שתף קטע נבחר

משרד הרווחה: יש גם בני 8 המכורים לסמים

הוועדה למאבק בסמים בכנסת שמעה שחל זינוק של 50 אחוז במספר המכורים בעשור האחרון וגילם יורד בהתמדה. אחד הקשיים שעימם מתמודד המשרד הוא מציאת פתרון לנגמלים המתקשים להשתלב בשוק העבודה

משרד הרווחה הציג היום (ב') לחברי הכנסת נתונים קשים על מצבם של המכורים לסמים ולאכוהול בישראל: חל גידול משמעותי במספר המכורים, שגילם יורד בהתמדה. גורמי הרווחה הדגישו כי אחת הבעיות הגדולות היא המסחור בפתרון הולם דווקא לאלה שנגמלו וכעת מתקשים להשתלב בשוק העבודה.

 

משרד הרווחה מטפל כיום בכ-23 אלף בני אדם הסובלים מהתמכרויות שונות. לפי נתוני מחקר חדש שנערך במשרד ושהוצג היום בוועדה למאבק בסמים בכנסת, ישנם 14,351 מכורים לסמים, 7,646, מכורים לאלכוהול ו-670

מכורים להימורים מטופלים על ידי המשרד בשנה הנוכחית. זאת, לעומת כ-14 אלף לפני עשור. בשירותי הרווחה יודעים לספר על התפתחות מדאיגה נוספת: אם עד 2007 המכורים הצעירים ביותר שהגיעו לקבל טיפול היו בני 13, כיום יש גם ילדים בני שמונה הזקוקים לטיפול.

 

בעשר השנים האחרונות הוכפל תקציב המשרד המופנה לטיפול במכורים ועומד היום על כ-46 מיליון שקלים. על פי המחקר, 38 אחוז מהמשתתפים בתוכניות הגמילה נשארים עד סוף התוכנית, הנמשכת כשנתיים. בין הנושרים מהתוכנית כ-45 אחוז נשארים "נקיים" ואף משתלבים במעגל העבודה. גורמים במשרד אמרו ל-ynet כי השאלה החשובה ביותר בגמילה היא כיצד ישתלבו בשוק העבודה. 

 

נכון להיום, המכורים שמשתתפים בתוכנית גמילה מתקיימים מקִצבת הבטחת הכנסה. אולם ברגע שהם מוצאים עבודה כלשהי, קצבתם נשללת. במשרד הרווחה מסבירים כי שילוב מטופלים בתעסוקה מסייעת לגמילה, אך בגלל שמציאת עבודה גוררת שלילה של הקצבה, רובם לא טורחים לחפש עבודה וחוזרים למעגל האבטחה.

 

הצעה: להכיר בנגמלים כנכים זמנית

אחד הפתרונות שמציעות רשויות הרווחה היא להכיר במטופלים כנכים באופן זמני, כדי שיוכלו לקבל קצבת נכות וגם לעבוד. ההצעה זכתה לתמיכה במהלך הדיון מיו"ר הוועדה למאבק בסמים, ח"כ מוחמד ברכה. אולם המוסד לביטוח לאומי הביע התנגדות נחרצת.

 

מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים, יאיר גלר, אמר כי אלפי מטופלים שסיימו את תוכניות הגמילה נופלים בין הכיסאות וחוזרים למעגל ההתמכרות, משום שבישראל לא קיימת מסגרת טיפולית. "המעסיקים פשוט לא רוצים לקבל את אותם", הדגיש.

 

בעקבות המחקר, שהוכיח את יעילות שילוב המכורים בשוק העבודה, יזם משרד הרווחה תוכנית חדשה להקמת שלושה מרכזי תעסוקה למכורים הנמצאים בטיפול גמילה. ליוזמה שותפים גם הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול המקומיות. התוכנית קיבלה את האישור התקציבי וצפויה לפעול תחילה באשדוד, בבאר שבע ובנתניה. עלות התוכנית היא כ-600 אלף והיא תסייע ל-150 מכורים בני 18 ומעלה. בסוף התהליך הם יוכלו לצאת לחיים עצמאים ולעבוד מבלי להזדקק לסיוע המדינה.

 

השר יצחק הרצוג אמר בתגובה כי "נחיצות התוכנית אינה מוטלת בספק. הדרך לשיקום מלא של המתמכרים חייבת לעבור דרך שוק העבודה. מדובר באנשים ללא היסטוריה תעסוקתית, עם חובות מתקופת השימוש, קושי בקליטה במסגרות נורמטיביות בגלל העדר השכלה, סטיגמה חברתית ותיק פלילי. זו חובתנו המוסרית כמדינה לסייע להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חובה מוסרית לעזור. הרצוג
צילום: גיל יוחנן
הכרה בנכות זמנית. ברכה
מומלצים