שתף קטע נבחר

המשבר בהונדורס: דיאלוג בתיווך נשיא קוסטה ריקה

שבוע וחצי אחרי ההפיכה הצבאית, נפגשו נשיא הונדורס המודח והנשיא הזמני עם נשיא קוסטה ריקה, בנפרד, בניסיון לפתור את המשבר. משלחות מטעם שני הצדדים מקיימות שיחות בסן חוזה

נשיא הונדורס הזמני רוברטו מיצ'לטי והנשיא המודח מנואל סלאיה פתחו אמש (יום ה') בדיאלוג בתיווך נשיא קוסטה ריקה אוסקר אריאס, בניסיון לפתור את המשבר בארצם - אך לא נפגשו פנים מול פנים.

 

מדובר בפעם הראשונה מאז נכנע סלאיה השמאלן לחיילים רעולי פנים ב-28 ביוני והוגלה מארצו שהוא ומיצ'לטי שהו באותה מדינה, ופתרון למשבר נראה עדיין רחוק מאוד.

 

משלחות מטעם שני הצדדים נמצאות בסן חוזה, בירת קוסטה ריקה, ומקיימות שיחות בתיווכו של אריאס. מיצ'לטי וסלאיה עצמם נפגשו איתו בנפרד, אך לא פתחו בדיאלוג ישיר. "לא הייתה פגישה פנים מול פנים", אמר דוברו של נשיא קוסטה ריקה. "הדיאלוג החל", הכריז מיצ'לטי לפני שעלה על טיסה בחזרה להונדורס.

 

אריאס - שקיבל פרס נובל עבור תרומתו לפתרון מלחמות אזרחים במרכז אמריקה - התבקש לתווך בין הנצים על-ידי מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון. מהלך זה דחק לשוליים את נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, שהלווה לסלאיה מטוס והעניק לו תמיכה מאז פרץ המשבר.

 

הנשיא האמריקני ברק אובמה התעקש שיש להשיב את סלאיה לשלטון. בדברו ברוסיה אמר כי "אין זה בגלל שאנו מסכימים איתו. אנו רוצים שזה ייעשה מתוך כבוד לעיקרון האוניברסלי שעם רשאי לבחור את מנהיגיו, בין אם אנו מסכימים עמם או לא".

 

בהונדורס צעדו היום ברחובות אלפים מתומכיו של סלאיה. חלקם חסמו כבישים מהירים במדינה, בהם כביש המחבר בין המדינה לניקרגואה ואל סלבדור. תומכי ממשלת מיצ'לטי הפגינו בעיר התעשייתית הצפונית סן פדרו סולה. לעומת זאת, אל ביתו של אריאס בסן חוסה הגיעו מעטים בלבד, כמעט רק עיתונאים.

 

הן סלאיה והן מיצ'לטי אמרו שמבחינתם - אין כלל על מה לדבר. אף אחד מהם אינו מוכן להכיר בנשיאותו של השני. אוסקר אריאס השתדל אף הוא להנמיך ציפיות לפני הפגישה, ואמר כי "ייתכן שיהיה פתרון בתוך יומיים או שיחלפו חודשיים בלי שום פתרון". הוא ציין כי אחרי שהשיחות מתחילות, "העמדות מתחילות להתרכך".

 

מיצ'לטי אמר אחרי שנחת בקוסטה ריקה: "נעבוד ללא מנוחה עד שנמצא פתרון מוצלח למצב הנוכחי". הוא התחייב: "לנסות לפתור את המחלוקות הפנימיות של ארצי בדרכי שלום". סלאיה, שהגיע לסן חוסה אמש, אמר כי בכוונתו רק "להקשיב להסברי הממשלה בפועל בכל הנוגע לכוונתה לעזוב את השלטון". משא ומתן עם מיצ'לטי, אמר, "יהיה כמו להזמין לשיחה אדם שפגע במשפחתך". עם זאת, הוא הציע לנטוש את שאיפותיו לשנות את החוקה באופן שיאפשר לו להתמודד על כהונה נוספת.


פורסם לראשונה 09/07/2009 23:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא המודח, מנואל סלאיה
צילום: AFP
הנשיא הזמני, רוברטו מיצ'לטי
צילום: AFP
מומלצים