שתף קטע נבחר

ועדת הכספים תגשר בין יורשי הנספים לבנק לאומי

יו"ר ועדת הכספים מינה צוות גישור, בראשות ח"כ זאב בילסקי, שינסה לגבש פשרה בפרשת חשבונות הנספים בשואה. גפני: "אני מתבייש, בנק לאומי היה צריך לנהוג אחרת". נציג הבנק: "הכסף יוחזר ליורשים אם יוכיחו שהוא נמצא בבנק"

ועדת הכספים דנה היום (ג') בקשיים שעורם בנק לאומי על יורשיהם של נספי השואה, המבקשים לקבל בחזרה את הכספים שהנספים הפקידו בבנק ערב מלחמת העולם השנייה.

 

 

הדיון נערך בעקבות התביעה המשפטית להשבת הכספים, שהוגשה נגד הבנק על ידי החברה הממשלתית לאיתור והשבת נכסים של נספי השואה. החברה מעריכה שהבנק מחזיק בכ-3500 פקדונות של הנספים בשווי נוכחי של כ-300 מיליון שקלים.

 

יוזם הדיון, ח"כ זאב בילסקי (קדימה) אמר כי נדרשת כאן התערבות הכנסת כי "זו חובתה המוסרית והערכית של המדינה לסיים את הפרשה המבישה הזאת".

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הקים צוות בראשות בילסקי והסמיך אותו לגשר בין החברה לבנק. גפני ציי כי התנהגות הבנק בעניין נראית בעיניו "לא ראויה". אם לא יימצא פיתרון תוך חודש, אמר גפני, "נצטרך להחליט איזה שיניים אנחנו יכולים להפעיל נגד הבנק". גפני המליץ לבנק "לא לאגור את הכסף עם ראש מרובע אלא לחפש פיתרון יצירתי ולהגיע למסקנות טובות".

 

נציג הבנק אבירם כהן אמר כי לבנק אין בעיה לשבת עם נציגי החברה ולהגיע איתם לעמק השווה. הוא גילה כי על פי תיקים שהבנק המציא לחברה סכום התביעה המשפטית ירד בינתיים ל-246 מיליון שקלים.

 

"הכסף יוחזר ליורשים של כל חשבון אם יוכיחו שהוא נמצא בבנק", אמר כהן והוסיף כי מתוך 3000 החשבונות המופיעים בטענת החברה, "הבנק כבר הוכיח לה כי 700 אינם של נספי השואה. 200 חשבונות נפתחו בידי אנשים שלא חיו במהלך המלחמה במדינות אירופה שכבשו הנאצים, עוד 1200 הם חשבונות רדומים שגם הם לא של נספי השואה ו-80 חשבונות שייכים בכלל לבנקים אחרים".

 

כהן חזר על טענת הבנק כי בראשית המלחמה, תחת המנדט הבריטי, החרים האפוטרופוס האנגלי על נכסי האויב את כל הנכסים בארץ כולל פיקדונות הבנקים שהיו רשומים על שם יהודים תושבי המדינות הכבושות. רק חלק הוחזרו אחרי המלחמה והמחלוקת לדבריו היא על שיערוך הכספים.

 

יורשי הנספים שהופיעו בוועדה הטיחו בבנק דברים קורעי לב על "התמקחות מעליבה ומשפילה", כמו על חשבון שנפתח ב-1933 בסך 790 לירות מנדטוריות (הון תועפות בימים ההם), שכעבור 42 שנה ב-1975 הצטמק לסכום המגוחך של 790 לירות ישראליות שנהפכו לשבע אגורות בעידן השקל החדש.

 

"קחו את העניינים בידיים והחזירו לנו את הגניבה" אמר לח"כים יורש אחר שגם טען כי הבנק לא היה צריך לתת לבריטים לקחת את הכספים. יו"ר החברה מנחם אריאב התרעם על ראשי הבנק "שמצצו את דמנו במשך שנתיים במשא ומתן והיום טוענים שאין להם הוכחות על בעלות החשבונות אבל לא נותנים לנו לנבור בניירות שלהם כדי שנוכיח מי הם הבעלים האמיתיים".

 

נוכח הודעת החברה כי בינתיים היא צברה נכסים של נספים בכסף ונדל"ן בשווי של 723 מיליון שקלים – הציע ח"כ חיים אורון (מרצ) שהחברה תשלם את המגיע לכל יורש שיוכיח את זכויותיו על פי קריטריונים שייקבעו ואחר כך תתחשבן עם הבנק.

 

היועץ המשפטי של החברה עו"ד נדב העצני דחה זאת בטענה שהחוק לא מסמיך את החברה לחלק כספים השייכים לאחרים. הוא הציע לוועדה לתקן את החוק והוועדה אכן תעשה זאת.

 

גפני אמר בסיכום: "אני מתבייש בדיון הזה שלא היה צריך להתקיים. בושה שזה קורה דווקא עם בנק לאומי. הוא היה צריך להתנהג אחרת מול היורשים ולשים כסף על השולחן במקום להתמקח איתם. אני קורא לדירקטוריון והנהלת הבנק – תגיעו לפיתרון אחרת נוציא את השיניים שלנו ויש לנו שיניים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה של משפחות הנספים
צילום: דודו אזולאי
צילום: דודי ועקנין
גפני: "אני מתבייש"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים