שתף קטע נבחר

דו"ח: 65 אלף עסקים בישראל בסכנת סגירה

על פי דו"ח דן אנד ברדסטריט למחצית 2009, 14.2% מהעסקים בישראל נמצאים עדיין בסיכון גבוה. זו ירידה של אחוז לעומת תחילת השנה, אך השיעור גבוה בכאחוז וחצי מהתקופה המקבילה אשתקד. הענף המסוכן ביותר: מסעדות ופאבים

מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט, מצנן את ההתלהבות מהגאות הנוכחית בבורסה ואומר, כי נכון למחצית 2009, כ-65 אלף עסקים עדיין נמצאים בסכנת סגירה. "לא מדובר בשינוי מגמה, אלא בשינוי כיוון בתודעה: חברות עוברות לניהול רציונלי יותר. אפשר אולי להגיד, שהפאניקה של המשבר מאחורינו".

 

29% מהמסעדות והפאבים בישראל נמצאים בסיכון כלכלי גבוה, על פי נתוני חברת דן אנד ברדסטריט למחצית הראשונה של 2009, ובמילים אחרות: כמעט כל עסק שלישי בענף זה נמצא בסכנת סגירה מיידית. גם ענף חנויות המזון (מכולת, ירקות, דגים) נמצא בסיכון גבוה: כ-26.7% מהעסקים עלולים להיסגר תוך זמן קצר.

 

בסך הכול, נמצאים כ-14.2% מהעסקים במשק בסיכון. אמנם מדובר בירידה קלה של כאחוז אחד לעומת כ-15% בתחילת השנה, אך זה עדיין שיעור גבוה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, 12.8%, אומרים כלכלני החברה.

 

"מהמחצית השנייה של 2008, עבר המשק הישראלי ממצב של תאוצה למצב של בלימה מוחלטת", מסביר קובנט. "החברות צמצמו הוצאות בצורה חריפה וסגרו את הברזים - לא בגלל ירידה בביקושים, אלא בגלל הרצון להיערך לקראת המשבר, כי רובן עדיין מצולקות מפצעי המיתון הקודם, שהסתיים בנובמבר 2003. מחודש מאי השנה, אפשר לראות מגמה של שחרור תקציבים".

 

לדבריו, "הרושם שהתקבל ברוב החברות הוא, שהמשבר לא פגע במשק כפי שחששו, ובחלק מהמקרים הפעילות אף התרחבה. בנוסף, המערכת הבנקאית התחילה לשחרר במידה מסוימת את מחנק האשראי, מה שהביא להורדת הסיכון הענפי והשפיע לטובה על יכולת העסקים לשרוד. עם זאת, הנתונים אינם מבשרים על שינוי מגמה בשלב זה, אלא על שינוי כיוון בתודעה: אנחנו רואים מעבר מניהול שהתבסס על 'פאניקת המשבר' – לניהול רציונלי יותר".

 

אחת מתוך 3 עסקאות משולמת בזמן

מנתוני דן אנד ברדסטריט עולה עוד, כי ענף חנויות המזון הוא הענף עם מוסר התשלומים הגרוע ביותר במשק (נכון למחצית הראשונה של השנה): כ- 67% מהעסקאות בענף זה מתבצעות תוך פיגור בתשלומים. משמעות הנתון הזה היא שרק אחת מתוך 3 עסקאות משולמת בזמן. זה זינוק חד לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שבה רק כ-20% מהעסקאות בענף סבלו מפיגורים. בכלל המשק מדובר בהכפלת מספר העסקאות שהתשלום בעבורן מתעכב: 24% לעומת 11.3% אשתקד.

 

מהנתונים עולה עוד, כי כמעט כל חברות ההיי-טק בישראל פיטרו עובדים מתחילת המשבר. בסך הכול, מתקרב מספר המפוטרים בהיי-טק ל-7,000 איש. "הענף, שהוא אחד מענפי הייצוא העיקריים ומנוע הצמיחה של המשק, סובל פגיעה כפולה", מסבירים בחברה. "הירידה העולמית בביקושים פוגעת בהיקפי הייצוא, וירידת ערך הדולר פוגעת בהיקף ההכנסות מיצוא. עדיין יש סכנה אמיתית לסיכויי שרידותם של חלק מהיצואנים במשק, ובראשם יצואני ההיי-טק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התשלום מתעכב ברבע מהעסקאות
צילום: הרצל יוסף
אחד מכל שלושה פאבים בסכנת סגירה
צילום: צביקה ליפסקי
מומלצים