכולם", ובו בזמן גם לשפר את הגישה של העניים למקורות אנרגיה.

 

מגן על זכויות העובדים, לא מתנגד לגלובליזציה

"אחד מהאתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפני הכלכלה הוא להשיג את הניצול היעיל ביותר, שאינו ניצול לרעה, של משאבי הטבע, בהתבסס על ההכרה שרעיון ה"יעילות" אינו נקי מערכים", כתב האפיפיור. בנדיקטוס גינה את התנועה למיקור חוץ של עבודה למציע ההצעה הזולה ביותר, דבר שפוגע, לדבריו, בזכויות העובדים,

ודרש כי העובדים יקבלו זכות להתאגד כדי להגן על זכויותיהם ולהבטיח עבודה יציבה והגונה לכולם.

 

בנדיקטוס קרא לכינון של סדר עולמי פיננסי חדש לגמרי, "דרך חדשה באופן מהותי להבין את היוזמה העסקית", שנותנת ביטוי לכבוד העובדים ומתחשבת בטוב הכללי באמצעות קביעת סדר עדיפויות שמציב את האתיקה ואת האחריות החברתית לפני חלוקת הדיבידנדים.

 

"מעל הכל, הכוונה לעשות טוב לא צריכה להיחשב כבלתי מתאימה לקיבולת היעילה של ייצור מוצרים. אנשי הפיננסים צריכים לגלות מחדש את הבסיס האתי של הפעילות שלהם, כדי שלא ינצלו לרעה את המכשירים המתוחכמים שיכולים לשמש גם לבגידה באינטרסים של החוסכים", כתב בנדיקטוס.

 

האפיפיור הכיר במכתבו בכך שהגלובליזציה של הכלכלה "הוציאה מיליארדי אנשים מסבל", אך האשים את הצמיחה הבלתי מרוסנת של השנים האחרונות ביצירה של בעיות חדשות בהיקף חסר תקדים, בהן תנועות אוכלוסייה גדולות, הרס הסביבה ואובדן אמון בשוק העולמי.

 

האפיפיור הדגיש כי אינו מתנגד לגלובליזציה, ואמר כי אם מיישמים אותה נכון, יש לה פוטנציאל חסר תקדים לחלק מחדש את ההון ברחבי הגלובוס. אך הוא הזהיר שאם הגלובליזציה תכוון באופן שגוי והשגיאות לא יתוקנו, היא יכולה להגדיל את העוני ואת אי השוויון, ולהוביל לפריצה של משברים נוספים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנדיקטוס ה-16. לא מתנגד לגלובליזציה
צילום: AFP
מומלצים