שתף קטע נבחר

סן טרופה זה הכי 2009

היעדים של הסבנטיז והאייטיז חוזרים למודה: הריביירה הצרפתית, פלמה, איי יוון וסקנדינביה שוב על מפת הטיולים. סקירה מהירה

בשנות השמונים, כשבריז'יט בארדו עוד הייתה משתזפת טופלס בסן טרופה, הריביירה הצרפתית הייתה יעד נחשק גם בישראל. הריביירה התאימה לאופי הישראלי: הביל כמו במישור החוף (חוץ מכמה ספוטים יבשים כמו סן רפאל‭,(‬ ניס מזכירה את תל אביב, אבל בלי האיוולת של אובדן הנוף לים וטיילת שחסומה על ידי בתי מלון, מרסיי יכולה להיות חיפה די בקלות, ופרובאנס במרחק נגיעה ממש.

 

אז למה היעד הזה התאייד משנות ה‭?90-‬ אולי בגלל פתיחת יורו-דיסני, מה שהוליד מאות חבילות של חופשות פריז ויורו-דיסני, ודחק את הריביירה לשוליים הפחות אטרקטיביים של הנופש הישראלי. אבל השנה חוף התכלת עושה קאמבק למקום טוב ברשימת הדילים המבוקשים, ובכלל, הרטרו של הריביירה הוא חלק מגל נוסטלגי של יעדים נשכחים שצפים ועולים מחדש על מפת החופשות שלנו: יוון והערים אתונה וסלוניקי, האיים - מיקונוס, רודוס, קוס וכרתים, פורטוגל ובעיקר ליסבון, פלמה דה מיורקה, פיליפינים, סקנדינביה - כולם מתקמבקים.

 

הרטרו של היעדים נראה על פניו כנוסטלגיה טהורה, אבל במציאות פועלים על הגל הזה כל כללי השוק המקובלים: מחירי הדלק והטיסות, ירידת הדולר בעולם, מיסוד או חידוש טיסות ישירות ליעדים המדוברים, וגם פוליטיקה, איך לא. ברוריה חן, מנכ"לית המרכז לתיירות בינלאומית, מסמנת את יוון והאיים כיעדי התפוסה המלאה של הקיץ, בזכות טיסות ישירות בתדירות גבוהה, וחבילות אטרקטיביות לכל המשפחה באיים שמשלבים נופש ימי וסיורי טבע, תרבות וקולינריה. גם היא משוכנעת כי האווירה האנטי-ישראלית בטורקיה משנה הקיץ את מפת התיירות והנופש שלנו. בדקנו את יעדי הגל החדש: היכן הם? מה יש לעשות בהם?

 

הריביירה הצרפתית

הטיסות מגיעות לניס, ואפשר להתגורר במלון בעיר ולנסוע בכל יום למקום אחר. אלה לא ממש טיולי כוכב, אבל היות שפרובאנס מונחת כרצועה מעל לרצועת החוף, אפשר לנסוע בזיגזג: עיירת חוף בריביירה, עיירה בפרובאנס, מזגזגים בחזרה לריביירה, וכך הלאה. כמעט אי אפשר ליפול בריביירה הצרפתית. לאן שלא תיקלעו, תיהנו. מזג האוויר נהדר, העניים עשירים יותר מכם, לעשירים ממש יש יאכטות, הפיצות בניס דקיקות ומדהימות, העיר העתיקה נהדרת בלילה, וברוב המסעדות יש אוכל טוב והרבה שמחת חיים שנשפכת לרחובות. אפשר להסתובב בכל מקום בכפכפים ובשורטס, אם כי כדאי לארוז את חליפת הבר מצווה אם חולמים להיכנס לקזינו.


 

חופי ניס

 

פלמה דה מיורקה

מאמצע שנות ה‭80-‬ עד אמצע שנות ה‭90-‬ לא יכולת לדבר עם מישהו בלי לשמוע שהוא נסע, חזר או נוסע מפלמה דה מיורקה, בירת האי מיורקה. וכל בחורה הייתה יכולה להיות בטוחה שאמא שלה תביא לה משם כמתנה שרשרת פנינים. אבל הדילים לברצלונה ולקוסטה דל סול הדיחו את פלמה מהמפה, עד השנה. האי הספרדי השוכן בצפון מערב הים התיכון חוזר אלינו, ובעזרת טיסה ישירה מישראל הופך ליעד לכל כיס: משפחות, זוגות, צעירים. מה יש למקום להציע? חופים כמובן, אבל גם רובע עתיק ימי-ביניימי, מרחצאות ערביים תת-קרקעיים, רובע חדש ועדכני, מוזיאונים (הכי חשוב הוא המוזיאון המוקדש לחואן מירו, הקוביסט הכי גדול אחרי פיקאסו‭,(‬ מסעדות, קניות ובילויים.


