שתף קטע נבחר
 

אל תכריחו אותי להיות אמא

הקפאת ביציות היא התערבות רפואית שיכולה לסייע רבות, אך גם לשמר דפוסים חברתיים שמרניים, שרואים באמהות חובה והתגלמות של ייעוד נשי

לאחרונה פורסם, כי ועדת המומחים של משרד הבריאות ממליצה להסדיר הליך במסגרתו יוכלו נשים להקפיא את ביציותיהן לצורך שימוש אישי עתידי. טכנולוגיות רפואיות חדשניות יכולות לאפשר לנו חופש והזדמנות להחליט על עתידנו ואורחות חיינו. פיתוח טכנולוגיות פריון, כמו הקפאת ביציות לא מופרות, הוא הישג מדעי שלצד הקידמה שהוא מאפשר, מציב שאלות ערכיות העוסקות במעמד האשה בישראל. אך על מנת להבטיח שהטכנולוגיה החדשה תאפשר לנו, הנשים, שליטה על חיינו והחלטותינו, יש לבחון את מכלול ההשלכות הצפויות מהסדרת השימוש בה.

 

הקפאת ביציות היא התערבות רפואית שיכולה לסייע לנשים לנהל את חייהן בחופש מירבי. יחד עם זאת, אפשרות זו שמציע לנו המדע, עלולה לשמר נורמות ודפוסים חברתיים שמרניים הרואים באמהות חובה נשית, והתגלמותו של הייעוד נשי.

 

יתר על כן, בחברה הישראלית קיימת דה-לגיטימציה לנשים שאינן מעוניינות בהורות. הן מתוייגות לא פעם כחולות, מסכנות או לא נורמטיביות. זוהי דוגמא למתח מובנה בין מדע ופיתוחיו לבין מאבקים חברתיים פמיניסטיים. בכל דיון הנוגע להסדרת שימוש בטכנולוגיות רפואיות חדשניות, חובה עלינו לראות לנגד עינינו את המתח הזה ולבחון את השלכותיו.

 

הליך שאיבת ביציות הינו תהליך פולשני הכרוך בסיכונים רפואיים, ולמחקר חסר עדיין מידע לגבי נזקיו ארוכי הטווח. בשל עובדות אלו ומאחר שתהליך זה לא נועד לצרכי ריפוי, יש להקפיד הקפדה יתרה בכל הנוגע למתן מידע מלא למטופלת, שיאפשר החלטה נכונה.

 

הקפאת ביציות עשויה להיטיב עם אשה, אך היא חייבת להיעשות באופן שיבטיח מניעת אפשרות לפגיעה בבריאותה או ניצול שלה. על תהליך הטיפול להתקיים במסגרות רפואיות ציבוריות בלבד. חשוב במיוחד להבטיח לאשה טיפול רפואי מתמשך, ברמה נאותה, למקרה של תופעות לוואי וסיבוכים.

 

יש להימנע מכל הצבת תנאים בעלי מאפיינים חברתיים, דתיים או כלכליים לשם ביצוע תהליך שאיבת ביציות. משהחליטה האשה לבצע את התהליך לצרכיה, יש לתת את הדעת על הצורך בהסדרת מעמדן החוקי של הביציות, במקרה שיתברר כי היא אינה זקוקה להן.

 

גורמים בעלי עניין כמו נשים אחרות וחוקרים הזקוקים לביציות כאובייקט מחקרי, עשויים לרצות להשתמש בהן; במקרה של פטירת האשה, משפחתה עשויה לבקש לאפשר הולדת צאצא, כמו שקורה היום עם זרע מן המת. על ההליך להבטיח כי האשה מתמודדת עם אפשרויות שונות אלו ומקבלת החלטה עוד לפני שתחל בו.

 

לבחירה בהורות מאוחרת יש היבט מעמדי: לנשים בעלות יכולות כלכליות יש נגישות רבה יותר לטכנולוגיות רפואיות. החשש הוא, כי העלויות הגבוהות של הליך שמירת הביציות עלול להביא לכך שרק נשים בעלות פריבילגיות כלכליות ייהנו מההתקדמות הטכנולוגית. כדי למנוע זאת יש להבטיח נגישות של ציבור נשים רחב ככל שניתן לתהליך.

 

מעבר לכל אלה, עלינו כחברה לפעול למניעת מצב בו יופעל לחץ רפואי, חברתי ומשפחתי על נשים צעירות לעבור תהליך פולשני זה על מנת להבטיח צאצאים. חופש בחירה ממשי משמעותו החלטה אישית האם להיות אמא. טכנולוגיות הפריון אמורות לסייע לנשים במימוש בחירותיהן ולא להפוך אמצעי לשימור וקיבוע תפישות, לפיהן הדרך היחידה לממש את נשיותך היא להפוך לאם.

 

חדוה אייל, פרויקט נשים וטכנולוגיות בריאות, אשה לאשה – מרכז פמיניסטי חיפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הליך פולשני
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים