שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

יעקב פולק: על משמר המולדת

לאחר עלייתו לארץ מאוקראינה, עובד יעקב פולק במשרד הדואר והטלגרף ובחברת החשמל. בזכות הידע שצבר נטל מאוחר יותר חלק פעיל בהגנה העצמית בתקופת מאורעות 1939-36

יעקב פולק נולד בשנת 1905 בעיר קמיניץ שבחבל פודולסק, אוקראינה. אחותו הבוגרת, צילה, למדה רפואה בעיר צ'רנוביץ' בשנות מלחמת העולם הראשונה. עם המהפכה הבולשביקית מגיעות גם רדיפות אנטישמיות. צילה בורחת לארץ ישראל ומתיישבת בצפת.

 

בשנת 1926 עולה יעקב לארץ ומגיע לחוף יפו עם חברו ויניק (גפן). בעוד ויניק מצטרף לקיבוץ יגור, ממשיך יעקב לאחותו צילה בצפת. מצפת עובר יעקב לעבוד במקומות שונים בארץ, בהם זכרון יעקב ב-1928, שם הוא עמל עלייבוש הביצות הידועות בשם ביצות כברה.

 

כאשר הוא עדיין בזכרון יעקב מתקבל יעקב לעבודה במשרד הדואר והטלגרף של ממשלת המנדט הבריטי. בתפקידו זה עסק בין היתר בהקמת קווי טלפון לאורך קו צינור הנפט שבין מוסול וכירכוך לחיפה, לאורך מסילת הרכבת הידועה כ"רכבת העמק" ואף לתחנת הכוח נהריים. בתקופה זו התערה בחיי הבדואים שבאזור, הכיר את אורחותיהם, שפתם ומנהגיהם. רבות מהתמונות הבאות מתעדות את תקופת עבודתו של יעקב במדבריות עיראק ועבר הירדן המזרחית.

 

בשנת 1934 מתיישב יעקב בחיפה ומשתלב בחברת החשמל. הוא עוסק בהקמה ואחזקה של רשת החשמל, הן בעיר חיפה והן בסביבותיה. בשנים אלו הוקמה לחוף הים תחנת כוח חדשה (נוספת לתחנה שהייתה מונעת בדיזל וממוקמת ליד גשר פז). בתמונות נראה כיצד הוקמו קווי מתח גבוה לצורך חיבור התחנה החדשה לתחנה הישנה ומשם לרשת החשמל הארצית.

 

יעקב פולק פעל במסגרת ה"הגנה". בזכות היכרותו עם מערך הרכבות (מתפקידו הקודם בדואר וטלגרף) נטל חלק בהגנה על הרכבות בתקופת המאורעות 1936-1939.

 

בפרק זה נביא תצלומים של יעקב עת עבד במשרד הדואר והטלגרף והיה במחנה עובדי קו הנפט IPC במדבר המערבי בעיראק, לצורך הנחת קווי טלפוניה. תודה לבנו של יעקב, חיליק פולג, שהרשה לנו להציץ באלבומיו.


1. 1929, ריכוז ציוד חפירה וציוד אחר לשם הנחת קו הנפט IPC. הציוד - ובו מדחסים, גנרטורים וטרקטורי שרשרת (מעין טרקטורים עם הגה) - הועמס על הרכבת בארץ ישראל ומשם הובל לעיראק.


2. מבנה תעשייתי.


3. הרכבת עברה בקרבה למחנה העובדים, אך עדיין היה צריך להוביל את הציוד והעובדים למקום העבודה. לצורך זה השתמשו במשאית להובלת צינורות.


4. מחנה העובדים, הכולל אוהלים ומחסנים.


8-5. העמסת והובלת הצנרת למקום חפירת התעלה.


6.


7.


8.


9. הסעת העובדים מהמחנה לאזור העבודה.


10. חפירת התעלה נעשית בעזרת מכונה הנקראת טרנצ'ר.


11. ריתוך קטעי הצינור.


12. ציפוי קטעי צינור חשופים באספלט.


13. בדיקת תקשורת הטלפון מתוך מחנה העובדים.


14. יעקב פולק מעשן מקטרת ליד אוהל הטלפוניה.


15. במחנה לאחר יום העבודה.


16. אוהל העובדים הבדואים במחנה המדבר המערבי. יעקב התיידד עם רבים מהם.


17. רכבו של מהנדס הנחת קו הנפט.


18. 1929, יעקב ואחותו צילה שבאה לבקרו במאהל העובדים, מלווה בחברות נוספות מארץ ישראל.


20-19. תמונות מן הביקור.


20. 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. העלאת הציוד על הרכבת
ב. כתובת מחנה העובדים
ג. צי המשאיות ששימש להובלת הצנרת
ד. הפסקת אוכל
ה. צילה וחברה בעת הביקור במאהל
ו. אחד מעמודי הטלפון שהוקמו לאורך קו צינור הנפט
מומלצים