פלמה דה מיורקה (צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

יוון: אתונה וסלוניקי

אם רוצים להקיף את כל האתרים ההיסטוריים באתונה, צריכים להיות שם חודש, ואין דיל כזה. בשנות ה‭60-‬ וה‭70-‬ אתונה הייתה התחנה הראשונה של כל תרמילאי ישראלי, שיצא לחרוש את העולם וקנה את הכרטיס הזול ביותר שהיה אז מישראל לאירופה: לאתונה, ומשם ברכבות לשאר חלקי היבשת. היום העיר נחשבת לתחנה סופית איכותית, מוקד בילוי משובח, המאגד היסטוריה, תרבות, מוזיקה ואוכל. אבל צריך להספיק הכל בשלושה לילות: לבקר באקרופוליס בבוקר, ולרקוד בטברנה עד הבוקר הבא.

 

לא בטוח מי מהערים, אתונה או סלוניקי, היא תואמת איסטנבול, אבל ברור ששתיהן שוות ביקור. גם לסלוניקי עבר היסטורי מפואר, שמגיע עד אלכסנדר מוקדון, וגם היא מציעה ים, טברנות, שווקים, נוף יווני הורס, אתרים ארכיאולוגיים ואת המוזיאון הסוקר את ההיסטוריה של יהודי סלוניקי.


אתונה (צילום: AP)

 

יוון: האיים

בשנות ה‭70-‬ וה‭80-‬ כשרצית להגיד אנטליה או קמר או בודרום היית אומר רודוס, קוס, מיקונוס, סנטוריני וכרתים. איי יוון היו ברירת המחדל של המשפחה הישראלית שחשקה בחופשת חופים לא מאוד יקרה. ואז באו הקלאבים הטורקיים והראו לנו מה זה זול, אבל באמת. מכיוון שהישראלים מצננים השנה מעט את הנהירה לטורקיה, המרוויחים הגדולים הם האיים.

 

הפיליפינים

הנה יעד שמוכיח עד כמה היעדרה של טיסה ישירה יכול למחוק אתר מהמפה. בשנות ה‭80-‬ מנילה ואיי הפיליפינים (בעיקר בוראקאי) היו יעד פופולרי אצל תרמילאים ישראלים, בדרך מנפאל לאוסטרליה או להפך. היום הם בקושי מגיעים לפיליפינים. ב‭15-‬ השנים האחרונות אל-על מיסדה טיסות ישירות למומבאי, לבייג'ינג, לבנגקוק ולהונג קונג, מה שהשאיר את הפיליפינים לגמרי בצד, רחוק מדי, יקר מדי.

 

השנה השתלב גל הרטרו עם המאמצים הארציים יותר של משרד התיירות הפיליפיני, ועם ירידת מחירי הטיסות, הפיליפינים חוזרים לתמונה, בעיקר בצורה של דילים לבירה, מנילה.


הפיליפינים (צילום: רויטרס) 

 

ליסבון

בירת פורטוגל, רק 10 קילומטרים מהאוקיינוס האטלנטי, מציעה אתרים היסטוריים, כמו מנזר ג'ירונימו, מוזיאון מרכבות ייחודי ובין הגדולים מסוגו בעולם, כיכר רוסיו שהייתה הכיכר החביבה על ראשי האינקוויזיציה להעלאות על המוקד, גן חיות בן 120 שנה ובו כל היונקים היבשתיים והימיים, כולל רכבל שנוסע מעל לחיות הטרף, ועוד אטרקציות.


ליסבון (צילום: דני גרשוני) 

 

סקנדינביה

טיולים מאורגנים לסקנדינביה (נורווגיה ושבדיה) היו פעם להיט ענק בישראל. הם ירדו מהתודעה מכמה סיבות, העיקרית שבהן היא העלות: טיולי פארקים באירופה הפכו אטרקטיביים יותר, והפער בין שער היורו לשער הדולר הפך גם ביקור באורלנדו לזול יותר מביקור בסקנדינביה. המטייל הישראלי גם זנח את סגנון הבילוי של 8 ארצות בעשרה ימים, וסקנדינביה דהתה. אבל זה לא משנה את העובדה שבסקנדינביה נופים נפלאים, פיורדים, קרחונים, ארמונות ופארקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים