שתף קטע נבחר

חלוץ נגד ברק: ניצל את השכול באופן מחפיר

הרמטכ"ל לשעבר הגיב על טענת השר ברק כי הלוחמים חיפו על טעויות המפקדים: "זה ניצול מחפיר של השכול". הוא סיפר שבבסיס תפיסתו "עמדה גישה של פעולה בעוצמה גדולה, כאילו 'בעל הבית השתגע'". חלוץ עדיין בטוח שהחלטת הממשלה לפעול היתה נכונה וצודקת

שלוש שנים אחרי מלחמת לבנון השנייה, שבעקבותיה שילם בכסאו, התייצב הבוקר (יום א') הרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ, נגד שר הביטחון, אהוד ברק, שאמר כי "גבורת הלוחמים" במערכה בלבנון חיפתה על שגיאות "הדרגים שמעליהם". חלוץ לא הזכיר במפורש את ברק, אך אמר: "אני מבקש להעיר הערה אישית על ניצול מחפיר של השכול. תרומתם של הלוחמים עומדת בפני עצמה". חלוץ דיבר בכנס במכון למחקרי ביטחון לאומי.

 

לדבריו, כריכתה של תרומת הלוחמים בליקויי הדרגים שמעליהם, "שרובם ככולם משרתים עדיין בצה"ל וחלקם מיועדים לתפקידים בכירים, היא דבר שלא ייעשה ולא נעשה לעולם. גבורת חיילי צה"ל עמדה בפני עצמה מאז ומתמיד, ממלחמת העצמאות ועד ימינו וכל מי שפיקד פעם על חיילים עלול להיות חשוף להתחשבנות נמוכה שכזו כולל מי שאמר את הדברים".

 

 

הוא ציין כי בבסיס תפיסתו למלחמה "עמדה גישה של פעולה בעוצמה גדולה. תפיסה שאם חפצי חיים אנו בזירה המזרח תיכונית, עלינו ליצור פעולה לעתים בצורה של 'בעל הבית השתגע'". חלוץ גם הגן על ממשלת אולמרט: "ההחלטה של ממשלת ישראל לפעול בלבנון הייתה נכונה וצודקת, היא ביטאה הבנה לגבי המציאות".

 

חלוץ אמר כי דרך הפעולה שאותה אימץ במלחמה התגבשה אצלו לאורך זמן רב, "היא לא נולדה בחטיפה. הרעיון היה לדחוף את חיזבאללה מעבר לסף עליו הוא צעד. כן, היה אפשר להמשיך ולבחור במדיניות בת יענה ולחשוב שהטילים ימשיכו להחליד. אפשר היה להציע להסתפק בתגובה נקודתית. גם אפשר היה לחשוב על המתנה והיערכות לפעולה רחבה. גם היום עם אותם נתונים הייתי ממליץ על דפוס של אותה פעולה... האם עלה על דעתו של מישהו שההמלצה לדרג המדיני לפעול היא החלטה שנולדה ברגע החטיפה? אם כן, אומר שדעתו אינה מבוססת אלא על הרהורי לבו, על הבל ורעות רוח".

 

לדברי חלוץ, "המטרות האסטרטגיות נרשמו בשפה ברורה, הוצגו ואושרו. הפסקת הטרור מתחומה הריבוני של לבנון כלפי ישראל, לא מוגדר כאן מימד של זמן; פגיעה משמעותית בחיזבאללה; הפעלת לחץ על החיזבאללה להשבת החטופים. אני התנגדתי שהכותרת תהיה החזרת החטופים כי זו משימה שאנחנו לא עומדים בה מהיום הראשון. חשבתי שהיא לא ניתנת להשגה בפעולה צבאית. זאת הייתה התכלית".

 

הוא ציין כי "את הציפיות למהלכי בליץ דוגמת ששת הימים יצרו אחרים ולא צה"ל. ידענו שזו לחימה אחרת מול טרור בחסות אוכלוסיה אזרחית ברובה תמימה, לא כל שיעי הוא אויב של מדינת ישראל. אני לא מתכוון לצבוע שום דבר בוורוד, לא להשתמש במילה ניצחון ולא לברוח מהביקורת שבחלקה צודקת. עם כל הכבוד לאלה שישבו ביציע, לא כל מה שנאמר היה מקצועי. היו גם סיבות אחרות".  

   

קפלינסקי: המפקדים נשארו בפלזמות

מוקדם יותר השתתף בכנס סגנו של חלוץ בזמן המלחמה, האלוף (מיל') משה קפלינסקי, ששימש כנציגו בפיקוד צפון, תוך ניסיון לעקוף את אלוף הפיקוד דאז, אודי אדם. קפלינסקי אמר כי הכשלים העיקריים של המלחמה של המלחמה היו שלא נקבעו יעדים ברורים, שלא הוכרז על מצב חירום בעורף ושהמפקדים לא יצאו לחזית.

 

"התוצאה של הפספוס היתה שחלקנו נשארו בפלזמות ולא הגדרנו משימות בצורה נכונה. חלק מהדברים האלה נשארו למטה ואפשרו לפגוע בערכים כמו דבקות במשימה", אמר סגן הרמטכ"ל לשעבר, בהתייחסו לביקורת שהוטחה במפקדי המלחמה. "אני חושב שאנחנו, קודם

כל בדרג המפקדים בצבא, היינו חייבים לעשות כמה דברים מוחשיים... אי גיוס המילואים, נהלי העבודה, חלוקת גזרות שהייתה צריכה להיות בפיקוד צפון ואופי הפקודות המשיכו להיות אותן פקודות בשש השנים שקדמו למערכה הזו".

 

ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר האלוף (מיל') גיורא איילנד ניצל את נאומו בכנס כדי לתקוף את ממשלת אולמרט. הוא טען בעקבות שתי המלחמות בעזה ובלבנון כי בשני המקרים הורה הדרג המדיני על מבצע צבאי מבלי לקבוע יעד ברור ומוגדר. "כשיצאו ל'עופרת יצוקה' עדיין לא היה ברור מה הם רוצים להשיג", אמר. "ההגדרה, כפי שניתנה בדרג הפוליטי, היתה ליצור תנאים ביטחוניים טובים יותר. 'רוצים שיהיה יותר טוב' זו לא הגדרה שאפשר לתרגם לדרג הצבאי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלחמה צודקת. חלוץ
צילום: ירון ברנר
"התחשבות נמוכה". ברק
צילום: AFP
הפיק לקחים. קפלינסקי (ארכיון)
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים