שתף קטע נבחר

זירת הקניות

שליט טורקמניסטן חופר אגם בלב המדבר

ב-15 השנים הבאות, עודפי מים משדות כותנה יוזרמו בתעלות לאורך 2,600 ק"מ לעבר עמק טבעי בלב המדבר, שם יוקם "אגם עידן הזהב" - 2,000 קמ"ר היקפו ו-70 מטר עומקו. הנשיא: נהפוך את המדבר לאזור מלבלב. מומחים: המים מלאים כימיקלים והחום יאייד אותם ממילא

בטורקמניסטן החלו השבוע להזרים מים לאורך מאות קילומטרים כדי ליצור אגם בלב המדבר הצחיח. מומחים חוששים שהמהלך המגלומני, הדומה ליוזמות הנדסה ענקיות מהעידן הסובייטי, יגרור אסונות אקולוגיים חמורים.

 

המהנדסים הטורקמנים שואבים את עודפי מי ההשקייה של שדות הכותנה ומזרימים אותם בתעלות שמתפרשות על פני 2,600 ק"מ לעבר עמק קראשור באזור מבודד בצפון המדינה, שם יוקם אגם שמכונה "אגם עידן הזהב". האגם עצמו יתפרש על פני 2,000 קמ"ר, עומקו יהיה כ-70 מטר והוא יאגום כ-130 מיליארד קוב מים. מילוי האגם יתמשך כ-15 שנה והמהלך יעלה כ-4.5 מיליארד דולר.

 

בטקס החנוכה של המיזם, פרץ נשיא טורקמניסטן, גורבנגולי ברדימוחאמדוב סכר בוץ בתעלה קטנה, והמים החלו לזרום לעבר התעלות. "התעלות הללו ישמשו כמקור להשקייה, ויהפכו את מדבר קראקום לנווה מדבר מלבלב", אמר הנשיא. "הבאנו חיים חדשים לחולות השוממים הללו. אני משוכנע שהמעשה שלנו ייזכר בגדולתו".

 

לאחר שסיים לנאום, עלה הנשיא על סוסה שקושטה בתכשיטים - מתנתם של עובדי תעשיית המים - ורכב לעבר מסוקו שהמתין בקרבת מקום.

 

פקידים טורקמנים הסבירו שהאגם יסייע לנקז מים משדות הכותנה המוצפים, יסייע לצמחיה וימשוך ציפורים נודדות למדבר. מנגד נשמעת ביקורת חריפה על המיזם, ולפיה עודפי ההשקייה משדות הכותנה רוויים בדשנים וחומרי הדברה רעילים. מומחים סבורים שהמהלך חסר תוחלת משום שהחום הרב במדבר יאייד את המים. אבל ספק אם ביקורת המומחים תגרום לשינוי כלשהו בפרויקט במדינה שיוזמות מגאלומניות שכאלה אינן זרות לה.

 

הרעיון לאגם היה של השליט הקודם של המדינה, ספרמורט ניאזוב, שהעלה אותו לפני מותו ב-2006. שנות שלטונו של ניאזוב התאפיינו ביוזמות דומות ופרוייקטים ענקיים וראוותניים, כמו למשל מגדל ענק שבראשו פסל מוזהב בדמותו, המסתובב על ציר כדי שתמיד יפנה לעבר השמש.

 

אך בשונה מפסל או מגדל גבוה, ליוזמות הנדסיות הקשורות למים יש אכן פוטנציאל סביבתי הרסני, כפי שידוע היטב באזור זה במרכז אסיה. לכולם מוכר הסיפור העגום של ימת אראל, שפעם שכנה בגבול שבין קזחסטן לאוזבקיסטן והייתה האגם הרביעי בגודלו בעולם.

 

אך בשל יוזמות הנדסיות להטיית מי הנגר מההרים התייבשה הימה ו-90 אחוז ממנה נעלמו. הקרקעית החשופה, שהייתה רוויה במשקעים של חומרי הדברה ודשן, הפכה בעצמה למפגע. רוחות מעיפות את החול הרעיל למרחקים גדולים, וגורמות לנזק סביבתי וכלכלי רב לחקלאות באזור.

 

ממשלת טורקמניסטן הודפת את הביקורת וטוענת שהפרויקט להקמת האגם החדש ישמר את מקורות המים באזור, ימנע נזק לאתרים ארכיאולוגיים וישמור על החקלאות. הם טוענים שמצוקת המים באזור קשה, והדבר פוגע בחקלאות ובכלכלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא טורקמניסטן פורץ את הסכר לאגם החדש
צילום: AP
מומלצים