שתף קטע נבחר

הפגנה למען הפליטים בת"א: "אל תכלאו ילדים"

מאות קראו לבטל את נוהל "חדרה-גדרה" האוסר על פליטים לשהות בגוש דן. הם גם דרשו להפסיק לעצור ולגרש ילדי פליטים. אילן, בן 7 שאמו עובדת זרה: "נולדתי בישראל, אני מדבר רק עברית ורוצה להיות קצין בצבא"

פעילותה המואצת של יחידת האכיפה "עוז" ממשיכה לעורר מחאה. מאות בני אדם הפגינו הערב (שבת) בתל אביב נגד גירוש ילדיהם של עובדים זרים ופליטים מישראל וכן נגד "נוהל גדרה-חדרה". המפגינים דרשו להפסיק לאלתר את מעצר הילדים וגירושם - והדגישו כי הנוהל השנוי במחלוקת לא תורם מאומה לשיפור המצב, אלא רק מחריף אותו.

 

הפנים שמאחורי הגירוש: "אפשר את הדרכון בבקשה?"

 

להפגנה הגיעו ילדים של עובדים זרים, פליטים ופעילי זכויות אדם. רבים מהם צעקו: "אל תשימו ילדים מאחורי הסורגים" ו"די לגירוש".

הם גם נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "לאסור את הקבלנים ולא את הילדים", "אל תגרשו את הילדים שלנו" ו-"לא אויבים - פליטים".

 

אלישבע מילקובסקי מ"ארגון הסיוע לפליטים" סיפרה ל-ynet כי בתקופה האחרונה התקבלו מאות פניות מצד פליטים הסובלים מאכיפת נוהל "גדרה-חדרה". החוק השנוי במחלוקת נכנס לתוקף בפברואר 2008, אך רק באחרונה החלו הרשויות ליישמו בפועל. לפיו, פליטים - שגירושם למדינות בהן קיימת סכנת חיים עבורם נאסר בהתאם לאמנות בינלאומיות - מורחקים מאזור גוש דן ונדרשים להימצא צפונית מחדרה, או דרומית לגדרה. זאת, כדי למנוע משבר הומניטרי בערי המרכז.

 

מילקובסקי מספרת כי רוב הפונים לארגונהּ סיפרו שניסו לחפש מקומות מגורים ועבודה בפריפריה, אך ללא הועיל. "אני אישית חיפשתי דירה בירושלים ועברתי מדלת לדלת. אולם כשאנשים שמעו שאני מחפשת דירה עבור פליטים - הדלתות נטרקו לי בפנים. ראשי הערים אמנם לא אומרים את זה בקול רם, אבל הם לא מוכנים לקלוט אותם בעריהם".  


"זכור כי גֶר היית בארץ מצרים". ההפגנה הערב (צילום: עופר עמרם)

 

פעילי זכויות האדם מספרים כי מאז הפעילות המוגברת של יחידת "עוז", פליטים רבים החלו לחפש מגורים מחוץ לגוש דן, אך הם חזרו לתל אביב בהמוניהם בגלל מיעוט ההזדמנויות. "זה הכי קשה לאנשים עם משפחות, משום שהם חייבים לפרנס את ילדיהם. האנשים שנשארו בתל אביב חוששים לצאת מבתיהם. יש הרבה מקרים של נשים וילדים שיושבים בבית וחוששים לצאת כשאבות המשפחה נמצאים בכלא".

 

"אין סיבה להכניס ילדים לכלא"

אילן, בן שבע, נולד בישראל למהגרת מקולומביה שהגיעה לישראל לפני 13 שנים. הוא לומד בכתה ב' בבית ספר ומרגיש ישראלי לכל דבר. הוא סיפר כי התחביב האהוב עליו הוא אימונים בג'ודו, ממש כמו הישראלית הראשונה שזכתה במדליה באולימפיאדה, יעל ארד.

 

"החלום שלי הוא להיות אלוף הארץ בג'ודו ולהיות קצין בצבא", אמר אילן ל-ynet. "כל החברים שלי ישראלים ואני גר בתל אביב. אף פעם לא הייתי בקולומביה ואני גם לא רוצה לנסוע לבקר שם, כי כל החברים שלי פה. אני גם לא מבין שפה אחרת חוץ מעברית".


המפגינים בגינת לוינסקי, הערב (צילום: עופר עמרם)

 

רבקה פנצ'אריד הגיעה מערד ביחד עם בעלה ושני ילדיה כדי להביע תמיכה בפליטים. "הסבים שלי הם ניצולי שואה, ואנחנו כישראלים צריכים להרגיש אחריות מיוחדת", הסבירה.

"אסור לגרש אותם. גם בערד אני מנסה להסביר שהפליטים כאן לא בשביל לחפש עבודה אלא כדי לשרוד".

 

מנכ"ל מוקד הסיוע לעובדים זרים, שבי קורזן, אמרה כי המפגינים מבקשים "למחות על מדיניות חסרת היגיון. אנחנו מבטיחים להמשיך להיאבק עד אשר יכירו בילדים הישראלים האלה ועד שהם יקבלו מעמד חוקי".

 

שחר סומך, פעיל בארגון "ילדים ישראלים" המטפל בילדי עובדים זרים, אמר: "ההאשמה היחידה של הילדים האלה היא שהם נולדו כאן. אין שום סיבה לעצור אותם ולהכניס אותם לכלא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אל תגרש אותי"
צילום: פלומבה
למה מתייחסים אלינו ככה? אחת המפגינות
צילום: עופר עמרם
תמיכה מצד אזרחים ישראלים
צילום: עופר עמרם
ישראלי לכל דבר. אילן
צילום: עופר עמרם
מומלצים